Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φρούριο η Αθήνα για την επέτειο Γρηγορόπουλου και την επίσκεψη Ερντογάν την επομένη

Φρούριο η Αθήνα για την επέτειο Γρηγορόπουλου και την επίσκεψη Ερντογάν την επομένη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Αλέξης Γρηγορόπουλος, Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, Αστυνομία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,

Η Ελληνική Αστυνομία μπαίνει σε γενική επιφυλακή αφού όπως “κανονίστηκαν” τα πράγματα έχει μέσα σε τρεις ημέρες πρώτα την 9η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου (6 Δεκεμβρίου) και αμέσως μετά, 7-8 Δεκεμβρίου, την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και στην Κομοτηνή.

Στην ελληνική πρωτεύουσα ήδη βρίσκονται οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι συνεργάζονται με τις ελληνικές Αρχές.

Τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα είναι ιδιαιτέρως υψηλά, εάν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης επεισοδίων από περιθωριακές ομάδες παραμονή της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου.

Σε «κόκκινο» συναγερμό θα τελεί από την Τρίτη το βράδυ η Ελληνική Αστυνομία σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν επεισόδια, βανδαλισμοί και καταστροφές, ενόψει της 9ης επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης το κέντρο της Αθήνας θα είναι κυριολεκτικά απροσπέλαστο για τους πολίτες και τα αυτοκίνητα, καθώς στις 12.00 το μεσημέρι μαθητές και φοιτητές θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια, όπου το «παρών» θα δώσουν και αντιεξουσιαστικές, ενώ στις 5 το απόγευμα, επίσης στα Προπύλαια, είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση διαφόρων ομάδων αντιεξουσιαστών που θα κινηθούν προς το σημείο που δολοφονήθηκε πριν 9 χρόνια ο 15χρονος μαθητής.

Η κατάσταση- λένε οι πληροφορίες από την Αστυνομία – μοιάζει «εκρηκτική» (αντιεξουσιαστές έκαναν και πάλι κατάληψη σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια, ενδεικτικό του σχεδίου των μπαχαλάκηδων) καθώς κάποιοι από τον σκληρό πυρήνα των αντιεξουσιαστών ενδεχομένως να προσπαθήσουν να προκαλέσουν επεισόδια.

Έτσι οι αστυνομικές Αρχές υποχρεώθηκαν να καταστρώσουν τα πλάνα τους για την τήρηση της τάξης αλλά και την αποφυγή εκτρόπων και επεισοδίων με βάση την εντολή που έφτασε από το υπουργείο να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, αλλά παράλληλα να μην υπάρξουν εικόνες με καταστροφές και λεηλασίες καταστημάτων.

Σε συνεχείς συσκέψεις των επιτελών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποφασίστηκε να «οχυρωθεί» το κέντρο της Αθήνας με βάση το πλάνο που χρησιμοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο σε μια πιο «σκληρή» εκδοχή και φυσικά χωρίς το μέτρο των προληπτικών στοχευμένων προσαγωγών και της μηδενικής ανοχής.

Συνολικά θα διατεθούν περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί με σκοπό οι δυο συγκεντρώσεις να μην καταλήξουν στο γνωστό κλεφτοπόλεμο στους δρόμους της Αθήνας και έξω από το Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με το πλάνο, ένστολοι αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά θα λάβουν μέρος στα μέτρα, ενώ όλη η δύναμη της αστυνομίας θα είναι σε επιφυλακή.

Άδειες και ρεπό ανακλήθηκαν ενώ ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών που υπηρετούν σε γραφεία θα βγουν στους δρόμους.

Συγκεκριμένα:

-Διπλασιάζονται οι φρουρές σε αστυνομικά τμήματα του κέντρου και δημόσια κτίρια, ενώ δόθηκε εντολή άμεσα να επικαιροποιηθεί το πλάνο με τους πιθανούς στόχους, υπό τον φόβο ενός «επετειακού» χτυπήματος.

-Από νωρίς το πρωί λαμβάνουν μέτρα 3.000 ένστολοι. Από αυτούς οι 2.000, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης) και της ΟΠΚΕ (Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας).

-Άνδρες της Ασφάλειας, της Τροχαίας, των τοπικών αστυνομικών Τμημάτων αλλά και ειδικοί φρουροί ασχολούνται αποκλειστικά με τις εκδηλώσεις και τις δυο πορείες.

Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν και όποτε χρειαστεί.

Αξίζει να τονισθεί πως το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, χωρίζεται σε τρεις φάσεις.

