Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πότε θα αποκτήσουν φυσικό αέριο Καστοριά και Άργος Ορεστικό

Πότε θα αποκτήσουν φυσικό αέριο Καστοριά και Άργος Ορεστικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός TAP (Trans Adriatic Pipeline), Γιώργος Σταθάκης, Ενέργεια, Καστοριά, Φυσικό Αέριο,

Οι πόλεις της Καστοριάς και του ‘Αργους Ορεστικού θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο με την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, ενώ πρόσβαση στον αγωγό για σταθεροποίηση του συστήματος τηλεθέρμανσης θα υπάρξει για το Αμύνταιο, τη Φλώρινα, την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη.

Αυτό προκύπτει από την συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη και τον διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ (Εταιρεία Διανομής Αερίου) Λοιπής Ελλάδας, Θεόδωρο Τερζόπουλο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία με τον ΤΑΡ, σχετικά με την πρόσβαση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας στο φυσικό αέριο που θα μεταφέρει ο αγωγός. Η συμφωνία αυτή, όπως επεσήμαναν ο υπουργός και ο Περιφερειάρχης είναι ένα από τα μεγάλα κέρδη από την αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι «σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑ και τον ΔΕΣΦΑ και με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας, θα προχωρήσουμε, βήμα-βήμα, στη βάση συμφωνηθέντος οδικού χάρτη, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλης εμβέλειας έργο και να δώσουμε μια μακρόπνοη λύση στο πρόβλημα θέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας».

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ, συζητήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αγίων Αναργύρων και τη μετεγκατάσταση των οικισμών, τόσο των Αγίων Αναργύρων, όσο και της Ακρινής. Ο υπουργός ανέφερε ότι τα νομικά κείμενα είναι σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και η τροπολογία που θα προβλέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αγίων Αναργύρων, θα έρθει στη Βουλή άμεσα, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. Πρόσθεσε ότι αυτή θα γίνει υπέρ του Δημοσίου, το οποίο και θα επωμιστεί το σύνολο της δαπάνης. Θα ακολουθήσει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα αφορά τη μετεγκατάσταση των δύο οικισμών.

Σχετικά άρθρα