Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Δημήτρης Μαχαιρίδης
Δημοσιογράφος, Εξερευνητής

Θρ. Παζαρόπουλος: Αλιέας, δύτης και υποψήφιος σύμβουλος στο Δήμο Θερμαϊκού

Θρ. Παζαρόπουλος: Αλιέας, δύτης και υποψήφιος σύμβουλος στο Δήμο Θερμαϊκού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Μαχαιρίδης, Δήμος Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκη, Θράσος Παζαρόπουλος, Συνέντευξη στο TRIBUNE,

Ο Θράσος Παζαρόπουλος ξεκίνησε ως γουναράς, αλλά γρήγορα στράφηκε στη μεγάλη του αγάπη τη θάλασσα.

Από ερασιτέχνης ψαράς έγινε επαγγελματίας δύτης. Έκανε τα πρώτα του βήματα στον κόλπο του Θερμαϊκού αλιεύοντας όστρακα και σήμερα βουτά για όστρακα και δολώματα σε όλο το Αιγαίο.

Γεννήθηκε στη Νέα Κρήνη της Θεσσαλονίκης, αλλά ζει στο Αγγελοχώρι, το χωριό δίπλα από τον φάρο στο Μεγάλο Έμβολο, το γνωστό σε όλους ως Καραμπουρνού, που δεσπόζει στην είσοδο του Θερμαϊκού κόλπου προς τη Θεσσαλονίκη. Αυτόν τον Μάιο κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές ξανά ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θερμαϊκού με τον συνδυασμό “Θερμαϊκός Νέα Πορεία” του Γιάννη Μαυρομάτη.

Λίγο πριν φύγει με το καϊκι του για να βουτήξει για όστρακα, στο μπαλκόνι του σπιτιού του που βλέπει στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγγελοχωρίου απαντά στις 7 ερωτήσεις του Δημήτρη Μαχαιρίδη για το tribune.gr

1. Επαγγελματίας δύτης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος: Τι είναι πιο δύσκολο, να αλιεύεις όστρακα ή ψήφους;

“Όταν ένας φίλος μού πρότεινε να μου μάθει τη δουλειά του δύτη, το αρνήθηκα. “Εγώ δύτης;” του είπα. Τώρα πια βουτώ επί 30 χρόνια σε όλο το Αιγαίο αναζητώντας όστρακα. Όταν μου πρότειναν να κατέβω πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος πριν απο 11 χρόνια, το αρνήθηκα. “Εγώ δημοτικός σύμβουλος, δεν εχω πάει ούτε καν γυμνάσιο;” τους είπα. Τελικά, έκτοτε εκλέγομαι συνεχώς δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Μηχανιώνας του Καποδίστρια και τώρα στο διευρυμένο Δήμο Θερμαϊκού του Καλλικράτη. Ο βυθός της θάλασσας έχει μια μοναδική ομορφιά που σου γεμίζει την ψυχή και το μυαλό. Ο δήμος και τα κοινά κρύβουν τη διαρκή επαφή με τους συνανθρώπους μας που σου δίνουν τροφή στην καρδιά και στη σκέψη”.

2. Ενοποιήσεις δήμων και κοινοτήτων: Ποιος είναι αποτελεσματικότερος ο Καποδίστριας ή ο Καλλικράτης;

“Η κοινότητα ως μονάδα τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να συντηρήσει κανέναν άλλον πέραν του υδρονομέα και της γραμματέως του κοινοτάρχη. Όταν ξεκίνησε ο Καποδίστριας ήμουν από τους πρώτους στο Αγγελοχώρι που υποστήριξα ότι η ενοποίηση με την Μηχανιώνα θα είχε θετικά αποτελέσματα για το χωριό μας. Το ίδιο πιστεύω και για τον Καλλικράτη. Η ενοποίηση της Περαίας, Νέων Επιβατών, Αγίας Τριάδας, Αγγελοχωρίου, Κερασιάς, Μηχανιώνας, Επανωμής, Μεσημερίου σε έναν δήμο μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει. Μειώνει τον τοπικισμό και δίνει μεγαλύτερη δύναμη σε όσα μια περιοχή επιδιώκει ή σχεδιάζει. Ίδιο είναι να προσπαθεί ένα χωριό μόνο του να φτιαχτεί για παράδειγμα ένα αποχετευτικό δίκτυο με το να το προσπαθούν μαζί οχτώ χωριά και κωμοπόλεις; Αυτά που προβλέπει ο Καλλικράτης είναι σωστά. Αρκεί ο δήμος να τα υλοποιεί και ο δήμαρχος να μην κρύβεται πίσω από τον Καλλικράτη για τις δικές του αδυναμίες”.

