Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δικαστική απόφαση σταθμός για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία

Δικαστική απόφαση σταθμός για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικά Ταμεία, Ασφαλιστικές Εισφορές, Ειρηνοδικείο, Ληξιπρόθεσμα Χρέη,

“Απόφαση σταθμό” χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κρήτης την απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιλίου για την περικοπή των χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία των υπερχρεωμένων.

Kρίνεται συνταγματική η περικοπή των χρεών

Η οργάνωση των καταναλωτών αναφέρει ότι σύμφωνα με την απόφαση 398/2016 από το Ειρηνοδικείο Ιλίου, κρίνεται συνταγματική η περικοπή των χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία των υπερχρεωμένων, σύμφωνα με το νόμο Κατσέλη (ν.3869/2010).

Μέχρι πρόσφατα τα δικαστήρια διαπίστωναν αντισυνταγματικότητα (του περσινού νόμου 4336/2015, που επιχείρησε να εντάξει κάποιες υποθέσεις ασφαλιστικών χρεών στον νόμο 3869/2010) και δέχονταν ότι δεν μπορούν να αποφευχθούν οι πληρωμές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς. Και αυτό διότι η Πολιτεία όφειλε να εγγυάται τον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης με τη διασφάλιση της λειτουργίας βιώσιμων ασφαλιστικών επιχειρήσεων, σε υγιείς οικονομικές βάσεις.

Αυτό αλλάζει όμως με την απόφαση 398/2016. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης των καταναλωτών, «το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι ο πολίτης που χωρίς δόλο βρίσκεται σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του, μπορεί και πρέπει να ανακτήσει την αγοραστική του δύναμη προάγοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα».

Σχετικά άρθρα