Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποια άμεσα μέτρα ανακοίνωσε ο Τσίπρας για την πυρόπληκτη Θάσο (βίντεο)

Ποια άμεσα μέτρα ανακοίνωσε ο Τσίπρας για την πυρόπληκτη Θάσο (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βίντεο, Θάσος, Πυρκαγιά, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Φωτιά, Φωτογραφίες,

Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την πυρκαγιά στη Θάσο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από σύσκεψη με τοπικούς φορείς, στον Πρίνο.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννης Καρατζιάς, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης, Τάκης Εμμανουηλίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία καταστράφηκαν από τη φωτιά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καλύψει τις ζημιές τους σε ποσοστό 80% και πως το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με μακροχρόνιο δανεισμό.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως η κυβέρνηση θα προβεί άμεσα στην εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, ενώ θα έχει επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας για να διερευνηθεί η δυνατότητα άμεσης μετάβασης κλιμακίου του Μηχανικού του Στρατού στο νησί προκειμένου να εξετάσει τι μπορεί να γίνει άμεσα με τις βροχοπτώσεις.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι αυτό της γρήγορης αναδάσωσης.

Από τη Θάσο, όπου μετέβη νωρίς το πρωί, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως, παρά το μέγεθος της καταστροφής, η Θάσος παραμένει ένα στολίδι στο ΒΑ Αιγαίο. «Είναι μεγάλη η καταστροφή μεν, αλλά η Θάσος έχει τεράστια αποθέματα πρασίνου και θα παραμείνει ένας πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, περιέγραψε τη σημερινή εικόνα στο νησί που «είναι καλύτερη από τις δύο προηγούμενες ημέρες» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσα στην ημέρα τα μέτωπα της πυρκαγιάς να έχουν τεθεί υπό έλεγχο».

Τόνισε δε την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης «προκειμένου να υπάρξει μία στοιχειώδης αποκατάσταση των ζημιών, των πληγέντων, μία πρόνοια για αντιπλημμυρικά έργα» και περιέγραψε τα βήματα που θα ακολουθηθούν: «Άμεσα, τις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά την κατάσβεση, θα έρθει ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) για να καταγράψει από ψηλά και να χαρτογραφήσει τις πληγείσες περιοχές, θα έχουμε άμεση καταγραφή με κλιμάκια του δήμου, της περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών των ζημιών -κυρίως των ζημιών σε υλικοτεχνικές υποδομές, σπίτια, αγροτικές ζημιές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και συνεχάρη τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής αλλά και στους εθελοντές «που από την πρώτη στιγμή βρισκόντουσαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου», ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους πέντε άνδρες της Πυροσβεστικής που τραυματίστηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης και συνεχάρη τους «αφανείς ήρωες», τους πιλότους, που σε δύσκολες συνθήκες δίνουν κι αυτοί τη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

«Είχαμε μία πολύ δύσκολη χρονιά φέτος σε όλη την Ελλάδα και πάνω που νομίζαμε ότι τελειώσαμε, έρχεται και μία πυρκαγιά από θεωρητικά απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα», σχολίασε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός.

Δείτε φωτογραφίες

_abp5795

_abp5642

_abp5847

_abp5768

_abp5726

Σχετικά άρθρα