3. Οι Θεσσαλονικείς είναι υπερήφανοι ότι ζουν στην ωραιότερη πόλη της Ελλάδας: ο Θερμαϊκός κόλπος αντίστοιχα είναι ο κόλπος με τον πιο όμορφο βυθό των ελληνικών θαλασσών;

“Έχω βουτήξει σε όλο το Αιγαίο. Παντού, σε κάθε βυθό θα βρεις τουλάχιστον ένα-δύο σημεία εξαιρετικής ομορφιάς. Αν βουτήξεις μαζί μου στο Θερμαϊκό θα απολαύσεις δύο υπέροχα σημεία, με πανέμορφη ζωή, θαλάσσια φυτά, όστρακα, καβούρια, ψάρια. Αυτήν την ομορφά ελάχιστοι θα την δουν. Οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα απολαύσουν μόνο τις παραλίες του Θερμαϊκού. Και ο δικός μας δήμος, ο Δήμος Θερμαϊκού έχει τεράστια ακτογραμμή. Ξεκινά από την Περαία, δίπλα από το αεροδρόμιο της Μίκρας και τελειώνει εκεί που αρχίζει η Χαλκιδική. Δίνει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους με τις τουριστικές επιχειρήσεις το καλοκαίρι, τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων και την ιχθυόσκαλα στη Μηχανιώνα, όπου καταλήγουν τα περισσότερα αλιεύματα και ο μεγαλύτερος αλιευτικός στόλος του Αιγαίου. Αυτή η τεράστια παραλιακή ζώνη του Θερμαϊκού θα πρέπει να είναι όμορφη όπως και ο βυθός του. Και υπάρχουν πολλές δυνατότητες και πολλά όνειρα για αυτό. Παράδειγμα, η λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου. Είναι ένας υδροβιότοπος προστατευμένος από το πρόγραμμα NATURA 2000 και φιλοξενεί 160 είδη πτηνών, ενδημικών και αποδημητικών. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλο οργανωμένης προσέλκυσης τουριστών και ερευνητών που παρακολουθούν και φωτογραφίζουν πουλιά. Ο Ποταμός στην Επανωμή είναι από τις ωραιότερες παραλίες κοντά στη Θεσσαλονίκη και μπορεί να εξελιχθεί πιο ορθά και συντονισμένα. Αντίστοιχα, το kite surfing που έχει αναπτυχθεί στις ακτές μας. Θα μπορούσε να φέρει ακόμη περισσότερους αθλητές και οπαδούς του αθλήματος και να δημιουργήσει δουλειές και ανάπτυξη στον δήμο μας. Αυτά μπορούν να γίνουν αν έχουμε οργανωμένη σκέψη και πορεία”.

4. Ο ελληνικός βυθός μπορεί να φέρει συνάλλαγμα;

“Και βέβαια. Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τέσσερα κέντρα αποστολής οστρακοειδών σε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί ο ΘερμαΪκός είναι από τους καλύτερους κόλπους οστρακοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο. Δυστυχώς, μόνο το 1% φεύγει επώνυμα ως όστρακο ελληνικής προέλευσης. Όλο το υπόλοιπο 99% φεύγει στο εξωτερικό χωρίς ετικέτα και καταλήγει στις αγορές ως προϊόν άλλων ευρωπαϊκών χωρών, της Γαλλίας, της Ιταλίας, Ισπανίας κλπ. Επί δεκαπέντε χρόνια ως πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αγγελοχωρίου γνωρίζω πια πολύ καλά ότι για να γίνει το ελληνικό όστρακο επώνυμο θέλει την συνεργασία πολλών υπουργείων, περιφερειών, επιμελητηρίων κ.α. Κάτι που δεν είναι εύκολο. Να πειστούν δηλαδή τόσοι πολλοί φορείς για ένα θέμα που ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς δεν το γνωρίζουν ή το αντιμετωπίζουν καχύποπτα”.

