Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργή σοσιαλπατριωτών για τη Μακεδονία – Ποιοι δίνουν “γραμμή” εθνικής ήττας;

Οργή σοσιαλπατριωτών για τη Μακεδονία – Ποιοι δίνουν “γραμμή” εθνικής ήττας;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Κώστας Πανταζής, Μακεδονία, Νίνα Κασιμάτη, ΠΑΣΟΚ, Σκόπια, Σοσιαλισμός, Σοσιαλιστές, ΣΥΡΙΖΑ,

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, προερχόμενη από τον πατριωτικό σοσιαλιστικό χώρο, έγραψε στο Facebook σχετικά με το θέμα περί της ονομασίας της Μακεδονίας όπως έχει ανακύψει μετά το “ολίσθημα” Μουζάλα:

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 απορρίφθηκε η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, διότι όπως γράφτηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων (βλ. παράγραφο 20 …invitation to the former Yugoslav Republic of Macedonia will be extended as soon as a mutually acceptable solution to the name issue has been reached…) “η πρόσκληση για ένταξη της FYROM θα αποσταλεί μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας”.

Άλλο πράγμα λοιπόν αν πρέπει να παραιτηθεί σήμερα, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας λόγω γλωσσικού ολισθήματος, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι οι απόψεις του ταυτίζονται με την εθνική γραμμή, και άλλο πράγμα στο όνομα της μη παραίτησής του κάποιοι να επισπεύδουν να “λύσουν” μόνοι τους αυτό το ανοιχτό, πολύπλοκο και καίριο εθνικό ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους στα βόρεια σύνορά μας, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως FYROM (από ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Συμβούλιο Ευρώπης κλπ), επειδή τάχα οι περισσότεροι το αποκαλούν “Μακεδονία”.

Αν μη τι άλλο, οι ρευστές γεωπολιτικές εξελίξεις και η κρίση του προσφυγικού που καλούμαστε πρακτικά μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε, ταυτόχρονα μάλιστα με τις αξιώσεις της Τουρκίας τόσο για το Αιγαίο όσο και για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, θα έπρεπε να διδάσκουν ότι στα εθνικά θέματα δεν απεμπολούμε οικειοθελώς τα κεκτημένα μας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι μόνο η γείτων Τουρκία διαχώρισε τη θέση της από το παραπάνω κείμενο συμπερασμάτων, διότι αναγνωρίζει διμερώς τη FYROM ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ενώ το ζήτημα είναι διεθνώς διπλωματικά ανοιχτό.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες “τρολ” του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αγνοούμε ποιανού γραμμή “ακολουθούν”, δήθεν υπερασπιζόμενοι την “τιμή” του μαιευτήρα ακτιβιστή Γιάννη Μουζάλα, διαδίδουν ότι “δεν έγινε και τίποτα”, αφού “οι πάντες αποκαλούν τα Σκόπια ως “Μακεδονία”.

Η επικίνδυνη αυτή διασπορά, παραδοχής ήττας στο ζήτημα της ονομασίας, που ισούται με εθνική μειοδοσία, έχει σημάνει συναγερμό στα στελέχη του σοσιαλιστικού πατριωτικού χώρου, είτε βρίσκονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ, είτε εκτός, που υπερασπιζόμενοι την εθνική γραμμή του Ανδρέα Παπανδρέου, απαντούν στην ύπουλη προπαγάνδα εθνομηδενιστών που υποκινείται από κύκλους “περίεργους” και σίγουρα “σκοτεινούς”.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο επίσης στέλεχος της πατριωτικής σοσιαλιστικής αριστεράς και πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κώστας Πανταζής, υπενθύμισε ότι:

Φίλοι μου…
Όταν ρωτήθηκε, κάποτε, ο Ανδρέας Παπανδρέου, πως θα αντιμετώπιζε ή θα απέτρεπε ένα ενδεχόμενο κύμα αναγνωρίσεων του κράτους των Σκοπίων με το όνομα “Μακεδονία”, απάντησε αφοπλιστικά:
“Μη γελιέστε…σημασία ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ δεν έχει πως θα τους αποκαλεί οποιαδήποτε χώρα της υφηλίου…αλλά πως θα τους αποκαλούμε ΕΜΕΙΣ!!!!

