Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λαμπρές εκδηλώσεις στη Λήμνο για τη μάχη της Καλλίπολης και τους ANZAC

Λαμπρές εκδηλώσεις στη Λήμνο για τη μάχη της Καλλίπολης και τους ANZAC
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λήμνος, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Φίλοι των ANZAC από την Λήμνο,

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Λήμνος κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανάδειξη της σύγχρονης Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς που προέκυψε από αυτήν την παγκόσμια σύρραξη, οραματίστηκε να καταστήσει παγκόσμια γνωστά ο Σύλλογος «Φίλοι των ANZAC από την Λήμνο», που ιδρύθηκε το 2014.

Η Λήμνος, με την στρατηγική θέση που κατέχει στο Αιγαίο, αποτέλεσε στρατηγική βάση για τις δυνάμεις της Entente για την προετοιμασία της εκστρατείας στην Καλλίπολη (Gallipoli campaign) την άνοιξη του 1915, αλλά και για την λογιστική και υγειονομική υποστήριξη της εκστρατείας κατά την εξέλιξή της.

Ήταν μόλις τρία χρόνια μετά την απελευθέρωση της Λήμνου από την οθωμανική αυτοκρατορία και ουσιαστικά επρόκειτο για την πρώτη εμπλοκή και συμμετοχή του σύγχρονου ελληνικού κράτους σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.

Προκειμένου να αναδειχθεί η άγνωστη πλευρά της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και να δημιουργήσει με την σειρά της πολλαπλά οφέλη για την χώρα μας, σε εθνικό, αναπτυξιακό, πολιτιστικό, οικονομικό και τουριστικό επίπεδο, οι «Φίλοι των ANZAC από την Λήμνο» μελέτησαν τα ιστορικά δεδομένα και στη συνέχεια κατέστρωσαν ένα μακρόπνοο σχέδιο.

Το 2016, βασισμένοι στο πρόγραμμα: «ANZAC- The next 100 years», ο Σύλλογος οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, με την πεποίθηση ότι η ιστορική μνήμη πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή και να μεταλαμπαδευτεί στα χρόνια που ακολουθούν.

Οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος δράσεων, που ως στόχο έχουν την ανάδειξη της Ελλάδας στην σύγχρονη, παγκόσμια ιστορία.

ANZAC2

Πιο συγκεκριμένα, για τα 101 χρόνια μετά την ιστορική «D Day» της απόβασης, οι «Φίλοι των ANZAC από την Λήμνο» και σε συνεργασία με το Commonwealth War Grave Commission, το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου θα πραγματοποιήσει στην Λήμνο στις 20 Απριλίου 2016 επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν των νεκρών στρατιωτών, νοσοκόμων, βοηθών, για την ένδοξη συμμετοχή τους σε έναν απίστευτα αιματηρό πόλεμο, που άφησε ανεξίτηλες μνήμες στους λαούς όλων των εμπλεκόμενων χωρών.

Στην επιμνημόσυνη δέηση θα προσκληθούν οι συγγενείς και οι οικογένειες όλων όσων φιλοξένησε η Λημνιακή γη, κατά το διάστημα 1915-1918.

Εν συνεχεία, στις 20 Απριλίου 2016 το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Sydney στην Αθήνα θα κηρύξει την επίσημη έναρξη του διεθνούς survey που ανακοινώθηκε στο Διεθνές Συνέδριο “WW1 in the Mediterranean-ANZAC and the role of Lemnos” το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2015, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Η ανακοίνωση του survey από το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Sydney στην Αθήνα γίνεται σε συνεργασία και με την συμμετοχή διεθνών Ιδρυμάτων και Πανεπιστημίων.

Μέσω του survey θα «διαβάσουμε» την εποχή που έγινε η Απόβαση στην Καλλίπολη και θα αναδείξουμε τους ρόλους όλων των εμπλεκομένων χωρών στην Λήμνο και στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση θα γίνει στο Πολιτιστικό Μουσείο Πορτιανού.

Στις 21 Απριλίου 2016 θα γίνει παρουσίαση του διεθνούς project: «Lemnos through the last 100 years – Facing the next 100 years of history». Η παρουσίαση θα γίνει στο Πολιτιστικό Μουσείο Μούδρου, από καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων που συνεργάζονται ήδη με Ιδρύματα του εξωτερικού, με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, ώστε τα λάθη του παρελθόντος να γίνουν μαθήματα για το μέλλον.

Στις 22 Απριλίου 2016 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα στο νησί της Λήμνου με πρόσκληση των διεθνών αναγνωρισμένων οργανώσεων Βετεράνων Πολεμιστών, τους Συλλόγους που έχουν σχέση με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους συλλόγους/ενώσεις των ANZAC από όλο τον κόσμο.

Στην ενημερωτική διημερίδα θα προσκληθούν να συμμετάσχουν επίσης οι τοπικοί φορείς, ενώ θα υπάρξει ανοιχτή πρόσκληση στους κατοίκους και φίλους του νησιού.

Τέλος στις 25 Απριλίου 2016 αντιπροσωπεία μελών του Συλλόγου και της τοπικής κοινωνίας θα ταξιδέψει στο Canakkale της Τουρκίας για να πάρει μέρος στους εορτασμούς που θα πραγματοποιηθούν εκεί.

Το όλο πρόγραμμα των εκδηλώσεων στηρίζεται και συνδιοργανώνεται μαζί με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου και τον Εμπορικό Σύλλογο Λήμνου.

Ο Σύλλογος «Φίλοι των ANZAC από την Λήμνο» τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου, καθώς επίσης και των Υπουργείων Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σχετικά άρθρα