5. Θαλάσσια σύνδεση της Θεσσαλονίκης: όνειρο ή επιτέλους πραγματικότητα;

“Το σχέδιο προχωρά. Εμείς θέλουμε να φτάσει η θαλάσσια σύνδεση από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Επανωμή, με στάσεις στο Αγγελοχώρι και στην Μηχανιώνα φυσικά. Αλλά έχουμε προσπαθήσει και για πολύ μεγαλύτερη επέκταση. Όταν ξεκινούσε τη λειτουργία της η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, προσκαλέσαμε εδώ στη Μηχανιώνα τους πλοιοκτήτες των φέρι-μπόουτ που έκαναν τη διαδρομή Ρίο-Αντίρριο και θα έμεναν άνεργοι. Ενώ η Μηχανιώνα έχει την υποδομή, απέναντι στις ακτές της Πιερίας δεν υπάρχει λιμάνι που να μπορεί να αγκυροβολήσει φέρι-μπόουτ τέτοιου μεγέθους. Θα ήταν, όμως, πολύ πρακτικό και προσοδοφόρο να υπάρχει σύνδεση της Μηχανιώνας με τις ακτές της Πιερίας και κυρίως με Κατερίνη και Λιτόχωρο. Πέρα από την εμπορική κίνηση, γιατί γλυτώνεις όλο τον γύρο της Θεσσαλονίκης, φαντάσου τους τουρίστες που επισκέπτονται το Δίον και τον Πλαταμώνα να περνούν απέναντι με πλοίο; Αυτόματα, αυξάνει η τουριστική και οικονομική πίτα του Δήμου μας. Άρα δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας για όλους και κυρίως τους νέους μας. Για παράδειγμα, ο Δήμος Θερμαϊκού εκτός από ακτές έχει και γεωργία, όπως εντατικές καλλιέργειες κηπευτικών και αμπελοκαλλιέργειες. Τα οινοποιεία του Δήμου μας, θα ήταν επισκέψιμα από μεγαλύτερη μερίδα τουρίστων”.

6. Η δουλειά του δύτη πόσο δύσκολη είναι;

“Επίπονη και μοναχική. Στο καϊκι είμαι πάντα μαζί με την σύζυγό μου, οι δυό μας. Η Ανδρονίκη είναι ο βοηθός μου. Μένει πάντα επάνω στο σκάφος και ελέγχει την πορεία μου στο βυθό. Και ο καιρός, κρύο ή ζέστη δεν μετρά. Ξυπνάς νωρίς και βουτάς ή τρέχεις το απόγευμα, μετά τις δουλειές και τις υποχρεώσεις στο δήμο, να προλάβεις να βουτήξεις, γιατί πρέπει να βγάλεις τα προς το ζην. Εντούτοις, δεν μετάνιωσα ποτέ. Ο βυθός μου αρέσει και αυτήν την αγάπη την μετέδωσα και στους γιους μου. Οι δύο από τους τρεις, ο μεγάλος και ο μικρός, είναι και αυτοί σήμερα δύτες, με δικό τους σκάφος. Μόνο, που πάλαιψα να σπουδάσουν, για να ξέρουν πως να σκέφτονται καλύτερα και να προχωρήσουν τη δουλειά του δύτη παραπέρα. Γιατί ο βυθός της θάλασσας θα κρύβει πάντα θησαυρούς, αλλά θα απαιτεί πάντα δύτες για να τους ψάχνουν”.

7. Από όλα τα όστρακα ποιο προτιμάς;

“Τα κυδώνια, γιατί έχουν την καλύτερη γεύση. Και σαν πιάτο τα μύδια σαχανάκι, γιατί τα φτιάχνει πεντανόστιμα η Ανδρονίκη”.

Σχετικά άρθρα