Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεταφέρουν πρόσφυγες από τη Λέσβο για να “αναπνεύσει” η Μόρια

Μεταφέρουν πρόσφυγες από τη Λέσβο για να “αναπνεύσει” η Μόρια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αττική, Καταυλισμός, Λαθρομετανάστες, Λέσβος, Μετανάστες, Νησιά Αιγαίου, Πρόσφυγες, Υπηρεσία Ασύλου,

Με τη μετακίνηση από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών της Μόριας Λέσβου στην Αττική και από εκεί στην άλλη Ελλάδα, μεγάλου αριθμού ατόμων ιδίως της κατηγορίας των λεγόμενων ευάλωτων ομάδων επιχειρείται να ανατραπεί η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στον χώρο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον καταυλισμό διαμένουν περισσότερα από 5,5 χιλιάδες άτομα όταν οι υποδομές σε αυτό είναι για 2,5 χιλιάδες.

Τις περασμένες μέρες από τη Μόρια μεταφέρθηκαν περί τα 300 άτομα, ενώ χθες κατά την επίσκεψη των γγ Μετανάστευσης Μιλτιάδη Κλάπα και Υποδοχής Ανδρέα Γκουγκουλή αποφασίστηκε μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου να έχουν αποχωρήσει από το νησί άλλα 1.500 άτομα.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα στη Λέσβο, περιμένοντας να συζητηθεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλλει, βρίσκονται εγκλωβισμένα περισσότερα από 7,5 χιλιάδες άτομα, αριθμός ρεκόρ από την υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωση – Τουρκίας το Μάρτιο του 2016, μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στη Μόρια είναι εκρηκτική. Εκατοντάδες άτομα μεταξύ των οποίων πάρα πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά διαμένουν σε σκηνές που έχουν τοποθετηθεί σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση και μέσα στον καταυλισμό.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει καλύτερη όταν μεγάλο μέρος του καταυλισμού που σήμερα κατέχεται από την υπηρεσία ασύλου θα απελευθερωθεί αφού η υπηρεσία μετακομίζει σε άλλο κτίριο.

Οι κτιριακές υποδομές της υπηρεσίας ασύλου αναμένεται να απελευθερώσουν χώρους για τη στέγαση περισσότερων των 500 ατόμων.

Την Πέμπτη, περίπου 120 άτομα αποβιβάστηκαν σε ακτές της Λέσβου ενώ 150 άτομα έφτασαν στις Οινούσες της Χίου.

Συνολικά τον Οκτώβριο στο Βόρειο Αιγαίο έφτασαν 2.263 άτομα. Από αυτά 1.348 στη Λέσβο, 722 στη Χίο και 193 στη Σάμο.

Σχετικά άρθρα