Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόμβα: Ανατροπή στο δικαστικό «ξέπλυμα» Χριστοφοράκου για τις μίζες

Βόμβα: Ανατροπή στο δικαστικό «ξέπλυμα» Χριστοφοράκου για τις μίζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Siemens, Διαπλοκή, Διαφθορά, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Νέα Δημοκρατία, Ολιγάρχες, ΠΑΣΟΚ,

Ανατρέπει πλήρως το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών την πρόταση του εισαγγελέα Στέλιου Κωσταρέλλου, με την οποία ο Μιχάλης Χριστοφοράκος «καθάριζε» από τις κατηγορίες που του αποδίδονταν για την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας C4I, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το έργο είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία SAICTEAM, με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens.

Οι δικαστές με το υπ. αριθμόν 852 βούλευμά τους διατάσσουν τον εφέτη ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάκριση, προκειμένου να απαγγελθούν στον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Ελλάς οι κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης.

Έντονες αντιδράσεις

Στην εισαγγελική πρόταση που αποκάλυψε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Realnews και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, ο Στ. Κωσταρέλλος είχε την άποψη ότι ο φυγόδικος Χριστοφοράκος πρέπει να απαλλαγεί όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης αλλά και της δωροδοκίας.

Όπως σημείωνε, δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, αλλά τα εκατομμύρια που δόθηκαν για να κλείνει όλες τις μεγάλες δουλειές στη χώρα μας η γερμανική εταιρεία ήταν δωρεά (!) προς τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε και ειδικότερα από τις καταθέσεις μαρτύρων, τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών των αρμοδίων για την παρακολούθηση του έργου και στη συνέχεια των μελών των Επιτροπών Ελέγχου και Παραλαβής Προμήθειας C4I, τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών των στελεχών της ελληνικής εταιρείας Siemens A.E. (Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσιος Δενδρινός), καθώς και άλλων στελεχών της ίδιας υποκατασκευάστριας μέρους του όλου έργου εταιρείας, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο με διακίνηση χρηματικών ποσών προς υπαλλήλους (μέλη των αρμόδιων επιτροπών για την παρακολούθηση του έργου και την παραλαβή αυτού) ή άλλα υπηρεσιακά στελέχη που είχαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμπλακεί στη προμήθεια του συστήματος ασφάλειας C41…

Περαιτέρω, με διαταγή του Ειρηνοδικείου Μονάχου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον Μιχ. Χριστοφοράκο, διότι ως διευθυντής της Siemens στην Ελλάδα προέβη σε δωρεά διψήφιου ποσού εκατομμυρίων ευρώ προς το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. και δη προς τους ταμίες των κομμάτων αυτών, ώστε να επηρεάσουν τους αρμόδιους υπαλλήλους και να επιταχυνθεί η παραλαβή των επιμέρους έργων της προμήθειας, ενεργώντας ενδεχομένως και κατά παράβαση των καθηκόντων τους υπέρ της εταιρείας Siemens. Η συμπεριφορά όμως αυτή (δωρεά χρημάτων σε πολιτικά κόμματα) σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετεί την αντικειμενική υπόσταση των εγκλημάτων της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας».

Συνακόλουθα, συμπέραινε ο εισαγγελέας, «δεν στοιχειοθετείται και η αξιόποινη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα, είτε με τη διακίνηση χρηματικών ποσών μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα, είτε με την κτήση περιουσιακών στοιχείων με αυτά και με σκοπό να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευση των χρημάτων που προήλθαν από τις άνω αξιόποινες πράξεις…».

Γι’ αυτό τον λόγο στην ίδια πρόταση ζητείτο να αρθούν τα δύο εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εις βάρος του Χριστοφοράκου, όταν δεν εμφανίστηκε να απολογηθεί για την υπόθεση στον 4ο ειδικό ανακριτή και διέφυγε στη Γερμανία, όπου από τότε κυκλοφορεί ελεύθερος.

Δωροδοκούσαν δημοσίους υπαλλήλους

Οι δικαστές, όμως, με το βούλευμά τους αποφαίνονται πως ο Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I.

Διατάσσουν, επίσης, να απαγγελθεί η κατηγορία της άμεσης συνέργειας στη δωροδοκία στους φερόμενους ως παρένθετα πρόσωπα στη διαδρομή του μαύρου χρήματος χρηματιστές και επιχειρηματίες, Αλέξανδρο Λέτσα, Γιώργο Καλδή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο και Βασίλη Τυρογαλά.

32.indd

Σχετικά άρθρα