Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μιχάλης Λεφαντζής θα παρουσιάσει την Αμφίπολη στο Ερμιτάζ

Ο Μιχάλης Λεφαντζής θα παρουσιάσει την Αμφίπολη στο Ερμιτάζ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγία Πετρούπολη, Αμφίπολη, Αρχαία Αμφίπολη, Αρχαιολογία, Μιχάλης Λεφαντζής, Μουσείο Ερμιτάζ, Ρωσία, Τύμβος Καστά, Υπουργείο Πολιτισμού,

Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά στην αρχαία Αμφίπολη κατακτάει για πρώτη φορά την ελίτ των επιστημόνων στην Αγία Πετρούπολη, με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή να «σφραγίζει» το Μακεδονικό μνημείο του Τύμβου Καστά στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, το Ερμιτάζ, γράφει ο Γιώργος Ροδάκογλου στο ThousandNews.

Σε αυτό το κορυφαίο ακαδημαϊκό γεγονός ο αρχιτέκτονας παρουσιάζει τη δουλειά του μέσα από ένα ταξίδι που ξεκινάει από την Ακρόπολη και φτάνει έως την Αμφίπολη.

Τα όσα θα ανακοινωθούν αναμένεται να κεντρίσουν για μια ακόμη φορά όχι μόνο το ενδιαφέρον δεκάδων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων αλλά και εκατομμύρια φίλων της αρχαιολογίας αφού θα παρουσιάσει νέα ευρήματα που μελέτησε σε μια πορεία οκτώ χρόνων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ομιλία του αρχιτέκτονα προσδίδουν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι της Ρωσικής κυβέρνησης ενώ την ελληνική πολιτεία θα εκπροσωπήσουν ο Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Απόδημου ελληνισμού όπως και ο Έλληνας Πρόξενος στην Αγία Πετρούπολη.

Καθηγητές των κρατικών πανεπιστημίων της Αγίας Πετρούπολης και του Λομονόσοφ της Μόσχας προσκάλεσαν από κοινού, τον Μιχάλη Λεφαντζή αφού έκριναν ότι η πορεία και το έργο του είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να παρουσιαστούν στο Παγκόσμιο συνέδριο αρχαιολογίας .

Ο αρχιτέκτονας θα δεχθεί ερωτήσεις και ουσιαστικά θα «κριθεί» από κορυφαίους επιστήμονες για όσα θα παρουσιάσει.

Η διαδικασία στην οποία θα πάρει μέρος θεωρείται υψηλού επιπέδου ενώ έως τώρα κανένας άλλος Έλληνας αρχιτέκτονας δεν συμμετείχε.

«Από δω και πέρα ξεκινάει η κουβέντα για το μνημείο αλλά κεκλεισμένων των θυρών μέσα στον ακαδημαϊκό χώρο. Δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί .Όλα έξω από τα δόντια.

Οι έρευνες θα διαρκέσουν πολλά χρόνια. Υπάρχουν πράγματα που δεν λέγονται μπροστά στις κάμερες αλλά μέσα στο χώρο του συνεδρίου, εκεί πρέπει να λέγονται».

Υποστηρίζει από τον περασμένο Μάιο στο ΑΕΜΘ ο αρχιτέκτονας της Αμφίπολης σημειώνοντας παράλληλα ότι η συζήτηση για τον τύμβο Καστά βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο μέσα στο πεδίο της επιστημονικής κοινότητας και θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Εφόσον λοιπόν τα τελευταία δύο χρόνια η Ελληνική πολιτεία είναι αυτή που κλείνει τα «μάτια» στη μοναδικότητα και σπουδαιότητα του μνημείου στον τύμβο Καστά, αναμενόμενο είναι ότι τόσο η Διεθνής αναγνώριση της ανασκαφής όσο και η αναγνώριση της διεπιστημονικής ομάδας θα προκύψει μέσα από μια σειρά «μαχών» που θα δοθούν σε καθαρά επιστημονικό επίπεδο ξεκινώντας από το εξωτερικό.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί παράλληλα για το έργο του ως αρχιτέκτων -μελετητής στην Επιτροπή Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως ενώ θα γίνει αναφορά και στη σχεδιαστική τεκμηρίωση του «Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα» αφού για πρώτη φορά εξετάσθηκαν τα αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά προβλήματα του πιο σύνθετου, ίσως, μνημείου της Χριστιανοσύνης.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται 15 Οκτωβρίου.

Τι είναι το Ερμιτάζ

Το Ερμιτάζ αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης.

Φιλοξενείται σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, τα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα.

Ιδρύθηκε ουσιαστικά από την Μεγάλη Αικατερίνη στα 1764, επί σχεδίων του Γάλλου αρχιτέκτονα Βαλλέν ντε λα Μοντ. Ο συνολικός αριθμός των έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ ξεπερνούν τα 3.000.000.

Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνεται η συλλογή έργων δυτικοευρωπαϊκής τέχνης με έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ωγκύστ Ροντέν, Πάμπλο Πικάσσο, Ανρί Ματίς, Πωλ Γκωγκέν, Πωλ Σεζάν, Κλωντ Μονέ, Ρέμπραντ και άλλων. Φιλοξενούνται ακόμα εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, καθώς και μεγάλες συλλογές ειδών κοσμηματοποιίας.

Σχετικά άρθρα