-Το πρώτο σκέλος αφορά τη φρούρηση με ισχυρές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της Βουλής, κυβερνητικών κτιρίων. Παράλληλα μικρότερες δυνάμεις θα φρουρούν εταιρείες – στόχους Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών συμφερόντων.

-Η δεύτερη φάση αφορά την επόπτευση όλων των δρόμων όπου θα γίνου συγκεντρώσεις, αλλά και οι δυο προγραμματισμένες πορείες. Το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, θα κατευθύνει από αέρος τις κινήσεις των δυνάμεων. Σκοπός θα μην υπάρξουν καταστροφές και λεηλασίες καταστημάτων και ειδικά η απογευματινή συγκέντρωση να μην φύγει από την περιοχή των Εξαρχείων.

-Η τρίτη φάση αφορά στην περίπτωση της δημιουργίας των επεισοδίων. «Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν» τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει «εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσουμε τους συγκεντρωμένους. Γενικά θα είμαστε στην λογική των μέτρων του Πολυτεχνείου…».

Το διήμερο του Ερντογάν

Περισσότερους από 3.000 αστυνομικούς, 150 Τούρκους σωματοφύλακες (ανάμεσα τους και πολλές γυναίκες), 5 θωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, ελεύθερους σκοπευτές ακόμα και jammers (συστήματα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων) περιλαμβάνει το σχέδιο ασφαλείας που θα μπει σε εφαρμογή πριν καν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα μέτρα για τον Τούρκο πρόεδρο που επισκέπτεται την χώρα μας στις 7 και 8 Δεκεμβρίου είναι υπό τελική διαμόρφωση και σε συνεννόηση με τη φρουρά του, ενώ υπολογίζεται πως θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί.

«Το σχέδιο ασφαλείας θα θυμίζει την επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα πριν από ένα χρόνο, και σε καμία περίπτωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν» λέει πηγή της Κατεχάκη.

Το αεροπλάνο με τον Ερντογάν και τη συνοδεία του αναμένεται να προσγειωθεί λίγο πριν 11.00 το πρωί στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει δεν πρόκειται να ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας, ενώ ειδικό πλάνο θα υπάρξει και για την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Θράκη.

Το βασικό κέντρο επιχειρήσεων έχει στηθεί μέσα στη ΓΑΔΑ, ενώ εκτός από το Προεδρικό Μέγαρο, το Μαξίμου και το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στο μικροσκόπιο μπήκαν το αποχετευτικό και το δίκτυο ύδρευσης, τα νοσοκομεία, αλλά και όλα να εναλλακτικά δρομολόγια που μπορούν χρησιμοποιήσουν κατά τις διάρκεια των μετακινήσεων.

Η Ελληνική Αστυνομία, θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τα μέτρα τάξης στα σημεία από όπου θα περάσει ή θα παραστεί και οι μετακινήσεις του αναμένεται να είναι ελάχιστες και κυρίως γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, για τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα σε λειτουργία και πάλι η τεχνολογία με τα jammers που μπλοκάρουν τα κινητά τηλέφωνα για λόγους ασφαλείας, ενώ drones που θα ανιχνεύονται θα καταρρίπτονται.

Μέτρα και για διαδηλώσεις

Εκτιμάται ότι η Αστυνομία θα επιστρατεύσει για την επίσημη επίσκεψή Ερντογάν στην Ελλάδα συνολικά 3.000 αστυνομικούς όλων των υπηρεσιών.

Από άνδρες των ΜΑΤ για την απώθηση διαδηλωτών που θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν τα σημεία όπου θα κινείται ο Τούρκος πρόεδρο και να σπάσουν τον κλοιό, τροχονόμους για τον αποκλεισμό των δρόμων και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας που όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις θα διακόπτεται τμηματικά κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων, αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Ασφάλειας για τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών και ύποπτων κινήσεων.

Φυσικά, όλες οι μονάδες της ΕΚΑΜ θα είναι σε εγρήγορση, ελεύθεροι σκοπευτές με το δάκτυλο στη σκανδάλη θα είναι ακροβολισμένοι σε κάθε σημείο του αεροδρομίου, του μεγάρου Μαξίμου, του ξενοδοχείου, ακόμη και στις ταράτσες των διπλανών κτηρίων ενώ η εικόνα της αστυνομοκρατούμενης Αθήνας το διήμερο της επίσκεψης Ερντογάν θα είναι κάτι παραπάνω από ορατή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Η σύλληψη των εννέα Τούρκων την περασμένη εβδομάδα εντάσσεται σε γενικές γραμμές στο πλάνο ασφαλείας καθώς ο φόβος ενός ενδεχόμενου χτυπήματος το διήμερο της επίσημης επίσκεψης δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί.

Σχετικά άρθρα