Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Νικόλαος Κωνσταντίνου
Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος

Το βράδυ ξυπνάω από μουδιάσματα στα χέρια, πρέπει να ανησυχώ;

Το βράδυ ξυπνάω από μουδιάσματα στα χέρια, πρέπει να ανησυχώ;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Kανάλι του Guyon, Διαβήτης, Υποθυρεοειδισμός, Χέρια,

Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας με ενοχλήσεις στα άνω άκρα και ιδίως στα χέρια.

Οι ενοχλήσεις αυτές έχουν χαρακτήρα μουδιάσματος (αιμωδίες), ή καψίματος ( καυαλγίες) ή πόνου και συνδυασμούς τους.

Συνήθως χρειάζεται να κάνουν κάποιες κινήσεις ώστε να μπορέσουν να κοιμηθούν.

Τα μουδιάσματα αυτά, μπορεί να αφορούν τον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο ή το μικρό δάχτυλο του χεριού, ενώ μπορεί να εμφανίζονται στην παλαμιαία κυρίως επιφάνεια αλλά και στην ραχιαία επιφάνεια της χειρός. Σπάνια μουδιάζει όλο το άνω άκρο, από τον ώμο και κάτω.

Στις οξείες καταστάσεις που το χέρι μουδιάζει με μορφή που θυμίζει γάντι και επεκτείνεται και στο αντιβράχιο ή και υψηλότερα και δεν βελτιώνεται με την αλλαγή θέσης και τις κινήσεις, καλό είναι να επισκέπτεται ο ασθενής ένα νοσοκομείο, ειδικά εάν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας και το μουδιασμένο χέρι είναι ψυχρότερο από το άλλο, καθώς μπορεί να υποκρύπτεται αγγειακά βλάβη.

Πιο συνηθισμένο είναι να μουδιάζουν τα τρία πρώτα δάκτυλα , δηλαδή ο αντίχειρας, ο δείκτης, ο μέσος και σπάνια ο παράμεσος.

Αυτή την κατάσταση συχνά οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού και καλείτε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Παρουσιάζεται σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια τους, συχνότερα σε γυναίκες ενώ επιδεινώνεται σε καταστάσεις υπόθυρεοειδισμού, διαβήτη και νευροπαθητικών νόσων.

Κάποιες φορές αφορά το κυρίαρχο χέρι, πολλές φορές είναι αμφοτερόπλευρο.

Η διάγνωση είναι κλινική και επιβεβαιώνεται με την ηλεκτρομυογραφική και ηλεκτρονευρογραφικη μελέτη των άνω άκρων.

Η θεραπεία για τα ήπια στάδια περιλαμβάνει ανάπαυση, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και νάρθηκα ηρεμίας, ενώ για τις προχωρημένες καταστάσεις, θεραπεία είναι η χειρουργική απελευθέρωση του νεύρου στον καρπό συνήθως με τοπική αναισθησία.

Εάν τώρα, μουδιάζει ο μικρός δάκτυλος και ο παράμεσος, πιέζεται πιθανότατα ένα άλλο νεύρο του χεριού το ωλένιο νεύρο. Σύνηθως η πίεση του είναι στην περιοχή του αγκώνα αλλά σπανίως πιέζεται στον καρπό στο κανάλι του Guyon.

Η κλινική εξέταση μαζί με την μελέτη των νεύρων του άνω άκρου, με ηλεκτρομυογράφημα και μέτρηση ταχύτητας κινητικής και αισθητικής αγωγής των νεύρων ,θέτουν την διάγνωση.

Στις ελαφριές περιπτώσεις, η αποφυγή κάμψης του αγκώνα και στήριξης του σε γραφεία και καρέκλες, μαζί με αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να μειώσουν τα ενοχλήματα. Σε βαριές καταστάσεις και ειδικά οταν υπάρχουν μυικές ατροφίες, απαιτείται χειρουργική επέμβαση απελευθέρωσης ή και μεταφοράς του ωλενίου νευρου με πολύ καλά αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα