Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ψυχολόγοι και εργασιακοί σύμβουλοι σε πρώτη γραμμή στα νέα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας

Ψυχολόγοι και εργασιακοί σύμβουλοι σε πρώτη γραμμή στα νέα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δήμος Αθηναίων, Κοινωνικό Ιατρείο, Κυψέλη, Πατήσια,

Τα δημοτικά ιατρεία του δήμου Αθηναίων περνούν σε μια νέα εποχή με αναβαθμισμένες υπηρεσίες προσφέροντας όχι μόνο πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, αλλά και βοήθεια σε κοινωνικά ζητήματα πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιδημάρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του δήμου Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη «πήραμε μια απόφαση να αναβαθμίσουμε τα δημοτικά ιατρεία του δήμου Αθηναίων, δηλαδή να λειτουργήσουν πιο οργανωμένα και το κυριότερο να τα εμπλουτίσουμε με κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να προσεγγίζουμε τους πολίτες που έχουν ανάγκες, τις ευάλωτες ομάδες και όχι μόνο, με έναν διαφορετικό τρόπο που να εξυπηρετούνται μέσα στο δημοτικό ιατρείο τόσο για τις πρωτοβάθμιες ανάγκες υγείας όσο και για τα θέμα κοινωνικής ένταξης και αλληλεγγύης.

Θεωρούμε ότι η φροντίδα υγείας είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με τα κοινωνικά προβλήματα του ανθρώπου.

Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση, μια νέα μεθοδολογία που εφαρμόζουμε για να εκσυγχρονίσουμε τις κοινωνικές δομές του δήμου».

Νέο διευρημένο δημοτικό ιατρείο στα Πατήσια

Μέχρι στιγμής το πρώτο ιατρείο με βάση αυτή τη φιλοσοφία βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Χανίων 4 στην Κυψέλη και λειτουργεί από τον Μάιο, ενώ στις 24 Οκτωβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια του διευρημένου δημοτικού ιατρείου στην οδό Σαρανταπόρου 4 στα Πατήσια.

«Η βασική φιλοσοφία μας είναι ότι τα προβλήματα υγείας τις περισσότερες φορές είναι συνδεδεμένα με τα κοινωνικά προβλήματα. Δηλαδή ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί τον γιατρό που χρειάζεται (υπάρχουν ειδικότητες στα δημοτικά ιατρεία), νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή αλλά και να επισκεφθεί και κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, σύμβουλο οικονομικών υποθέσεων ή εργασιακό σύμβουλο, ο οποίος μπορεί να διασυνδέσει τον ενδιαφερόμενο με ένα πληροφοριακό σύστημα με τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, για να κάνει μια αίτηση στο κοινωνικό παντοπωλείο ή μια αίτηση για βοήθεια στο σπίτι», επισημαίνει η κ. Στρατηγάκη.

Επιπλέον, συμπληρώνει ότι «ο εργασιακός σύμβουλος είναι εκεί για να βοηθήσει οποιονδήποτε στο πώς να αναζητήσει εργασία, καθώς και να τον διασύνδεσει με πιθανούς εργοδότες έπειτα από παραπομπή στο job center στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Με αυτόν τον τρόπο το ιατρείο γίνεται ένα κέντρο αναφοράς, ένα σημείο όπου μπορεί να εξυπηρετηθεί ο άνθρωπος για όλα τα κοινωνικά του θέματα».

Στα άμεσα σχέδια του δήμου Αθηναίων είναι μέσα στον επόμενο χρόνο να στηθούν άλλα 3 πολυδύναμα και αναβαθμισμένα δημοτικά ιατρεία στο κέντρο της Αθήνας με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.

«Προγραμματίζουμε να λειτουργήσουν συνολικά πέντε ιατρεία τέτοιου τύπου» επισημαίνει η κ. Στρατηγάκη και διευκρινίζει ότι «απευθυνόμαστε σε όλους τους κατοίκους της Αθήνας, με προτεραιότητα όμως στις περιπτώσεις πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως άνεργοι, ανασφάλιστοι, άστεγοι, μετανάστες, πρόσφυγες, οικονομικά αδύναμοι πολίτες».

Σχετικά άρθρα