Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δ. Βίτσας: Ήταν λεκτικό λάθος του Χριστόπουλου η λέξη… “πράγμα”!

Δ. Βίτσας: Ήταν λεκτικό λάθος του Χριστόπουλου η λέξη… “πράγμα”!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Βίτσας, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κάτια Μακρή, ΣΥΡΙΖΑ,

Συνέντευξη στον Real FM και στην Κάτια Μακρή παραχώρησε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει στο πώς διαχειρίστηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις μουσουλμανικές υποψηφιότητες του στη Θράκη αλλά και τις πρωτοφανείς δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή του Δημήτρη Χριστόπουλου, που μίλησε για ένα συμπαγές τουρκικό πράγμα στη Θράκη, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και κρίνουμε ότι ο κ. Βίτσας απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, για μια ακόμη φορά, πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα και δίχως να κάνει τον κόπο να μας διαφωτίσει, για μια ακόμη φορά, για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά μας θέματα (βεβαίως ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας έχει πει τι ακριβώς θα κάνει ούτε με τα μνημόνια), οφείλουμε να παραθέσουμε το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης, όπως μας το έδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και οι αναγνώστες μας ας βγάλουν στα συμπεράσματά τους:

– Τελειώνει μια έντονη εβδομάδα για σας, ένα έντονο δεκαπενθήμερο αρνητικής δημοσιότητας μάλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τελειώνει και μια βδομάδα για την κοινωνία που ξαφνικά μαθαίνει ότι η πολιτική συμφωνία προεκλογικού χαρακτήρα που έχει κάνει η τρόικα με την κυβέρνηση θα αναρτάται όταν πλέον θα είναι μέτρα και έτσι θα την γνωρίζουμε. Τελειώνει και μια βδομάδα που ακόμα η Βουλή δεν έχει αποφασίσει πότε θα γίνει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τα περί Χρυσής Αυγής και τον κ. Μπαλτάκο. Τελειώνει δηλαδή μια βδομάδα με αρνητικές ειδήσεις για την κοινωνία.

– Σωστό είναι αυτό που λέτε για τη συζήτηση για τον κ. Μπαλτάκο, εκκρεμεί, δεν έχει προσδιοριστεί και ενδεχομένως να πάει και μετά τις ευρωεκλογές. Εγώ κατά κει το βλέπω.. Φαντάζομαι ότι και εσείς το βλέπετε…

Εγώ το βλέπω, παρά και τις φοβερές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πάει να μπει κάτω από το χαλί. Θα μου πείτε γιατί θέλω να το συνδέσω… Άστοχη η ενέργεια του κ. Σαμαρά να βάλει τον κ. Μπαλτάκο γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, που δείχνει και τη δυνατότητα κυβερνησιμότητας της ίδιας της κυβέρνησης.

– Θα συμφωνήσουμε απόλυτα…

Εννοώ το εξής . Υπάρχει μια επικοινωνιακή προσπάθεια από τη μεριά της κυβέρνησης να καλυφθούν τα πραγματικά προβλήματα, να αρχίσουμε να συζητάμε για πράγματα που πρέπει να συζητηθούν σοβαρά θα έλεγα πριν απ΄ όλα και όχι με δημόσιες ανακοινώσεις, όπως είναι τα ζητήματα της Θράκης, που είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα…

– Μέχρι τώρα συμφωνούσαμε απολύτως.. Λέτε ότι δεν συζητιούνται τα ουσιώδη και τα σοβαρά. Εσείς δεν έχετε ευθύνη γι αυτό; Που εδώ και 15 μέρες ασχολείστε εσωστρεφώς μόνο με τη ψηφοδέλτιό σας, αν θα είναι ο Βαρουφάκης, αν θα είναι ο Λαπαβίτσας, αν θα είναι ο Κρίτων Αρσένης και μόλις τελειώνει αυτό το ψυχόδραμα αρχίζει ένα δεύτερο που μπλέκει και η μειονότητα της Θράκης, ένα πολύ ευαίσθητο θέμα;…

Δεν ξέρω κανέναν άλλο τρόπο συγκρότησης ενός ευρωψηφοδελτίου παρά δια της εσωτερικής συζήτησης. Το ότι αυτή την εσωτερική συζήτηση την παίρνουν τα ΜΜΕ –τη δουλειά τους κάνουν- και προσπαθούν να την κάνουν εικόνα εξωστρεφή είναι άλλη διαδικασία…

– Να ρωτήσω κάτι; Αφού λοιπόν προσπεράσατε το στάδιο ευρώ ή δραχμή και τη διαφωνία με τον κ. Λαφαζάνη και τη μειοψηφία, αμέσως μετά έρχεται το θέμα της κας Σαμπιχά Σουλεϊμάν, που μάλιστα ακόμα και η ΑΥΓΗ, με ένα επικριτικό της άρθρο για σας, ουσιαστικά επιχείρησε να σας το χρεώσει. Θέλω να ρωτήσω ήταν λάθος όλος αυτός ο χειρισμός;…

