Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γκουρία: Καλά τα νούμερα της Ελλάδας αλλά μην χαλαρώνετε

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ανεργία, Άνχελ Γκουρία, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Οικονομική Κρίση, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ),

Η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσα από μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, προσθέτοντας ότι τα νούμερα είναι θετικά, αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.

Στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο κ. Γκουρία εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συνεργασία ανάμεσα στον ΟΟΣΑ και την Ελλάδα αρχίζει να καρποφορεί και να επιφέρει τα πρώτα αποτελέσματα.

«Τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει περάσει από μία άνευ προηγουμένου οικονομική ύφεση», ανέφερε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ προσθέτοντας ότι η υψηλή αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις έβαλε πάλι την οικονομία σε αρνητικό πρόσημο το 2015. Ωστόσο, όπως είπε, το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από αυτό που περιμέναμε.

Ο κ. Γκουρία εκτίμησε ότι το 2016 πιθανότατα η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι μηδενική, ενώ η ανάπτυξη – όπως προέβλεψε –  θα φανεί το 2017.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ωθήσει την εμπιστοσύνη προσελκύοντας επενδύσεις, ενώ για το χρέος είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερες ροές μελλοντικής εξυπηρέτησης του χρέους.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει σημαντική βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόσκληση. «Καμία χώρα δεν μπορεί να αντμετωπίσει αυτή την πρόκληση από μόνη της», σημείωσε.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για την απομείωση του χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές του δηλώσεις με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, όλα αυτά θα έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις θετικές ώστε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2016, αλλά και ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αρθούν πλήρως τα capital controls.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ωστόσο ότι «καμία οικονομία δεν λειτουργεί σε κενό, έχουμε διεθνείς εξελίξεις» και υπογράμμισε ότι η «προσφυγική κρίση ενδεχομένως δημιουργεί οικονομικές επιπτώσεις».

«Αν απαιτηθεί περαιτέρω σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής θα τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «θα πρέπει να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι με τον ΟΟΣΑ «συμφωνούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση και να επιτευχθεί μια συμφωνία για το χρέος» και τόνισε ότι: «Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία αποτελεί έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό».

Σχετικά άρθρα