Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το υπόγειο σχέδιο Σαμαρά με Βορίδη και ο αντι-Τσίπρας του Καραμανλή

Το υπόγειο σχέδιο Σαμαρά με Βορίδη και ο αντι-Τσίπρας του Καραμανλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, Απόστολος Τζιτζικώστας, Κώστας Καραμανλής, Μάκης Βορίδης, Νέα Δημοκρατία, Χρύσανθος Λαζαρίδης,

Την ώρα που οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν πάρει φωτιά για την επόμενη μέρα στην ηγεσία του κόμματος και οι δελφίνοι συνωστίζονται στις πόρτες της Συγγρού, ο Αντώνης Σαμαράς δύο μήνες και κάτι μετά την παραίτησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να «τελειώσει» οριστικά τον καραμανλισμό στην πάλαι ποτέ κεντροδεξιά παράταξη.

Μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να τηρεί σιγή ισχθύος για τις εξελίξεις με την εκλογή προέδρου, όμως οι κινήσεις στο παρασκήνιο δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά αποστασιοποιημένος είναι από τις γαλάζιες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να ολοκληρώσει το έργο της πλήρους ιδελογικής μετατροπής της ΝΔ σε ένα «καθαρό» δεξιό – στις παρυφές της ακροδεξιάς κόμμα. Εξάλλου ο πρώην πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης από τη στιγμή που ανέλαβε την Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν έκρυψε με τις κινήσεις του αλλά και τις «μεταγραφές» των Φαήλου Κρανιδιώτη, Μάκη Βορίδη, Άδωνη Γεωργιάδη, Θάνου Πλεύρη (και όλου του στενού του κύκλου υπό τον Χρύσανθο Λαζαρίδη) την πρόθεσή του για πλήρη μεταστροφή της παράταξης και τον απογαλακτισμό της από τις αρχές του καραμανλισμού και του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Έτσι, ώντας ο άνθρωπος πίσω από τις κουρτίνες πλέον, ο Αντώνης Σαμαράς προωθεί για την αρχηγία της ΝΔ τον «τσεκουράτο» Μάκη Βορίδη, ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, χωρίς να αποκλείει φυσικά να κατέβει στην κούρσα της διαδοχής.

Ο άλλοτε «Ρηγάς», Χρύσανθος Λαζαρίδης, στενότερος συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά από το 1990, είναι αυτός που λειτουργεί πλέον σε ρόλο «κονσιλιέρι» του Βορίδη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο σκεπτικό του Λαζαρίδη βρίσκεται η ιδέα ότι ακόμα και να χάσει ο πρώην χρισμένος από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο αρχηγός της Νεολαίας της ΕΠΕΝ, θα αποτελεί την επόμενη μέρα τον υπ’ αριθμόν 2 στέλεχος και υπ’ αριθμόν 1 δελφίνο στη Νέα Δημοκρατία, ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκληρωτική άλωσή του από τη λαϊκή δεξιά.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος είναι αυτός που έχει αναλάβει να πείσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο ο Μάκης Βορίδης και οι λοιποί σκληροί δεξιοί έχουν συστήσει ένα «μπλοκ» εντός της ΝΔ, να αποσύρει την υποψηφιότητά του την τελευταία στιγμή και να συστρατευθεί πίσω από τον Μάκη Βορίδη, ώστε με το νεοφιλελεύθερο προφίλ του να «χρυσώσει» κάπως το χάπι στη βάση του κόμματος που θα εκλέξει τον νέο αρχηγό. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ακόμα και αν δεν μεταπειστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η τακτική υποχώρηση μπορεί να γίνει από την πλευρά του Μάκη Βορίδη με τις αντίστοιχες συμφωνίες, αν και το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες.

Το alter ego του Τσίπρα

Την ίδια ώρα μία ισχυρή ομάδα εντός της ΝΔ βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες σε αναζήτηση ενός νέου προσώπου που να μπορεί να σταθεί ως αντίπαλο δέος απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στη… βόρεια Ελλάδα, καθώς τις περισσότερες ψήφους εμπιστοσύνης φαίνεται να λαμβάνει ο 37χρονος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το πρόβλημα που υπάρχει για τυχόν υποψηφιότητά του πριν το 2019 εξαιτίας της θητείας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ξεπεραστεί μέσα από σχετικό παραθυράκι του νόμου και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει ήδη συγκεντρώσει (πριν ολοκληρωθούν οι εσωκομματικοί συνασπισμοί) πολύ περισσότερες από τις απαιτούμενες 50 υπογραφές για να είναι υποψήφιος.