Γιατί κάνετε κατηγορηματική και καταφατική τοποθέτηση; Για παράδειγμα η σημερινή ΑΥΓΗ έχει ένα ωραίο άρθρο με τίτλο «Θεωρίες συνωμοσίας» Κάποιοι πήραν την πρώτη παράγραφο και την τελευταία παράγραφο, ξέχασαν δέκα παραγράφους στο ενδιάμεσο και άρχισαν να συζητάνε. Εγώ έκανα μια δήλωση εχθές σε σχέση και με το δισέλιδο που μου αφιέρωσαν ΤΑ ΝΕΑ –θέλω να κάνω ένα παράπονο και για τη φωτογραφία, έχω και πολύ καλύτερες. Έκανα λοιπόν μια δήλωση, με ρώτησαν τι λέτε γι αυτό το δημοσίευμα; Και είπα «βλακείες του συστήματος που νιώθει ότι χάνει τα προνόμιά του και φοβάται ότι θα χάσει και την εξουσία του». Αυτή δεν μεταφέρθηκε, για παράδειγμα. Ο κόσμος πρέπει να μαθαίνει τι γίνεται, τι κρύβει πίσω της αυτή η διαδικασία.

– Ο καθένας –και δεν μιλάω για ΤΑ ΝΕΑ- μπορεί να πάρει ένα θέμα και να το πάει όπου θέλει. Όμως το θέμα έχει και μια μεγάλη ουσία και από εκεί δίνετε εσείς την αφορμή για να το πάρει ο καθένας και να το πάει όπου θέλει. Η ουσία λοιπόν είναι ότι τοποθετείτε μια υποψήφια σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή… την αποσύρετε Δευτέρα του Πάσχα, αρχίζει μετά μια ολόκληρη συζήτηση για το μειονοτικό και λέτε μετά ότι βάλαμε έναν άλλο υποψήφιο γιατί ήταν καλύτερος. Μα είναι τόσο απλό να βγάλεις μια Ρομά υποψήφια μουσουλμάνα, να βάλεις έναν άλλον, να ακουστούν όλα αυτά για το τουρκικό προξενείο σα να μην τρέχει τίποτα;…

Να σας απαντήσω πολύ σοβαρά και να θυμίσω και μερικά πράγματα. Κατ΄ αρχήν δικαίωμα μιας πολιτικής δύναμης είναι να εκτιμά μια κατάσταση και μετά να την επανεκτιμά. Έχουμε δώσει, κατά τη γνώμη μου, επαρκείς εξηγήσεις και στα μέλη μας και στην κοινωνία σε σχέση με αυτή μας την κίνηση. Θεωρήσαμε ότι τα προβλήματα τα οποία επέλυε ήταν πολύ μικρότερα από τα προβλήματα τα οποία δημιουργούσε. Μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για την ισοπολιτεία, την ισονομία και την πολυπολιτισμικότητα στην περιοχή της Θράκης, η οποία είναι μια ελληνική περιοχή. Και βεβαίως δεν μπορώ να καταλάβω τη συζήτηση που γίνεται λες και μπαίνουμε σ΄ ένα παιχνίδι κατασκόπων. Έχουμε αυτό το δικαίωμα; Νομίζω ότι το έχουμε. Άλλωστε θεωρεί κάποιος ότι ήταν μια άστοχη κίνηση; Να το θεωρήσουμε και παίρνω εγώ όχι την ευθύνη που μου αναλογεί, ολόκληρη την ευθύνη ότι θα έπρεπε να κάνουμε σαν κόμμα και προηγούμενα περισσότερες κινήσεις. Αυτό αμέσως συνδέεται με τη δυνατότητα κυβερνησιμότητας από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ; Ας ρωτήσουν λοιπόν τον κ. Μητσοτάκη, για την άστοχη κίνηση που είχε κάνει ως πρωθυπουργός με έναν συγκεκριμένο υπουργό Εξωτερικών, τον οποίον απέπεμψε ο αείμνηστος Κων/νος Καραμανλής από Σύνοδο αρχηγών, δηλαδή τον κ. Σαμαρά.

– Είναι συμψηφιστικό….

Συμψηφιστικό είναι ή επιλεκτική διαδικασία επικοινωνιακής προώθησης …

– .. Να μείνουμε στο ότι λέτε ότι ήταν μια άστοχη κίνηση…

.. Είναι δυνατότητα «κυβερνησιμότητας» να διατηρεί ο κ. Σαμαράς τον κ. Μπαλτάκο γραμματέα του κυβερνητικού συμβουλίου και να τον αποπέμπει γιατί ήταν άστοχη η κίνησή του να τον βάλει εκεί, γιατί αυτός είχε διαύλους με ναζιστικό κόμμα Δεν είναι συμψηφισμός αυτό.

