Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ορκίζεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης

Ορκίζεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, Νέα Δημοκρατία, Ορκωμοσία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου,

Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να περάσει το κατώφλι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ώστε να ορκιστεί η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός.

Νωρίτερα θα έχουν προηγηθεί μια σειρά ενεργειών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα έχει διαπιστώσει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Σήμερα, αναμένεται να παιχτεί ένα σκληρό πολιτικό παχνίδι, αναφορικά με την επιλογή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, αλλά και τη σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Η Νέα Δημοκρατία πάντως από την πλευρά της, έχει εκφράσει ενστάσεις με τη σχετική δήλωση του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος διερωτήθη «αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ορίσει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό ή, κατ’ εφαρμογή του εδαφίου γ’ της παρ. 3 του άρθρου 37 του Συντάγματος, θα επιδιώξει το σχηματισμό Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, με μόνο σκοπό τη διενέργεια των εκλογών».

Το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 13:00, αναμένεται ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη παυλόπουλο, όπου θα ανακοινωθεί και το άγονο αποτέλεσμα των επαφών στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από τρεις ημέρες.

Αμέσως μετά, ο κ. Παυλόπουλος θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται, να επαναλάβει την άποψή του ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

Τότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει τηλεφωνήματα στους υπόλοιπους αρχηγούς, τους οποίους θα ενημερώσει και για τη στάση του πρωθυπουργού.

Από εκεί και μετά αναμένεται η ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού να οριστεί για το βράδυ της Πέμπτης.

Την Παρασκευή αναμένεται να ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και αμέσως μετά να γίνουν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής.

Τέλος την Παρασκευή θα θυροκολληθεί και το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής, όπως προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Σχετικά άρθρα