Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκούτας: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της δημοκρατίας

Σκούτας: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της δημοκρατίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νίκος Παππάς, Παναγιώτης Σκούτας, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής,

“Η ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στέλνει το μήνυμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να υλοποιήσει, παρά τις αντιδράσεις, τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της Ενημέρωσης.

Και παράλληλα, σηματοδοτεί την αναβάθμιση της Ψηφιακής Πολιτικής ως βασικής συνιστώσας του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας” αναφέρει σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Παναγιώτης Σκούτας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Οι δύο τομείς συνδέονται άμεσα γιατί αφορούν το ίδιο μέσο, την ηλεκτρονική τεχνολογία. Μέσο που έχει επαναστατικοποιήσει την πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά και μέσο που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» κάθε προηγμένης τεχνολογικά οικονομίας στον πλανήτη.

Οπως λένε οι θεωρητικοί της επικοινωνίας και της κουλτούρας, «το μέσο σήμερα αποτελεί και το μήνυμα». Εννοούν ότι η τηλεόραση, το Διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μεταδίδουν απλώς τις πληροφορίες, αλλά διαμορφώνουν την άποψη και στάση των πολιτών μέσα από τη λειτουργία τους.

Για τον λόγο αυτό η θεσμοθέτηση κανόνων για τη διαμόρφωση και λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου (και της ενημέρωσης από το Ιντερνετ) είναι ιδιαίτερα σημαντική για κάθε ευνομούμενη πολιτεία.

Είναι τόση η δύναμη της τεχνολογίας που πρέπει συλλογικά ως κοινωνία να αποφασίσουμε αν θα τεθεί στην υπηρεσία της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών ή θα γίνει όργανο της αδιαφάνειας και των συμφερόντων των ολίγων.

Η εμμονή της συντηρητικής αντιπολίτευσης να μην υπάρξει καμιά ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου αποκαλύπτει τον βαθύ αυταρχικό και ολιγαρχικό χαρακτήρα της φιλοσοφίας της. Καμιά ρύθμιση σημαίνει ασυδοσία των οικονομικά ισχυρών και επίσημη θεσμοθέτηση της διαπλοκής.

Και μάλιστα με δωρεάν ή περίπου δωρεάν χρήση ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Η στάση αυτή της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη έχει ήδη πολιτικά απομονωθεί.

Υπάρχει πια συναίνεση ευρύτερων δυνάμεων στο ότι το τοπίο θα ρυθμιστεί με κοινούς για όλους κανόνες και επ’ ωφελεία της δημοκρατίας μας και των πολιτών. Και η υλοποίηση αυτής της ρύθμισης θα αποτελέσει το ένα αντικείμενο δουλειάς του νέου υπουργείου.

Το άλλο αντικείμενο του νέου υπουργείου είναι να βάλει τη χώρα και την οικονομία στην ψηφιακή εποχή. Το νέο μοντέλο ανάπτυξης, με το οποίο η Ελλάδα θα ξεπεράσει όχι μόνον την κρίση αλλά και τις προϋπάρχουσες αναπτυξιακές παθογένειες, θα στηριχτεί στην τεχνολογική αναβάθμιση της οικονομίας και του παραγωγικού δυναμικού.

Για μια αριστερή κυβέρνηση στη σύγχρονη Ευρώπη είναι προφανές ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να έλθει με τον «ανταγωνισμό στη φτώχεια» με τις χώρες χαμηλού εργατικού κόστους της Ασίας.

Η ζητούμενη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας θα στηριχτεί όχι στις συνεχείς μειώσεις των μισθών, όπως θα ήθελε ο Σόιμπλε, αλλά στην καινοτομία, την ενσωμάτωση τεχνολογίας, την ίδρυση νέων παραγωγικών κλάδων.

Η Ψηφιακή Πολιτική είναι το μέσο, το εργαλείο και σε κάποιες περιπτώσεις και ο στόχος, το αποτέλεσμα αυτής της αναπτυξιακής ώθησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία μας είναι ο σωστός σχεδιασμός και ο συνεχής συντονισμός της Ψηφιακής Πολιτικής.

Γιατί η λεγόμενη «διάχυση της τεχνολογικής καινοτομίας» στο σύνολο της οικονομίας δεν θα γίνει αυτόματα. Χρειάζεται να υπερνικηθούν αδράνειες, να ιεραρχηθούν προτεραιότητες, να στηριχτούν νεανικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και συνέργειες. Το νέο υπουργείο εκφράζει αυτό το αναπτυξιακό όραμα της κυβέρνησης και την εμπιστοσύνη της στις δυνατότητες της οικονομίας και κυρίως της νέας γενιάς, των δεκάδων χιλιάδων νέων επιστημόνων που ζητούν να δουλέψουν και να προσφέρουν στον τόπο τους.

Μια Ελλάδα πιο σύγχρονη, βαθιά δημοκρατική και συμμετοχική, αποτελεσματική οικονομικά και κοινωνικά δίκαιη. Αυτός είναι ο στόχος Ελλάδα 2021 που θέτει ο πρωθυπουργός και που θα υπηρετήσει στον δικό του τομέα το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

*Μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, διευθυντής γραφείου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

Σχετικά άρθρα