Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Για “ψάρεμα” στα νερά του ΣΥΡΙΖΑ με… δημιουργική ασάφεια ο Μητσοτάκης

Για “ψάρεμα” στα νερά του ΣΥΡΙΖΑ με… δημιουργική ασάφεια ο Μητσοτάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημοσκοπήσεις, Κρήτη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Τάκης (Παναγιώτης) Θεοδωρικάκος,

Τον σχεδιασμό του για διεύρυνση της δημοσκοπικής πρωτοκαθεδρίας μέσα από τα αφρόδιχτα στο εκλογικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ ξετυλίγει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχής γενομένης από το πάλαι ποτέ άντρο του ΠΑΣΟΚ και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ, Κρήτη.

Εμμένοντας στη… δημιουργική ασάφεια της Συμφωνίας Αλήθειας ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να κερδίσει τυχόν απογοητευμένους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, ποντάροντας στο θυμικό τους.

Ως εκ τούτου, η ροτορική του επικεντρώνεται στις κατηγορίες για ψέματα του Αλέξη Τσίπρα, καθιστώντας αυτονόητη την αντιπαραβολή με την “αλήθεια” που ο ίδιος κομίζει.

«Δεν υπάρχει πολίτης που δεν εξαπάτησε ο κ. Τσίπρας. Δεν υπάρχει κοινωνική ομάδα που δεν κορόιδεψε. Δεν υπάρχει ψέμα που να μην είπε» σημείωσε στα Χανιά ενώπιον κομματικού ακροατηρίου ο κ. Μητσοτάκης, αποφεύγοντας ωστόσο για μία ακόμη φορά να ειπεισέλθει στις λεπτομέρειες και τις γκρίζες ζώνες της Συμφωνίας Αλήθειας, όπως π.χ. ποιος εγγυάται πως οι δανειστές θα δεχθούν τις φορολογικές ελαφρύνσεις έναντι μεταρρυθμίσεων ή ποιες ακριβώς είναι αυτές οι “γενναίες μεταρρυθμίσεις” τις οποίες υπόσχεται σε κάθε ευκαιρία, αναζητώντας ευήκοα ώτα εντός και εκτός συνόρων.

Η νέα γραμμή διεμβολισμού του εκλογικού κοινού του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρωτοβουλία του επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει υπογραμμίσει τον τελευταίο καιρό ότι η στόχευση της ΝΔ πρέπει να επικεντρωθεί στο εκλογικό σώμα των αναποφάσιστων που ξεπερνά το 30%.

«Πολλοί από αυτούς, κουρασμένοι από την κρίση και τα υπαρκτά προβλήματα φαντάζονταν ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα», είπε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Είδατε ότι μπορούν να γίνουν χειρότερα, αλλά σας ζητώ να μην μένετε στην απογοήτευση και στην αγανάκτησή σας. Δεν έχει καμία σημασία τι ψηφίζατε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θέλω να μας διχάζει το χθες, θέλω να μας ενώσει το αύριο»

Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επενδύουν έτι περαιτέρω στο ενωτικό προφίλ που επιδιώκει να οικοδομήσει ο πρόεδρος της ΝΔ, την ώρα βέβαια που αυτό καθίσταται de facto άκυρο από τα ακροδεξιά έως εμφυλιοπολεμικά ξεσπάσματα πρωτοκλασσάτων στελεχών του.

Ποντάρει σε τέταρτο Μνημόνιο

Την ίδια ώρα ακολουθώντας την ίδια – αποτυχημένη όπως φάνηκε το Μάιο – τακτική της υπονόμευσης της κυβερνητικής προσπάθειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισάγει στη ρητορική του το αφήγημα περί τέταρτου μνημονίου, προεξοφλώντας την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος.

Ο ίδιος συχνά πυκνά, εκτιμώντας ότι θα πέσει στο κενό η προσπάθεια για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έξοδο στις αγορές, αναφέρεται στον επίμαχο κίνδυνο, τονίζοντας πως «αν συνεχίσουν με αυτά τα μυαλά και αυτούς τους ρυθμούς, τα χειρότερα θα είναι μπροστά μας».

Ωστόσο, η αοριστία των εξαγγελιών Μητσοτάκη για τη Συμφωνία Αλήθειας που παραπέμπει σε νέο… Ζάππειο, καθιστά ευάλωτη τη ρητορική του απέναντι στα κυβερνητικά πυρά που επιμένουν πως η ΝΔ έχει ατζέντα ένα τέταρτο Μνημόνιο, προτάσσοντας το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που ευαγγελίζεται ασαφώς ο κ. Μητσοτάκης: Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και διαιώνιση της ανοχής απέναντι στο σύστημα διαπλοκής.

“Παγώνει” ο ανασχηματισμός

Την ίδια ώρα, αν και ο ανασχηματισμός της ΝΔ έχει επί της ουσίας προαναγγελθεί από το καλοκαίρι, όλα δείχνουν πως παίρνει νέα παράταση μέχρι το νέο έτος.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θέλουν να εμφανιστεί η ΝΔ ως παρακολούθημα της κυβέρνησης, προβαίνοντας σε ανασχηματισμό και εσωτερικές αλλαγές στο κόμμα αμέσως μετά την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα.

Η απόφαση πάντως για δομικές αλλαγές σε θέσεις και πρόσωπα στο Μοσχάτο είναι ειλημμένη από την πλευρά της ηγεσίας παρά τη σχετική διάψευση που διέρρευσε το βράδυ της Τρίτης από την Πειραιώς.

“Δημοσιεύματα στον γραπτό, ηλεκτρονικό και διαδυκτιακο τύπο που μιλούν για δήθεν ανασχηματισμό στη ΝΔ, δεν ισχύουν” ανέφεραν πηγές της ΝΔ, βάζοντας στον πάγο το “φρεσκάρισμα” της ομάδας πέριξ του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στο επικοινωνιακό επιτελείο, όσο και σε γραμματείες, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και ακόμα και τομεάρχες.

Σχετικά άρθρα