Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Eθνική γκάφα Μπαλτά: Δεν θα διεκδικήσουμε δικαστικά τα γλυπτά του Παρθενώνα

Eθνική γκάφα Μπαλτά: Δεν θα διεκδικήσουμε δικαστικά τα γλυπτά του Παρθενώνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμάλ Αλαμουντίν, Αριστείδης Μπαλτάς, Βρετανία, Γλυπτά Παρθενώνα Βρετανικό Μουσείο, Ηνωμένο Βασίλειο, Υπουργείο Πολιτισμού,

Πριν ένα χρόνο η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας λόγω του θέματος της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα από την Αγγλία. Η επικεφαλής του βρετανικού δικηγορικού γραφείου που ανέλαβε την εκπροσώπηση της Αθήνας, Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, ήρθε στην ελληνική πρωτεύουσα και για τρεις μέρες οι φωτογραφίες της έκαναν τον γύρο του κόσμου μαζί με δηλώσεις της υπέρ της επιστροφής των γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον λόρδο Έλγιν.

Έναν χρόνο μετά, η υπόθεση της δικαστικής διεκδίκησης των γλυπτών όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει, αλλά ουσιαστικά έχει παγώσει για τα καλά. Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θίξει το ζήτημα από την ημέρα που εξελέγη προκαλώντας ερωτηματικά στην κοινή γνώσμη, καθώς πρόκειται για μία εθνική διεκδίκηση ετών.

Την Τρίτη όμως ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς έσπασε τη σιωπή του. Μιλώντας σε δημόσια συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής και απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις κινήσεις του υπουργείου για την επιστροφή των μαρμάρων ο Υπουργός, άφησε εμβρόντητους τους ακροατές όταν τους αποκάλυψε πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει τελικά να προχωρήσει στη διεκδίκηση των γλυπτών διά της δικαστικής οδού. Η δικαιολογία; “Κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο”, σύμφωνα με τον Αριστείδη Μπαλτά.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού υποστηρίζει δημόσια πως η δικαστική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα απέβαινε υπέρ των Βρετανών.

Σχετικά άρθρα