Ο Αγαμέμνων Τάτσης έγραψε ότι “Κύριε Μουζάλα, όταν είχα την εξαιρετική τιμή να εκπροσωπήσω την Πατρίδα μου στην 54η Γ.Σ του ΟΗΕ, στο κείμενο της ομιλίας “σκάλωνα” στη λέξη consciousness. Για να μη γίνει λάθος στο κείμενο της ομιλίας έγραψα τη λέξη με κεφαλαία στα Ελληνικά (ΚΟΝΣΙΟΥΣΝΕΣ !!!). Φαντάζομαι η λέξη αυτή είναι πιο δύσκολη από τη λέξη “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, ενώ και ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, βάζοντας στο “κάδρο” και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έγραψε:

«Σε δέκα χρόνια, (το όνομα Μακεδονία) θα το έχουμε ξεχάσει», Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, 1993.
Δεν ξεχάσαμε και ούτε πρόκειται!
Αν σήμερα υπάρχει υπουργός που θεωρεί πως τα Σκόπια είναι Μακεδονία , καλό θα ήταν να πάει σπίτι του σήμερα! Αρκετά με την βλακεία που ρίχνει νερό στον μύλο των ναζί της χρυσής αυγής!

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του TRIBUNE, γίνονται προσπάθειες να εκτονωθεί η ένταση που επικρατεί στον πολυπληθή χώρο των σοσιαλπατριωτών.

Η γραμμή Ανδρέα Παπανδρέου:

“Νέες και νέοι, η Ελλάδα είναι το όραμα (…) Ο Ελληνισμός έχει τη δική του ταυτότητα, έχει ηλικία δεκάδων αιώνων… (…) Η Ελλάδα έχει τα πιο συμπαγή σύνορα του κόσμου, έχει τα σύνορα που δημιούργησε η ιστορία και ο πολιτισμός. Η Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη. Το όνομά μας είναι η ψυχή μας. Αυτές τις μεγάλες αλήθειες τις εκφράσατε εσείς αποφασιστικά στα μεγάλα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, υπερασπιστήκατε την ελληνικότητα της Μακεδονίας”.

Ανδρέας Παπανδρέου, απευθυνόμενος σε 40.000 μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1993.

Οι σοσιαλπατριώτες

Οι σοσιαλπατριώτες (ή αλλιώς πατριώτες σοσιαλιστές) εμφανίζονται στη χώρα μας στα τέλη του 19ου αιώνα, ως συνέχεια του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος των Διαφωτιστών. Στις αρχές του 20ου συγκροτούνται σε πολιτικό φορέα.

Οι πατριώτες σοσιαλιστές εξέδιδαν την εφημερίδα «Νέος Σοσιαλισμός» στην οποία έγραφαν και αναρχίζοντες όπως ο Σπύρος Νάγος. Οι ουτοπιστές οπαδοί του Πλάτωνα Δρακούλη, εξέδιδαν την εφημερίδα «Σοσιαλιστικός Σύλλογος».

Ο Σταύρος Καλλέργης έχει εκφράσει στην ακόλουθη ρήση το ιδεολογικό και αξιακό πλαίσιο του κοινωνικού πατριωτισμού, το οποίο και θα υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ στη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη:

“…τα άτομα εκείνα τα οποία θα φέρουν το όνομα εξελικτικός κοινωνιστής (δηλ. σοσιαλιστής) να μάθουν να γνωρίζουν τα καθήκοντα και τα δικαιώματα του ατόμου, να μάθουν ότι πρέπει να είναι τίμιοι εις τας συναλλαγάς των, ευσυνείδητοι εις τας πράξεις των, ακεραίου χαρακτήρος, κατά πάντα φιλότιμοι, ήτοι τέλειοι άνθρωποι, να ενδιαφέρωνται δια τα κοινά συμφέροντα αλλά να σέβωνται και να υποστηρίζουν τα Εθνικά συμφέροντα της Ελληνικής φυλής”.

Σταύρος Καλλέργης

[“Διάλεξις Σταύρου Καλλέργη προς Ομάδα Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου”, Κρήτη 1914].

Σχετικά άρθρα