Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σακελλαρίδης: «Διαπραγματευόμαστε αυτή τη συμφωνία χωρίς μέτρα λιτότητας»

Σακελλαρίδης: «Διαπραγματευόμαστε αυτή τη συμφωνία χωρίς μέτρα λιτότητας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Αλέξης Τσίπρας, Βρυξέλλες, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Ελληνικό Χρέος, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Μέγαρο Μαξίμου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ΣΥΡΙΖΑ, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Δεν μιλάμε για αδιέξοδο, τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Παραδεχόμενος πως οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες «και πώς να μην είναι όταν οι απαιτήσεις των θεσμών και των δανειστών είναι σκληρές και όταν η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με σαφέστατη λαϊκή εντολή», υπογράμμισε παρόλα αυτά πως «Κανείς δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι σε μια σκληρή διαπραγμάτευση τα πάντα θα λυθούν από μια κατάσταση που δεν θα περάσεις από αυτές τις διαδικασίες. Όταν προχωρά η διαπραγμάτευση και κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις και όταν είσαι κοντά σε αυτό το σημείο, τότε λογικό είναι να υπάρξει σε αυτές τις στιγμές να υπάρξει όξυνση. Εγώ έτσι το περίμενα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Σακελλαρίδης ερωτηθείς για τα γεγονότα της Κυριακής (την αποχώρηση της Ελληνικής πλευράς από τις συζητήσεις) είπε ότι οι θέσεις που εκφράστηκαν με τον τρόπο αυτό στις συζητήσεις των Βρυξελλών δεν προκάλεσαν έκπληξη και αυτό ήταν αρκετό να μην υπάρξει θετική κατάληξη στη συνάντηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι υπήρξε αναντιστοιχία στο επίπεδο αυτό καθώς σε αυτό δεν μπορεί να λάβει χώρα καμία διαπραγμάτευση «γιατί δεν έχουν εξουσιοδότηση για αυτά που θέλουμε να συζητήσουμε».

Αναφερόμενος ο κ. Σακελλαρίδης  στην ανάρτηση του Ολιβιέ Μπλανσάρ στην οποία τονίζει ότι πρέπει να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους αλλά και να υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα είπε: «Οι ευρωπαίοι εταίροι μας όμως δεν θέλουν διάρθρωση του χρέους. Για να υπάρχει συγκερασμός των απόψεων αυτών καταλήγουν στον κοινό τόπο όχι αναδιάρθρωση του χρέους και σκληρές μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα η πρόταση να μην έχει κανένα ούτε το ένα ούτε το άλλο θετικό στοιχείο για την κυβέρνηση. Τίθεται το ερώτημα επομένως αν θέλουν το ΔΝΤ σε όλες του τις θέσεις, και στο ζήτημα του χρέους, και πώς απαντούν σε αυτό».

Όσον αφορά το στόχο της συμφωνίας ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει ως βασικό πλάνο και μόνο το να υπάρξει μια συμφωνία.

Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ισχύει ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός για το θέμα. «Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή να κυβερνήσει για τετραετία. Αυτή η εντολή μας υπαγορεύει να διαπραγματευτούμε αυτή τη συμφωνία χωρίς μέτρα λιτότητας. Σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές δεν είναι στο τραπέζι χωρίς ωστόσο να φοβόμαστε τη λαϊκή εντολή».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει στα πλάνα για έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Η κυβέρνηση πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης 1,9% του ΑΕΠ και τα υπόλοιπα μέτρα μέχρι το 2,5% για το δημοσιονομικό κενό, παρόλο που δεν το αποδεχόμαστε για το 2015, καλύπτονταν από διοικητικά μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων – που έχει αποφέρει 500 εκατ. Αντίστοιχα προτείναμε για το 0,6% του ΑΕΠ μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι υπήρχε πρόταση για μείωση αμυντικών δαπανών όχι όμως ύψους 400 εκατ. ευρώ

«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, τις διαφορετικές απόψεις, ενδεχομένως και τις διαφορετικές πολιτικές αναλύσεις για τα μέτρα που θέλουν να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που απαντάμε – όχι στο όριο της αφέλειας από την κυβέρνηση – είναι ότι μέτρα που μειώνουν τις συντάξεις ή αυξάνουν ΦΠΑ σε βασικά αγαθά ή μέτρα που εντείνουν τον φαύλο κύκλο της λιτότητας δεν θα πάρουμε. Αφέλεια είναι να πιστεύουν κάποιοι και στο εσωτερικό της χώρας ότι η κυβέρνηση θα επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων που έφεραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση» συμπλήρωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν δίνουμε τελεσίγραφα, δεν κάνουμε εκβιασμούς, δεν δεχόμαστε εκβιασμούς» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξέφρασε την ελπίδα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης να μην πρυτανεύσουν αυτές οι φωνές που θα επιβάλουν τη σκληρή πειθαρχία στην ΕΕ αλλά οι φωνές που για χώρες όπως η Ελλάδα με σκληρή λιτότητα με μη βιώσιμο χρέος ζητούν να της αφήσουν να αναπνεύσει.

Αυτό που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι είναι ότι καμία πλευρά δεν συμφέρει να μην υπάρξει συμφωνία. Κανείς, ούτε η ελληνική πλευρά ούτε οι πιστωτές δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο μη συμφωνίας.

Όσον αφορά την πληρωμή του ΔΝΤ είπε ότι «πιστεύουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ» ενώ για τυχόν απόφαση της ΕΚΤ μέσα στην εβδομάδα για τον ELA είπε ότι «δεν πιστεύω ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα πάρει μια τέτοια απόφαση τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις».

Εξέφρασε τις ευχαριστίες στον ελληνικό λαό για την απίστευτη ψυχραιμία που δείχνει παρά τα κελεύσματα προς το αντίθετο. Αυτή η ψυχραιμία είναι το σημαντικότερο όπλο της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κάθε εκβιασμό.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι το «χρονικό όριο είναι να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία».

Οι πόρτες και τα τηλέφωνα του Μαξίμου είναι ανοιχτά για όλους τους αρχηγούς των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου απάντησε ο κ. Σακελλαρίδης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διεξαγωγής συμβουλίου πολιτικών αρχηγών παραπέμποντας, παράλληλα, στις ενημερώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην ολομέλεια της Βουλής.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο κ.Τσίπρας τηλεφώνησε και συνεχάρη την κυρία Γεννηματά και την κάλεσε για να της παράσχει μια ενημέρωση

Ερωτηθείς για το πόρισμα της επιτροπής λογιστικού χρέους της Βουλής ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι αυτό θα είναι υποβοηθητικό για τις διαπραγματεύσεις.

Σχετικά άρθρα