Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διπλό χτύπημα στη μαύρη εργασία: Πώς θα “κουρεύονται” τα πρόστιμα

Διπλό χτύπημα στη μαύρη εργασία: Πώς θα “κουρεύονται” τα πρόστιμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έφη Αχτσιόγλου, Μαύρη Εργασία, Υπουργείο Εργασίας,

Μείωση έως και 80% στο πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, εάν ο ανασφάλιστος εργαζόμενος προσληφθεί με όρους μισθωτής απασχόλησης.

Αυτό αναμένεται να είναι το νέο «μοντέλο» ποινής σε εργοδότες που εντοπίζονται να έχουν αδήλωτους εργαζόμενους. Πρόκειται για μια νέα ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο.

Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την «Καθημερινή» έχει λάβει την έγκριση των Θεσμών για να προχωρήσει σε μια σπονδυλωτή περικοπή των προστίμων, πάντα με αντίστοιχη πρόσληψη των αδήλωτων εργαζόμενων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση αναμένεται να ορίζει τα εξής:

Το πρόστιμο που επιβάλλεται σήμερα είναι της τάξης των 10.550 ευρώ. Μοναδική εξαίρεση είναι ο αδήλωτος εργαζόμενος να είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο περιορίζεται στα 9.200 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο.

Με το νέο τρόπο που θα δημιουργηθεί, εάν ο εργοδότης δεχτεί να προσλάβει τον ανασφάλιστο εργαζόμενο για ένα τρίμηνο, τότε το πρόστιμο θα υποχωρεί στα 7.000 ευρώ. Εάν αποδεχτεί έξι μήνες εργασία, τότε το πρόστιμο περιορίζεται στα 5.000 ευρώ και εάν συμβιβαστεί με ετήσια απασχόληση, τότε το πρόστιμο «κατρακυλάει» στα 2.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο εργοδότης να αποδεχτεί παράλληλα ότι για το χρονικό διάστημα που θα ισχύει η ανωτέρω συμφωνία, δεν θα απολύσει κανέναν από το σύνολο των εργαζομένων που έχει στην επιχείρησή του.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα πετύχει σημαντική αύξηση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και από ανάλογη αύξηση της εισπραξιμότητας των προστίμων.

Υπενθυμίζεται ότι, ενώ το υπουργείο Εργασίας με δειγματοληπτικούς ελέγχους καταγράφει ότι η αδήλωτη εργασία κυμαίνεται στα επίπεδα του 12%, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 25% αδήλωτη απασχόληση.

Σχετικά άρθρα