Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Greenpeace: 2.000 πολίτες το προτιμούν ζεστό!

Greenpeace: 2.000 πολίτες το προτιμούν ζεστό!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Greenpeace, Εύβοια,

Περισσότεροι από 2.000 πολίτες μέσα σε δύο μόλις μήνες συγκέντρωσαν το απαιτούμενο ποσό για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου στην ορεινή Εύβοια, στηρίζοντας έμπρακτα την εκστρατεία της Greenpeace για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας.

Την ώρα που εκατομμύρια πολίτες ζουν σε παγωμένα κτίρια (όπως το σχολείο πριν την αναβάθμιση) η κοινωνία δείχνει ότι ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης θα στηρίξει αποφασιστικά μία θετική δράση αν υπάρχουν ουσιαστικά οφέλη. Είναι πλέον στο χέρι της κυβέρνησης να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα και να θέσει ως προτεραιότητα της κεντρικής αναπτυξιακής πολιτικής της, τις επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στον οικιακό τομέα και τη βιομηχανία.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση συστηματικά υποτιμά την τεράστια επενδυτική και αναπτυξιακή ευκαιρία που αποτελεί η εξοικονόμηση ενέργειας, σπαταλώντας περισσότερους εθνικούς πόρους για την επιδότηση της κατανάλωσης πετρελαίου, παρά για την εξοικονόμησή του. Με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα της ενεργειακής σπατάλης και της ενεργειακής φτώχειας διαιωνίζεται και επιδεινώνεται, ενώ κάθε χρόνο απαιτούνται όλο και περισσότερα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης μέσα από αναποτελεσματικά επιδόματα θέρμανσης.

Το σχολείο, το οποίο πριν την ενεργειακή αναβάθμιση χρειαζόταν κάθε χρόνο έως και 6.500 (5 τόνους πετρέλαιο) για θέρμανση, χάρη στις ενεργειακές παρεμβάσεις χρειάζεται πλέον περίπου 1.200. Τα κονδύλια που θα απελευθερωθούν θα διατεθούν για τις υπόλοιπες ανάγκες του σχολείου και θα δώσουν τη δυνατότητα στον δήμο να κατευθύνει πόρους προς άλλες παρόμοιες δράσεις. Επιπλέον, οι εργασίες αναβάθμισης προσέφεραν θέσεις εργασίας στις τεχνικές εταιρείες που ανέλαβαν το έργο και ενίσχυσαν την τοπική οικονομία. Μεταφέροντας το παράδειγμα του μικρού σχολείου σε μεγαλύτερη κλίμακα, ένα μαζικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του ενεργοβόρου ελληνικού κτιριακού αποθέματος, συμβάλλει αποφασιστικά στην βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας αφού:

Εξαλείφει την ενεργειακή φτώχεια, καθώς και τα επικίνδυνα σχετιζόμενα φαινόμενα, όπως η αιθαλομίχλη

Ενισχύει το εισόδημα των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας

Αναβιώνει τον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας

Τονώνει και δημιουργεί θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια

Μειώνει την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και ενισχύει το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας

Μειώνει δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας

Εκσυγχρονίζει την ελληνική οικονομία και ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της

Σχετικά άρθρα