Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Παράνομη η κράτηση των προσφύγων στα νησιά

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Παράνομη η κράτηση των προσφύγων στα νησιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν,

Για παράνομη κράτηση προσφύγων στα hotspots των ελληνικών νησιών κάνουν λόγο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) και ζητούν το άμεσο άνοιγμά τους.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση αναφέρει ότι από τις 20 Μαρτίου, ημερομηνία εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, οι πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά στέλνονται σε κλειστά κέντρα κράτησης.

Ανάμεσά τους γυναίκες και βρέφη, αλλά και δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι, για την προστασία των οποίων δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη, συμπληρώνει.

«Η διοικητική κράτηση σε αυτά τα κέντρα ορίζεται για μέγιστο χρονικό διάστημα 25 ημερών, κάτι το οποίο δεν τηρείται. Έτσι, όχι μόνο είναι απαράδεκτη η κράτηση των ανθρώπων αυτών, αλλά και παράνομη», τονίζουν οι ΓΧΣ.

Ακόμη καταγγέλλουν ότι «αν και ο αριθμός των κρατουμένων σε ορισμένα κέντρα κράτησης είναι ήδη διπλάσιος από την αρχική πρόβλεψη χωρίς κανένα διαχωρισμό ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες που ζουν ολοένα και πιο επισφαλείς συνθήκες, οι Αρχές συνεχίζουν να φέρνουν περισσότερους πρόσφυγες».

Σύμφωνα με πληροφορίες των ομάδων της ΜΚΟ που βρίσκονται επί τόπου, οι κρατούμενοι σε ορισμένα κέντρα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό και στέγη, οι εγκαταστάσεις υγιεινής δεν συντηρούνται σωστά, οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες και η διανομή φαγητού πραγματοποιείται σε άτακτα χρονικά διαστήματα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρατηρούν μία αξιοσημείωτη αύξηση των ανθρώπων που υποφέρουν από άγχος και φέρουν τραύματα από βία. «Η ήδη αυξημένη ένταση κλιμακώνεται παντού, λόγω του υπερβολικού συνωστισμού και της παρατεταμένης φυλάκισης. Επίσης, η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης δεν τους βοηθά να αισθάνονται ασφαλείς με όσα τους επιφυλάσσει το μέλλον», συνεχίζουν.

Η ΜΚΟ στρέφει τα πυρά της στην Ε.Ε.,  λέγοντας πως η μεταναστευτική πολιτικής της μπορεί να επιτυγχάνει τη μείωση της προσφυγικής ροής, ωστόσο «η βαρβαρότητά της εξακολουθεί να είναι ανελέητη για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να διασχίζουν το Αιγαίο με κίνδυνο τη ζωή τους για να βρεθούν υπό κράτηση κάτω από πραγματικά αξιοθρήνητες συνθήκες».

Ο εγκλεισμός των προσφύγων έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασής τους, καταλήγει η οργάνωση, επισημαίνοντας: «Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται με ολοένα πιο απάνθρωπο και εξευτελιστικό τρόπο. Πρέπει να τους δοθεί άμεσα η δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα στα νησιά».

Σχετικά άρθρα