– Θέλω να πω το εξής.. Αυτά που λέτε για τον κ. Μπαλτάκο είπαμε εκ των προτέρων ότι έχουμε συμφωνήσει, έχουμε συνεννοηθεί σ΄ αυτό. Σας ρωτώ όμως τώρα κάτι πολύ συγκεκριμένο. Για παράδειγμα η επίκριση που ακούγεται, και μάλιστα από τους λεγόμενους Πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν θέμα Χριστόπουλου και λένε κάποιοι, καλά βγάλατε τη Σουλεϊμάν και αφήνετε τον Χρστόπουλο στο ψηφοδέλτιο που λέει ότι είναι μία και συμπαγής και ενιαία η μειονότητα επάνω;

Κατ΄ αρχήν θέλω να σας θυμίσω τη Συνθήκη της Λωζάννης η οποία μιλάει για μία θρησκευτική μειονότητα και να σας θυμίσω τις εγκληματικές ενέργειες που έχουν κάνει διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, τουλάχιστον μέχρι το 1990, που απέκλειαν και πίεζαν και καταπίεζαν αυτή τη διαδικασία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη σωστή, ορθή θέση, κατά τη γνώμη μου, η οποία είναι ισονομία, ισοπολιτεία, πολυπολιτισμικότητα χωρίς διαιρέσεις και θεωρώντας όλους Έλληνες πολίτες. Αυτό δεν είναι σωστό;

– Μα είναι Έλληνες πολίτες, αλλά σας λέω, αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Χριστόπουλος το έχει πάει αρκετά παραπάνω και μιλάει για μια ενιαία τουρκική μειονότητα.

Ο κ. Χριστόπουλος είπε, και μάλιστα έκανε και δήλωση μετά η οποία δεν μεταδόθηκε απ’ τα κανάλια, ότι αυτές οι πολιτικές διαμόρφωσαν τέτοια συμπαγή –, είπε για συμπαγές πράγμα, το πράγμα ήταν αδόκιμη λέξη, αλλά είναι κάθετη διαδικασία του προφορικού λόγου. Κι εγώ μπορεί να κάνω λάθος, κι εσείς μπορείτε να κάνετε λάθος στον προφορικό λόγο. Ο κ. Χριστόπουλος έχει παλέψει για τα δικαιώματα των μειονοτήτων….

– Ήταν λεκτικό λάθος του κ. Χριστόπουλου, θεωρείτε;

Η λέξη «πράγμα» βεβαίως. Όλη του η λογική είναι πράγματα που έχει υποστηρίξει ως πανεπιστημιακός δάσκαλος πάντοτε στη λογική ενδυνάμωσης των δικαιωμάτων εκείνων των πληθυσμιακών ομάδων που διαχρονικά καταπιέζονται. Και μην ξεχνάμε ότι καταπιέζονται οι Ρομά σε όλη την Ελλάδα. Είναι κεντρικό ζήτημα η δυνατότητά τους και στην παιδεία, αλλά και στην στέγαση και την ύδρευση κ.λ.π.

– Ναι, αλλά εσείς βγάλατε μια Ρομά από το ψηφοδέλτιο, που όπως ακριβώς λέτε είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιμάτων…

Θα μπορούσαμε να βάλουμε κάποιον άλλο Ρομά. Ας πούμε τον κ. Ν.Μυλωνά από την Ομοσπονδία των Ρομά «Ομηρος» ή κάποιον άλλο. Όμως η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου είναι δική μας ευθύνη και με βάση αυτή προχωράμε.

– Και αν καταλαβαίνω σωστά δεν τίθεται κανένα θέμα και για τον κ. Χριστόπουλο, από αυτά που μου λέτε, παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν περί απομάκρυνσής του από το ευρωψηφοδέλτιο, κατά τη γνώμη σας, δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα;

Όχι απλώς κανένα απολύτως θέμα, αλλά θεωρώ ότι ο κ. Χριστόπουλος με δύναμη θα υπερασπιστεί τις συλλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως έχουμε και προηγούμενα, όχι ως ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τα άλλα κόμματα, μες στην Ευρωβουλή να διατυπώνονται προσωπικές θέσεις. Οι δικοί μας ευρωβουλευτές θα είναι μια συμπαγής ομάδα υπεράσπισης των ελληνικών δικαιωμάτων με επικεφαλής το Μανώλη Γλέζο.
Και θέλω να σας πω το εξής υπάρχει και ένα ζήτημα ισονομίας απέναντι στους υποψήφιους ευρωβουλευτές στη συζήτηση που γίνεται για τον κ. Χριστόπουλο που μάλλον τον ανεβάζει, σε σχέση με το φυσιολογικό συναγωνισμό.

– Οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν….. Πάντως και για τον κ. Γλέζο, που έχει βεβαίως το σεβασμό όλων μας εννοείται, φάνηκε τουλάχιστον και το βλέπετε και σήμερα στον σχολιασμό πολλών εντύπων και διαδικτυακών site, ότι στα δύσκολα επιστρατεύετε πάντα τον Μανώλη Γλέζο για να κάνετε μια φυγή προς τα εμπρός.

Την άκουσα και τοποθετήθηκα επ΄ αυτής της λογικής. Εγώ δεν αμφισβητώ το σεβασμό, αλλά ο σεβασμός δεν πρέπει μόνο να υπάρχει αλλά και να φαίνεται. Τι εννοώ με αυτό; Είναι δυνατόν κάποιος να μου λέει ότι μια ιστορική προσωπικότητα ότι ο ίδιος θα δεχτεί να μπει σε επικοινωνιακά παιχνίδια ή σε πολιτικά παιχνίδια;

– Δεν έτσι όπως το λέτε, όταν είναι να προσφέρεις στο κόμμα σου και στην παράταξή σου….. το κάνεις.

Ο Μανώλης Γλέζος, και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε σε αυτό, το πρώτο και το κύριο πράγμα που έχει στο μυαλό του και στην ενεργητικότητα του δεν είναι το μικροκομματικό ή το κομματικό συμφέρον, είναι το συμφέρον της χώρας. Έχει γράψει βιβλίο για τις γερμανικές αποζημιώσεις – που εγώ το κράτησα και το λέω – και ένα μάρκο να ήτανε, έπρεπε να το διεκδικήσουμε. Γιατί είναι οφειλή μας απέναντι στις προηγούμενες γενιές και στην ιστορία της χώρας. Άρα, γι’ αυτό είπα ότι ο σεβασμός δεν πρέπει μόνο να υπάρχει αλλά να επιδεικνύεται κιόλας.

– Έχω ακούσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι επιδιώκουν τη μέγιστη δυνατή διαφορά από τη Ν.Δ. για το βράδυ των ευρωεκλογών, και αυτό είναι λογικό, που είναι αναμενόμενο να φέρει και πολιτικές εξελίξεις, έχω ακούσει και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι και με μια ψήφο διαφορά για εμάς είναι νίκη. Τι από τα δυο ισχύει; Εννοώ, μήπως χαμηλώνετε τον πήχη;

Και τα δυο ισχύουν.

– Έχει πολύ μεγάλη πολιτική διαφορά βεβαίως.

Ξέρετε πώς προσδιορίζουμε εμείς τη νίκη; Ο οριστική νίκη θα είναι όταν σταματήσει αυτή η πολιτική της καταστροφικής λιτότητας και όταν η χώρα θα μπει σε έναν εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό σχεδιασμό, ώσπου θα προστατεύονται όλο αυτοί και όλα αυτά που «μνημονιακά σφαγιάστηκαν»
Να κάνω μια παρένθεση. Ξέρετε τι σημαίνει 500 χιλιάδες αιτήσεις, δηλαδή 1 εκατομμύριο για ένα πεντακοσάρικο; Δείχνει την οικτρή κατάσταση της κοινωνίας μας. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν;
Ένα ζήτημα, λοιπόν, είναι η συνεχής προστασία. Το δεύτερο ζήτημα είναι η ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας και το τρίτο είναι σοβαρές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ξεκινώντας από τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τις ευθύνες που έχει η ίδια η Βουλή.

– Άρα, δεν μου απαντάτε με σαφήνεια, μάλλον πάτε για μια μεγάλη νίκη, αλλά και με μια ψήφο διαφορά θα είστε ευχαριστημένοι.

Σας απαντώ, πάμε για πολύ μεγάλη νίκη, πάνω σε αυτό εργαζόμαστε, σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε όλοι στραμμένοι και το μυαλό μας και την ενέργειά μας. Και νομίζουμε ότι αυτή η νίκη θα έχει δυο χαρακτηριστικά. Το πρώτο: σαφής καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και το δεύτερο ανοίγουμε ένα νέο δρόμο, όχι για να ελπίσει αλλά, για να προχωρήσει και ο ελληνικός λαός και οι λαοί της Ευρώπης.
Σε αυτή τη λογική είναι και το κεντρικό μας σύνθημα. Στις 25 του μήνα ψηφίζουμε, στις 26 του μήνα φεύγουν.

Σχετικά άρθρα