Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιες ανατροπές έρχονται για συνταξιούχους του ΟΓΑ και αυτοαπασχολούμενους

Ποιες ανατροπές έρχονται για συνταξιούχους του ΟΓΑ και αυτοαπασχολούμενους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικά Ταμεία, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, Προαπαιτούμενα Μέτρα, Συντάξεις, Συνταξιούχοι,

Δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ασφαλισμένους κυρίως του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ, κρύβει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε στη Βουλή και με διατάξεις του τροποποιεί και καταργεί διατάξεις του ασφαλιστικού.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Συγκεκριμένα επισπεύδεται για 2 χρόνια νωρίτερα η αύξηση στο 6,95% της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΓΑ καθώς τίθεται σε ισχύ από 1/1/2017 κι όχι από 1/1/2019 που θα έφτανε σταδιακά.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προέβλεπε κλιμακωτή αύξηση της εισφοράς στο 4,73% το 2017, στο 5,84% το 2018 και εν τέλει στο 6,95% από 1/11/2019.

Προφανώς το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας στα ταμεία του ΟΓΑ έφερε δυο χρόνια νωρίτερα την αύξηση.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ υπολογίζεται αύξηση εσόδων κατά 37,36 εκατομμύρια ευρώ μόνο το 2017.

Επίσης με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου καταργείται η καταβολή μειωμένων εισφορών για υγειονομική περίθαλψη για τα 5 πρώτα έτη ασφάλισης των υπαγόμενων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ) και η δυνατότητα που είχαν να καταβάλουν τη διαφορά σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επιπλέον, με το πολυνομοσχέδιο αναπροσαρμόζεται το ύψος της έκπτωσης που παρέχεται σε περίπτωση εξαγοράς ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή στο 2% για κάθε έτος εξαγοράς αντί του 15% επί του συνολικού ποσού που ίσχυε.

Σχετικά με τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως 10 δωματίων (υπό οριζόμενες προϋποθέσεις) καταργείται η δυνατότητα που είχαν να καταβάλλουν για κύρια ασφάλιση τις μειωμένες έως το 2021 εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ (14% για το 2017, 16% για το 2018 κλπ) και ορίζεται ότι από 1/1/2017 θα καταβάλλουν εισφορές που αντιστοιχούν στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Σχετικά άρθρα