Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελάφρυνση χρέους και τα Γλυπτά του Παρθενώνα ζήτησε ο Τσίπρας

Ελάφρυνση χρέους και τα Γλυπτά του Παρθενώνα ζήτησε ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γερμανικές Αποζημιώσεις, Γερμανικές Οφειλές, Γλυπτά Παρθενώνα Βρετανικό Μουσείο, Δημόσιο Χρέος, Εθνικές Εκλογές 2015, Εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ,

Στο Βρετανικό κανάλι Channel 4 μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι θέλει η Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα ζήτησε ελάφρυνση χρέους και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Ειδικότερα στην ερώτηση τι θα κάνει σε περίπτωση που η Ευρώπη του αντιγυρίσει ένα μεγαλοπρεπές «όχι», η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα είναι η εξής:

«Το έχω απαντήσει χιλιάδες φορές από το 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ξυπνητήρι που θα βγάλει τους Ευρωπαίους ηγέτες από το λήθαργο που έχουν πέσει. Αυτό που ζητάμε είναι μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση δίχως διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης».

Σχετικά με το θέμα του ελληνικού χρέους ο κ. Τσίπρας επεσήμανε: «Στην πραγματικότητα δεν ζητάμε άλλα χρήματα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ζητήσουμε τη χορήγηση νέων δανείων για την αποπληρωμή των παλαιών δανείων. Φυσικά θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το ελληνικό χρέος που είναι μη βιώσιμο και αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Συνέβη το 1953 για τη Γερμανία και διερωτώμαι κάτω από ποια ηθική βάση η Γερμανία αρνείται μια λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα, από τη στιγμή που εκείνη ωφελήθηκε πριν από αρκετά χρόνια με το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και όταν η Γερμανία είχε πολλές ανοιχτές πληγές».

Τοξικά δάνεια

Και συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας: «Λέω στους λαούς της Ευρώπης και ειδικά σε αυτούς των χωρών του Νότου πως δεν θέλουμε άλλα από τα χρήματά σας. Αυτά τα χρήματα που μας δόθηκαν δεν χρησιμοποιήθηκαν για να σταθεί στα πόδια του ο ελληνικός λαός, αλλά για την ανακεφαλοποίηση των πτωχευμένων τραπεζών, έτσι ώστε να μην καταρρεύσει το οικονομικό και τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έδωσαν στην Ελλάδα ”τοξικά” χρήματα. Τώρα είναι η ώρα να βρεθεί μια λύση για το κοινό καλό».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος ρωτάει τον κ. Τσίπρα τι θα ήθελε να συμβεί πρώτα: η ελάφρυνση χρέους ή η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει γελώντας: «Μπορώ να έχω και τα δύο; Σκοπεύουμε να ζητήσουμε μείωση του χρέους και τα χρήματα που μας οφείλει η Γερμανία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά θα ζητήσουμε και τα Μάρμαρα που δεν ανήκουν μόνο σε εμάς, αλλά σε όλο τον κόσμο και πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Σχετικά άρθρα