Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιοι θα δουν εκπτώσεις 30% από την εφαρμογή του Περιβαλλοντικού Τιμολογίου της ΔΕΗ

Ποιοι θα δουν εκπτώσεις 30% από την εφαρμογή του Περιβαλλοντικού Τιμολογίου της ΔΕΗ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΕΗ, Ενέργεια, Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο,

Έκπτωση της τάξης του 30% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας, θα επιφέρει η εφαρμογή του Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου που προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 30/05/18 – Αριθμός Φύλλου 1936).

Στόχος είναι η ενίσχυση των οικιακών καταναλωτών των εν λόγω περιοχών και η βελτίωση των όρων διαβίωσης και της ποιότητας ζωής τους, λόγω της ρύπανσης που προκαλεί η δραστηριότητα της λιγνιτικής εξόρυξης και ηλεκτροπαραγωγής.

Η έκπτωση θα χορηγηθεί αναδρομικά στον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό και αφορά περισσότερα από 140 χιλ. νοικοκυριά (133 χιλ. στη Δ. Μακεδονία και 8 χιλ. στο δήμο Μεγαλόπολης). Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

-Η έκπτωση είναι 42 ευρώ/ μεγαβατώρα και θα ισχύει για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Η έκπτωση των 42 ευρώ/MWh αντιστοιχεί σε έκπτωση της τάξης του 27% στο σύνολο του λογαριασμού (ή 45% επί του ανταγωνιστικού τιμολογίου της ΔΕΗ) για καταναλώσεις έως 1.600 KWh το τετράμηνο, που είναι η κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού.

-Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μαξιλάρι ασφαλείας 5%, ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις αύξησης της κατανάλωσης και νέων συνδέσεων τα επόμενα χρόνια. Το ποσό αποδίδεται σε ετήσια βάση από τον κρατικό προϋπολογισμό στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, με τελικούς αποδέκτες τους οικιακούς καταναλωτές.

Η ενίσχυση δίνεται μέχρι το όριο των 2.400 kWh τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περίπτωση που η τετραμηνιαία κατανάλωση είναι μεγαλύτερη του ορίου των 2.400 kWh, η ενίσχυση δίνεται μέχρι του ορίου αυτού.

Εξαιρούνται οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), οι δικαιούχοι του Ειδικού Τιμολογίου Οικιακής Χρήσεως για τις Πολύτεκνες Οικογένειες, οι δικαιούχοι Ειδικού Τιμολογίου Κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι ενταγμένοι αυτοπαραγωγοί σε πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και οι ωφελούμενοι από πρόγραμμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Η μόνη περίπτωση που δικαιούχοι του ΚΟΤ μπορούν να λάβουν την έκπτωση του Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου είναι εάν δεν λάβουν την έκπτωση του ΚΟΤ για το συγκεκριμένο τετράμηνο λόγω υπέρβασης των ορίων κατανάλωσης.

Παραδείγματα για το ύψος των εκπτώσεων φαίνονται στον συνημμένο πίνακα.

Σχετικά άρθρα