Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί διαλύουν στα εξ ων συνετέθη το… “όλον ΠΑΣΟΚ” – Όλο το σχέδιο

Γιατί διαλύουν στα εξ ων συνετέθη το… “όλον ΠΑΣΟΚ” – Όλο το σχέδιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άννα Διαμαντοπούλου, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Θεοδωράκης,

Τα νέα “αφρόδιχτα” που ετοιμάζεται να ρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις όχθες του εν Ελλάδι μεταρρυθμιστικού κέντρου με νεοφιλελεύθερα αντανακλαστικά με αφορμή την Παιδεία και το νόμο Διαμαντοπούλου έρχονται ως φυσική ένταση του “φλερτ” μεταξύ ΝΔ και όλου του σημιτικού στρατοπέδου.

Όσο η προσπάθεια άλωσης του κέντρου και της κεντροαριστεράς από τον πρόεδρο της ΝΔ εντείνεται, τόσο κορυφώνονται οι ζυμώσεις στο σημιτικό στρατόπεδο για την επόμενη μέρα των εκλογών, όποτε αυτές έρθουν και την αναστήλωση πυλώνων της πολιτικής του πάλαι ποτέ κραταιού πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Ο γρίφος ωστόσο που καλούνται να λύσουν τόσο στη ΝΔ όσο και στο σημιτικό στρατόπεδο, αφού σε όλα φαίνεται από την κοινή τους γραμμή ότι τα έχουν βρει, είναι ο τρόπος με τον οποίον θα επιτευχθεί ο “γάμος” και οι εσωτερικές ισορροπίες στο Μοσχάτο, καθώς “πράσινα” στελέχη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα αποτελούσαν casus belli για το καραμανλικό μπλοκ.

Τη λύση είχε αφήσει να εννοηθεί ο Κ. Μητσοτάκης όταν σε ερώτηση στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Αλέξη Παπαχελά για τις συνεργασίες που θα κάνει, είχε κάνει λόγο για «κυβέρνηση των αρίστων», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο υπουργοποίησης πολιτικών προσώπων και εκτός της Νέας Δημοκρατίας.

Για πολλούς η εν λόγω αποστροφή του προέδρου της ΝΔ “φωτογράφιζε” στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία πρωτοστατεί στη γειτνίαση των δύο χώρων.

Το θέμα της Παιδείας εξάλλου δεν είναι το πρώτο για το οποίο η πρώην υπουργός του Κώστα Σημίτη έχει ταυτίσει τις απόψεις της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους δύο πολιτικούς να έχουν κάνει κοινή εμφάνιση σε εκδηλώσεις και για το θέμα του Ασφαλιστικού, για το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ζητήσει εμμέσως πλην σαφώς συγγνώμη για την καταψήφιση του νόμου Γιαννίτση, προκαλώντας μίνι εγκεφαλικά στο στρατόπεδο του Κώστα Καραμανλή.

Οι ζυμώσεις ωστόσο για το φλερτ της ΝΔ με το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ δεν περιορίζονται εκτός των τειχών της Χαριλάου Τρικούπη.

Η ανακοπή του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γιατί το Ποτάμι δεν συμφωνούσε στο αίτημα για οικουμενική με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και “μπάταρε” προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει απελευθερώσει τις δυνάμεις που “τραβούν” τη Χαριλάου Τρικούπη προς την Πειραιώς και υπονομεύουν ανοιχτά πλέον τη Φώφη Γεννηματά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για μία ακόμη φορά εκτός κομματικής γραμμής και σε συγκρουσιακή γραμμή με την ηγεσία του κόμματος επανέλαβε αυτό που από τον Μάρτιο τονίζει σε κάθε ευκαιρία στις ηγετικές εμφανίσεις του.

Ότι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κοιτά μονάχα προς τη ΝΔ και δεν μπορεί να υπολογίζει σε συνεργασία με τον “αμφίθυμο” ΣΥΡΙΖΑ.

“Να προκύψει δημοκρατικά, μέσω εκλογών, μια άλλη κυβέρνηση, στην οποία να μετέχουν όσοι αποδέχονται το πλαίσιο της αλήθειας και της ιστορικής συνευθύνης. Αυτές είναι οι δημοκρατικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις”, πρότεινε εκ νέου την Κυριακή ο Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι χρειάζεται συστράτευση των δυνάμεων “που αποδέχονται το ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα”.

Είναι σαφές ότι με την αναφορά του αυτή ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του Αντώνη Σαμαρά δεν λογίζει την Κουμουνδούρου ως “ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δύναμη” και δίνει σύνθημα για μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οφείλουμε βέβαια να σημειώσουμε ότι η στάση που τηρούν οι εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ χαριεντιζόμενοι με τη νεοφειλελεύθεροι Δεξιά, ουδεμία σχέση έχουν με την συνολική ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που εντείνει τα βλέμματά της προς την Αριστερά και αποκόπτει τους δεσμούς με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ούτε βέβαια αναζητούν πολιτικές διεξόδου για τη χώρα αλλά μονάχα τη διασφάλιση της επόμενης πολιτικής στέγης για αυτούς και όλο το σύστημα εξουσίας που έχουν οικοδομήσει επί μία εικοσαετία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει μέσα σε αυτό το κλίμα πλήρους αποδόμησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ποια στάση θα κρατήσει η Φώφη Γεννηματά, η οποία δείχνει να υπομένει καρτερικά τον πολιτικό θάνατό της, έχοντας επιλέξει τη γραμμή “Βενιζέλου” στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν μέχρι στιγμής ανακύψει, με αποκορύφωμα τον εκλογικό νόμο για την απλή αναλογική.

Μία πιθανή εικόνα του προσεχούς μέλλοντος πάντως έδωσε (ή ομολόγησε) ο διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ και στενός πολιτικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς υπονόησε πως όταν η χώρα προσέλθει στις κάλπες η Φώφη Γεννηματά δεν θα βρίσκεται στο τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη.

«Εφόσον η κ. Γεννηματά είναι ακόμα (πρόεδρος) στο ΠΑΣΟΚ δεν θα είμαι υποψήφιος, αλλά πιστεύω ότι δεν θα είναι. Δεν θα είναι.» προφήτευσε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής αναφορικά με το μέλλον του στις επόμενες εκλογές.

Ή κάτι ξέρει λοιπόν ο κ. Γρηγοράκος ή απλά προβοκάρει την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και η όσμωση στο χώρο της Κεντροδεξιάς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για απλές προβοκάτσιες…

Σχετικά άρθρα