Στο πρόσωπο του κ. Τζιτζικώστα πολλοί νεοδημοκράτες βλέπουν έναν νεαρό, βορειοελλαδίτη και καραμανλικό πολιτικό με διείσδυση στην ΟΝΝΕΔ (διατηρεί καλές σχέσεις με τον Σάκη Ιωαννίδη), του οποίου το πολιτικό κεφάλαιο δεν έχει υποστεί φθορά από τα μνημόνια και ο οποίος στη βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής και σε κύκλους πέραν της κεντροδεξιάς.

Ενδεικτική είναι η σαρωτική΄νίκη που είχε πετύχει στις περιφερειακές εκλογές του 2014 ως αντάρτης απέναντι στην επιλογή του Αντώνη Σαμαρά τότε, Γιάννη Ιωαννίδη για την Κεντρική Μακεδονία. Πάντως, ο ίδιος δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να ανοίξει τα χαρτιά του εάν δεν πάρει το πράσινο φως από τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο εξάλλου διατηρεί άριστες σχέσεις και συχνή επαφή.

Μάλιστα, το σενάριο αυτό φαίνεται να εξετάζεται και από τους καραμανλικούς, οι οποίοι δεν έχουν κατασταλάξει σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο και μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις προκρίνουν την επανεκλογή του μεταβατικού προέδρου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς είναι γνωστό το μένος που πνέουν οι γνήσιοι νεοδημοκράτες για τη «δεξιά πλατφόρμα» που τους κληροδότησε ο Αντώνης Σαμαράς , τους οποίους δεν είναι λίγοι αυτοί που χαρακτηρίζουν «λαθρεπιβάτες» της Νέας Δημοκρατίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θέλει να εμφανιστεί ανοιχτά και να πάρει κάποια θέση – τουλάχιστον ακόμα – στη μάχη της διαδοχής, ωστόσο συνομιλητές του υπογραμμίζουν προς ώρας το θετικό αποτύπωμα που άφησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος μέσα σε δύο μήνες κατάφερε να συσπειρώσει τη ΝΔ ανεβάζοντας τα ποσοστά της κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων.

Εκτός αυτού, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η σκληροπυρηνική επίθεση που εξαπέλυσε ο στενός συνεργάτης του Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου στο twitter και εν συνεχεία σε συνεντεύξεις του κατά του Άδωνι Γεωργιάδη και των λοιπών «ακροδεξιών σαπρόφυτων που ξαναχτυπούν», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, για να ανακοινώσει λίγο αργότερα μέσω Facebook την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη για την προεδρία.

Στο ίδιο μήκος κύματος αν και σε ομολογουμένως ηπιότερους τόνους κινήθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη και ο έτερος προνομιακός συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος κάνοντας λόγο για «ακραίες φωνές στο κόμμα που είναι η εξαίρεση», τόνισε πως «ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δικαιούται να είναι υποψήφιος, να εκλεγεί και να ανανεώσει τη ΝΔ».

Στο… περίμενε των τελικών κινήσεων οι λοιποί δελφίνοι

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της ΝΔ εξέφρασε με συνέντευξή του και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.

Σκέψεις για την προεδρία του κόμματος κάνουν παράλληλα, τόσο ο Νίκος Δένδιας, όσο και ο Βασίλης Κικίλιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη, ωστόσο οι μελλοντικές κινήσεις τους εξαρτώνται από την τελική απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται όπως δήλωσε ο ίδιος και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Η έκπληξη φαίνεται να έρχεται από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, ο οποίος σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες την Τρίτη επικοινώνησε με πολλά στελέχη του κόμματος ρωτώντας κατά πόσο θα στηρίξουν μία ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα κατά πόσο πρόκειται για κίνηση «λαγού» για κάποιον άλλο συνυποψήφιο, με επικρατέστερο τον Απόστολο Τζιτζικώστα εφόσον επιβεβαιωθεί η υποψηφιότητά του ή για ουσιαστικό ενδιαφέρον για την προεδρία του κόμματος από τον επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ.

Σχετικά άρθρα