Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανικός Τύπος για Μπουτάρη: Ακροδεξιοί επιτίθενται σε δήμαρχο

Γερμανικός Τύπος για Μπουτάρη: Ακροδεξιοί επιτίθενται σε δήμαρχο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενοκτονία Ποντίων, Γερμανία, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Πόντιοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Εκτενέστατες είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στην επίθεση που δέχθηκε το Σάββατο από ακροδεξιούς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Υπό τον τίτλο «Ακροδεξιοί επιτίθενται σε δήμαρχο» το Spiegel σημειώνει ότι «μια δημόσια επίθεση προκαλεί σοκ στην Ελλάδα. Ακροδεξιοί τραμπούκοι επιτέθηκαν στον 75χρονο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια επετειακής εκδήλωσης. Οι εικόνες καταδεικνύουν τη βιαιότητα των δραστών».

Επιχειρώντας να διαφωτίσει τα βαθύτερα αίτια της επίθεσης το Spiegel σημειώνει:

«Από τη στιγμή που εξελέγη για πρώτη φορά πριν από οκτώ χρόνια, ο Μπουτάρης προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα που είχε η Θεσσαλονίκη ως μια υπερσυντηρητική, αντιδραστική πόλη. Στήριξε δημοσίως φιλελεύθερες αξίες και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ενώ τάχθηκε υπέρ των ισχυρών δεσμών με την Τουρκία και το Ισραήλ.

Μια πολιτική που συνέβαλε στο να επουλωθούν παλιές πληγές, να βελτιωθεί το ίματζ της πόλης, να ενισχυθεί ο τουρισμός αλλά και στο να βελτιωθούν οι σχέσεις με τις προαναφερθείσες χώρες. Ωστόσο με την πολιτική αυτή ο Μπουτάρης εξόργισε και αντισημίτες ακροδεξιούς- και αυτοί αποτελούν εδώ και καιρό κομμάτι της πόλης», επισημαίνει το Spiegel.

“Βαθύ το σοκ”

Υπό τον ίδιο τίτλο «Ακροδεξιοί επιτίθενται σε δήμαρχο» φιλοξενεί άρθρο και η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας ότι «ο Μπουτάρης θεωρείται ένας από τους πιο προοδευτικούς δημάρχους της Ελλάδας. Κατάφερε να ξεφύγει, πριν συμβούν χειρότερα», παρατηρεί η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, επισημαίνοντας ότι με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή, όλα τα ελληνικά κόμματα και η κυβέρνηση καταδίκασαν την επίθεση.

Υπήρξαν όμως και άλλες εξαιρέσεις, σύμφωνα με την Stuttgarter Zeitung: «Κάθε τόσο ακροδεξιοί τον βρίζουν και τον προσβάλουν. Ωστόσο και ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, μέλος της φιλελεύθερης συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας έγραψε στο twitter: “Αυτή είναι η μοίρα των προδοτών”. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρχαν πολλές παρόμοιες αναρτήσεις. Υποστηρικτές του δημάρχου κάλεσαν σε συγκέντρωση υπέρ του στον Λευκό Πύργο».

«Ακροδεξιοί ξυλοκοπούν δήμαρχο», αναφέρει ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου N-TV, σημειώνοντας:

«Σοκαριστικές εικόνες διαδραματίστηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Εξοργισμένοι άνδρες καταδίωξαν, χτύπησαν και έβρισαν τον Γιάννη Μπουτάρη. Ο δήμαρχος κατάφερε να ξεφύγει. Ωστόσο το σοκ είναι βαθύ».

Σχετικά άρθρα