Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σύντομα η έκρηξη του μεγαλύτερου ηφαιστείου στην Ισλανδία

Σύντομα η έκρηξη του μεγαλύτερου ηφαιστείου στην Ισλανδία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηφαίστειο, Ηφαίστειο Μπαρνταρμπούγκα, Ισλανδία,

Οι γεωλόγοι παρακολουθούν στενά την δραστηριότητα του μεγαλύτερου ηφαιστείου της Ισλανδίας, Μπαρνταρμπούνγκα, μετά την ακολουθία σεισμών που θα μπορούσαν να αποτελούν προάγγελο μίας επικείμενης έκρηξής του όπως αναφέρει το skai.gr .

Το ηφαίστειο Μπαρνταρμπούνγκα ύψους 2.000 μέτρων είναι κρυμμένο κάτω από τον παγετώνα Vatnajökull καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθησή του με οπτικές μεθόδους.

Σύμφωνα με έναν γεωφυσικό του πανεπιστημίου της Ισλανδίας που παρακολουθεί το ηφαίστειο, ο θάλαμος μάγματος κάτω από αυτό έχει γεμίσει εκ νέου και η έκρηξη είναι θέμα χρόνου.

Η έκρηξη δεν θα συμβεί απαραίτητα άμεσα και ίσως ο μαγματικός θάλαμος να αντέξει ακόμα μερικά χρόνια, αλλά αυτό οπωσδήποτε θα συμβεί, καθώς το Μπαρνταρμπούγνκα πρόκειται για ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της χώρας.

Οι πρόσφατοι σεισμοί με επίκεντρο το Bardarbunga οφείλονται στην κίνηση του μάγματος μέσα από τα ρήγματα.

Το 2010, η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull είχε προκαλέσει προβλήματα στις αερομεταφορές σε όλη την υφήλιο. Πριν την έκρηξη του Eyjafjallajökull ο φλοιός της γης στην περιοχή του ηφαιστείου είχε εμφανώς διογκωθεί, ενώ παράλληλα είχαν πολλαπλασιαστεί οι αποδεσμεύσεις ατμών από το υπέδαφος.

Προηγήθηκαν περίπου 3.000 σεισμοί με αποκορύφωμα την έκρηξη του ηφαιστείου μέσα σε παγετώνα, που προκάλεσε το άμεσο λιώσιμο τόνων πάγου. Ως αποτέλεσμα, παράλληλα με την δραστηριότητα του ηφαιστείου, οι αρχές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα από την πλημμύρα που έπληξε τα πεδινά.

Η στάχτη από το ηφαίστειο είχε τότε υψωθεί αρκετά χιλιόμετρα στην ατμόσφαιρα καθηλώνοντας αεροπλάνα σε αεροδρόμια σχεδόν όλης της Ευρώπης. Το κόστος από τα προβλήματα της έκρηξης τότε είχe υπολογιστεί στα 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως, όταν τελικά το Μπαρνταμπούνγκα εκραγεί, ο αντίκτυπος της έκρηξης θα είναι παρόμοιος με αυτόν της έκρηξης του 2010. Ωστόσο το τελικό μέγεθος μπορεί και να διαφέρει σημαντικά.

Το 2014, το Μπαρναμπούνγκα είχε εκραγεί με την δραστηριότητά του να διαρκεί τότε 6 μήνες, σχηματίζοντας μία τεράστια καλντέρα.

Οι σεισμοί που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο κυμάνθηκαν από 3,2 έως 4,7 ρίχτερ.

Σχετικά άρθρα