Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο υπ. Υγείας αποκαλύπτει πόσα φαρμακεία “μη φαρμακοποιών” λειτουργούν στην Ελλάδα

Ο υπ. Υγείας αποκαλύπτει πόσα φαρμακεία “μη φαρμακοποιών” λειτουργούν στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανδρέας Ξάνθος, Υπουργείο Υγείας, Φαρμακεία, Φαρμακοποιοί,

«Με τους όρους και τις ρήτρες που επιβάλαμε για τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε τον κίνδυνο άκρατης απελευθέρωσης», δήλωσε ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ακόμη, είπε ότι στα δύο χρόνια απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, έγιναν 32 αιτήσεις από μη φαρμακοποιούς για άδεια φαρμακείου, εγκρίθηκαν έξι, δύο ανακλήθηκαν και μόνο 4 φαρμακεία, σε σύνολο 11.000 σε όλη τη χώρα λειτουργούν από μη φαρμακοποιούς.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση, αλλά προέκυψε ως υποχρέωση του μνημονιακού νόμου 2011, που ξεκίνησε την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

«Με τον μνημονιακό νόμο του 2015 που ψηφίσαμε και προέβλεπε κοινή υπουργική απόφαση για την ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, κάναμε μια πολύ σοβαρή και τεκμηριωμένη παρέμβαση, που δεν επέτρεψε να υπάρχει κλιμάκωση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα», είπε.

Αναφερόμενος στην προσφυγή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών, σημείωσε ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ ήταν ότι δεν μπορούσε με κοινή υπουργική απόφαση να ρυθμιστεί το θέμα, αλλά με προεδρικό διάταγμα και πρόσθεσε ότι «με αυτή τη ρύθμιση δίνουμε την εξουσιοδότηση για την έκδοσή του».

«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των φαρμακοποιών και τις επιφυλάξεις τους, μήπως με την απελευθέρωση δημιουργηθούν ολιγοπώλια, όμως με τις ρήτρες που βάλαμε ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει. Σε καμία περίπτωση δεν αιφνιδιάζονται οι φαρμακοποιοί. Η ρύθμιση είναι σε γνώση των συνδικαλιστών», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Σχετικά άρθρα