Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έπαιρναν αναρρωτικές για να πάνε στο Βερολίνο με έξοδα από τη Novartis!

Έπαιρναν αναρρωτικές για να πάνε στο Βερολίνο με έξοδα από τη Novartis!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), Σκάνδαλο, Σκάνδαλο Novartis, Φάρμακα,

Χωρίς την άδεια του ΕΟΦ και παίρνοντας αναρρωτικές ταξίδεψαν στο Βερολίνο το 2012 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας που μετείχαν σε επιτροπές τιμολόγησης φαρμάκων, με τα έξοδα πληρωμένα από τη Novartis και άλλες φαρμακευτικές, είπε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου. Τα ονόματά τους ήταν γνωστά στην ηγεσία του υπουργείου και τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Σαλμά.

Η Μαρία Παπασπύρου μιλώντας Στο Κόκκινο, πήρε θέση για το περιεχόμενο των πορισμάτων, που ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ.Σαλμάς της ΝΔ το χαρακτήρισε «συγκαλυπτικό».

Το επίμαχο συνέδριο στο Βερολίνο το 2012 «είχε διοργανωθεί από ιδιωτικές εταιρείες και τη χρηματοδότηση την έκαναν φαρμακευτικές, μεταξύ τους και η Novartis. Για να κάνουν κάτι τέτοιο, πρέπει να πάρουν έγκριση από τον ΕΟΦ, κάτι που όπως διαπιστώθηκε μετά δεν είχε γίνει», είπε η κ.Παπασπύρου. «Επίσης, συμμετείχαν υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας που εισηγούντο κρίσιμα θέματα που αφορούσαν την φαρμακευτική δαπάνη της χώρας», προσέθεσε.

«Το πόρισμα που βγήκε δεν «τελείωσε» το θέμα, ήταν ένα συνέδριο σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα … το στείλαμε στον υπουργό Υγείας και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για να διερευνηθούν αυτά που αναφέρονταν, να αναζητηθούν ευθύνες αυτών που συμμετείχαν χωρίς νόμιμο τρόπο», όπως είπε.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «πολλοί από αυτούς δεν είχαν πάει στο συνέδριο κανονικά, αλλά είχαν πάρει άδειες, αναρρωτικές κτλ., δεν είχαν πάει με νόμιμο τρόπο».

«Ζητούσαμε να διερευνηθούν πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων. Στη συνέχεια αποστείλαμε το πόρισμα στον ΕΟΦ και στη συνέχεια στο ΣΔΟΕ για να διερευνήσει το τελευταίο τις εταιρείες που διοργάνωναν τα συνέδρια», συνέχισε η κ.Παπασπύρου, τονίζοντας ότι δεν ήταν δυνατή η παραπομπή στον εισαγγελέα.

«Για να παραπεμφθεί στον εισαγγελέα η υπόθεση θα έπρεπε να διερευνώνται ποινικά αδικήματα, εδώ ήταν απλώς πρόστιμα πειθαρχικά … δεν είχαν έρθει στο φως όλα αυτά … μόλις «βγήκε αυτό το πράγμα» ζήτησα αν υπήρχε κάτι και η Επιθεωρήτρια μου το έδωσε. Απέστειλα αμέσως και του ΣΕΥΠ το πόρισμα και το αντίστοιχο του Γενικού Επιθεωρητή στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αυτή το διαβίβασε στην εισαγγελέα Διαφθοράς και εκείνη μου το επαναδιαβίβασε προκειμένου να κάνουμε διερεύνηση μέσω προκαταρκτικής εξέτασης, να κρίνουμε με άλλο πρίσμα και τα στοιχεία που έχουμε σήμερα».

Τώρα, θα ελεγχθεί πώς γινόταν η διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης, ποιοι συμμετείχαν στα συνέδρια, η διαδρομή του χρήματος, «όλα αυτά θα κριθούν με άλλο πρίσμα», όπως υπογράμμισε.

Η κ.Παπασπύρου επιβεβαίωσε ότι τα ονόματα των εμπλεκόμενων ήταν γνωστά στον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μ.Σαλμά από το πρώτο πόρισμα του ΣΕΥΠ, δεν έγινε κάτι τότε, αλλά περίμεναν το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. «Υπήρχε πόρισμα, έλεγε ποιοι συμμετείχαν», ο υπουργός έπρεπε να το ξέρει, «εμείς το στείλαμε … και με το πόρισμα που στείλαμε πάλι τα λέγαμε … απλώς προχωρήσαμε κάπως παραπάνω», όπως είπε, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι εμπλέκονται «3-4 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας».

Το ΣΕΥΠ δεν είχε τότε το χρόνο γιατί του ζητήθηκε να βγει το πόρισμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ανέφερε η κ.Παπασπύρου, αλλά τα στοιχεία τα είχε διαβιβάσει.

Ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι απαιτείται άδεια από τον ΕΟΦ για τη συμμετοχή σε τέτοια συνέδρια και στην δική του έρευνα, στις 3 Ιουλίου του 2013, κάνει επίσης σαφές ότι για να χρηματοδοτήσουν οι εταιρείες συνέδριο στο εξωτερικό, επίσης χρειάζεται προηγουμένως έγκριση από τον ΕΟΦ, κάτι που δεν συνέβη, διευκρίνισε η κ.Παπασπύρου, με αποτέλεσμα οι δωρεές να χαρακτηριστούν παράνομες και να προταθεί να κινηθεί η διαδικασία προστίμων σε βάρος τους.

«Θα προχωρήσουμε, θα κάνουμε τις έρευνές μας, θα δούμε τι ακριβώς έχει γίνει … δεν θα ασχοληθούμε μόνο με το ένα συνέδριο, είναι πάρα πολλά … θα βγει πόρισμα δικό μας πλέον, έκθεση κανονική και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει», προανήγγειλε η ίδια.

Θα δημιουργηθεί μικτό κλιμάκιο, θα συμμετέχουν από το ΣΕΥΠ, Οικονομικοί Επιθεωρητές, «σε μερικούς μήνες θα έχουμε αποτέλεσμα». Τα αποτελέσματα θα βγαίνουν με εκθέσεις «σταδιακά, για να μπορεί και ο εισαγγελέας να προχωρήσει, περιμένει τη δική μας έκθεση».

«Αυτοί που μετέχουν σε επιτροπές τιμολόγησης φαρμάκων δεν μπορούν να πηγαίνουν με χρήματα των εταιρειών στα συνέδρια αυτά … θα ερευνήσουμε τι εισηγήθηκαν όταν χρειάστηκε να πουν την άποψή τους», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα