Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμφίπολη: Ο αρχαιολόγος Ευάγ. Μπεξής αποκαλύπτει τα ονόματα των νεκρών στον Τύμβο

Αμφίπολη: Ο αρχαιολόγος Ευάγ. Μπεξής αποκαλύπτει τα ονόματα των νεκρών στον Τύμβο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμφίπολη, Αρχαία Αμφίπολη, Αρχαιολογία, Ευάγγελος Μπεξής, Ηφαιστίων, Μακεδονία, Μακεδονικός Τάφος, Ολυμπιάδα Βασίλισσα της Μακεδονίας, Τύμβος Καστά,

Αποκάλυψη για Αμφίπολη: «Η Ολυμπιάδα και ο Ηφαιστίωνας είναι οι δυο από τους πέντε νεκρούς στον τάφο της Αμφίπολης».

Ο Ευάγγελος Μπεξής επιμένει στην άποψη αυτή ενώ κάνει λόγο για τον τριπλό χαρακτήρα του μνημείου.

Παράλληλα θεωρεί σενάρια επιστημονικής φαντασία τα περί ρωμαϊκής δημιουργικότητας του μνημείου και επιρρίπτει ευθύνες στο ΥΠ.ΠΟ. που υιοθέτησε την άποψη αυτή πριν την ανακοίνωση των αποτελέσματα της ανασκαφικής ομάδας.

Ο αρχαιολόγος και εκδότης του περιοδικού ΙΧΩΡ μιλώντας στο Τhousandnews.gr κάνει λόγο για μια μεγάλη ανακάλυψη που βρίσκεται προ των πυλών και τίποτα τελικά δεν θα μπορέσει να τη σταματήσει.

Πόσο σημαντικές θεωρείτε τις ανακοινώσεις στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης. Τι περιμένετε εσείς να ακούσετε;

«Ένα αρχαιολογικό συνέδριο είναι πάντα σημαντικό και από την στιγμή μάλιστα που ένα από τα σημαντικότερα θέματα του θα είναι και το μνημείο Καστά , καταλαβαίνουμε όλοι την ακόμα μεγαλύτερη σημασία του. Προσωπικά περιμένω ακόμα περισσότερα στοιχεία, αν υπάρχουν, και συμπεράσματα, που θα ρίξουν ακόμα περισσότερο φως στην μεγάλη αυτή ανασκαφική έρευνα».

Συμφωνείτε με την απόδοση του μνημείου ως ηρώο του Ηφαιστίωνα. Μπορεί να είναι μόνο αυτό ή και κάτι άλλο;

«Δεν ξέρω κατά πόσο θα σας εκπλήξω, αλλά μπορώ να σας πω σήμερα ότι είναι και αυτό, αλλά και κάποια άλλα . Όχι μόνο κάτι άλλο , αλλά ένα σύμπλεγμα από λατρείες και ταφές , με έντονο τον μυστηριακό χαρακτήρα, που θα αναδειχθεί ακόμα στην πραγματική του διάσταση και που είναι το κλειδί για την ερμηνεία της οικοδόμησης αλλά και της λειτουργίας του μνημείου».

Εξακολουθείτε να υποστηρίζετε την άποψη ότι στον τύμβο Καστά είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα;

«Απόλυτα και τώρα ακόμα περισσότερο από τις πρώτες μου ανακοινώσεις. Το μνημείο έχει τριπλό χαρακτήρα, με αφετηρία την Ολυμπιάδα ,μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αρχιέρεια των Καβειρίων Μυστηρίων. Για τα άλλα δύο πρόσωπα ,το ένα εκ των οποίων σας το απεκάλυψα στην προηγούμενη ερώτηση σας».

Το μνημείο αφιέρωμα στον Ηφαιστίωνα μπορεί να αποτελεί ένα μνημείο ταφής μιας ολόκληρης βασιλικής οικογένειας ;

«Θα δούμε ,είναι νωρίς ακόμα για τέτοια ερμηνεία, και εξαρτάται από το τι εννοούμε (οικογένεια)».

Τι εξήγηση δίνετε για τα οστά και σε ποιους κατά τη γνώμη σας μπορεί να ανήκουν;

«Υπάρχουν πολλά υποθετικά δεδομένα, ο γυναικείος σκελετός ανήκει οπωσδήποτε στην Ολυμπιάδα, ο καμένος είναι ο Ηφαιστίων, και για τα άλλα τρία υπάρχουν υποθέσεις που προς το παρόν δεν θα ήθελα να μιλήσω».

Πως σχολιάζεται το υποθετικό σενάριο ότι μπορεί στον τύμβο Καστά να έχει μεταφερθεί η σορός του Μέγα Αλέξανδρου;

«Στην αρχαιολογική επιστήμη τίποτα δεν είναι δεδομένο από την αρχή και όλα ερευνώνται, όμως το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων που έχουμε. Αλλά είπαμε, βλέπουμε…»

Το πόρισμα του ΥΠ.ΠΟ περί ρωμαϊκού δημιουργήματος τι εξυπηρετεί τελικά;

«Κύριε Ροδάκογλου, θα σας πω μόνο το εξής ως απάντηση, που και ένας απλός πρωτοετής φοιτητής στον τομέα της Ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής γνωρίζει. Η Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική δεν δημιουργεί μνημεία, πόσο μάλλον ένα μνημείο αυτής της τάξεως, για να το αποσιωπήσει στην συνέχεια παντελώς ως καταγεγραμμένο μνημείο στις ιστορικές φιλολογικές και άλλες πηγές.

Θα είναι λοιπόν, αν ισχύει αυτό πού κάποιοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται, το μοναδικό ρωμαϊκό μνημείο-φάντασμα στην ιστορία της Ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Αλλά και από την άλλη, η παντελής απουσία ρωμαϊκών συμβόλων, εμβλημάτων, ρωμαίων στρατιωτών σε απεικόνιση, λατινικών επιγραφών, ρωμαϊκών νομισμάτων και άλλων στοιχείων που θα δήλωναν ρωμαϊκή παρουσία η έστω επίδραση, με συγχωρείτε αλλά οδηγούν το παραπάνω σενάριο μόνο σε σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας».

Πόσο επιτακτική θεωρείτε την παρουσία στο Αρχαιολογικό Συνέδριο όσων υποστηρίζουν την άποψη περί Ρωμαϊκού μνημείου;

«Πολύ σημαντική και απαραίτητη για να ακουσθούν όλες οι απόψεις , θα είμαι και εγώ εκεί άλλωστε για να τους ακούσω» .

Τίθεται θέμα επιστημονικής δεοντολογίας όταν διατυπώνουν απόψεις τη στιγμή μάλιστα που η ανασκαφική ομάδα δεν έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών της;

«Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, σημασία έχει τι υιοθετεί το ΥΠ.ΠΟ. Εάν παίρνει θέση πριν ανακοινωθούν τα τελικά πορίσματα της ανασκαφικής ομάδας, και μάλιστα αντίθετη προς αυτήν, τότε υπάρχει μεγάλο θέμα».

Πόσο σημαντική είναι η περαιτέρω ανασκαφή στον τύμβο Καστά ;

«Είναι σαν να μού λέτε ότι τώρα που σκάψαμε τα θεμέλια, να κτίσουμε η να μην κτίσουμε την πολυκατοικία; Μόνο εάν δεν θέλεις, δεν την κτίζεις».

Γιατί η Αμφίπολη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα; Tι είναι αυτό που ενοχλεί;

«Δεν θα ασχοληθώ κύριε Ροδάκογλου, με μια πολύ μικρή έως αμελητέα μειοψηφία που ενοχλούνται, αλλά με την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, αλλά και ολόκληρη την υγιώς σκεπτόμενη επιστημονική κοινότητα που περιμένει με αγωνία τα τελικά πορίσματα και την συνέχιση της ανασκαφής.

Και σίγουρα δεν περιμένουν να ακούσουν για το αν βρέθηκε η όχι το σανδάλι του Βρούτου στην Αμφίπολη, αλλά περιμένουν με αδημονία και εξαιρετικό ενδιαφέρον κάτι πολύ μεγαλύτερο. Κάτι που είναι προ των πυλών και τίποτα τελικά δεν θα μπορέσει να σταματήσει την τελική αποκάλυψη του».

Πηγή: thousandnews.gr

Σχετικά άρθρα