Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ρωσικό εμπάργκο καταστρέφει την παραγωγή φράουλας στην Ηλεία

Το ρωσικό εμπάργκο καταστρέφει την παραγωγή φράουλας στην Ηλεία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηλεία, Ρωσία, Φράουλες, Φραουλοχώραφα,

Καταστροφικές οι συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο για την Ηλειακή οικονομία και ιδιαίτερα για τους καλλιεργητές φράουλας. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί της εφημερίδας Πρωινής που αναδημοσιεύει το ilialive, περιγράφεται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος.

Οι Ηλείοι παραγωγοί αλλά και οι εξαγωγείς, παρακολουθούν μεν τις εξελίξεις μετά την επίσημη ανακοίνωση της απαγόρευσης εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Καναδά, στην Αυστραλία στη Νορβηγία και στις ΗΠΑ, αλλά συζητώντας μαζί τους αντιλαμβάνεσαι ότι δεν πολυπιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Εκτιμούν ότι πρόκειται για μια «κρίση», (εξάλλου έχουν βιώσει μια παρόμοια εξ αιτία της κατάστασης στην Ουκρανία), η οποία θα ξεπεραστεί άμεσα.

Και καθώς το ελαιόλαδο και το κρασί εξαιρούνται της λίστας των Ρώσων, περί απαγόρευσης εισαγωγών, οι επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την αγροτική οικονομία στην Ηλεία, εστιάζονται κατά προτεραιότητα στη φράουλα και λιγότερο σε άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.

Με εξαφάνιση απειλείται η παραγωγή φράουλας στο νομό Ηλείας, σε περίπτωση που η Ρωσία επιμείνει στην απαγόρευση εισαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών.

Οι Ηλείοι καλλιεργητές φράουλας, όπως θα μας πει ο κ. Φώτης Κυριαζής, έχουν ήδη παραγγείλει τα φυτά για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

«Αυτή την εβδομάδα, θα πρέπει να καταθέσουμε τις προκαταβολές προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τις παραγγελίες. Τώρα βέβαια, αυτή η διαδικασία θα καθυστερήσει γιατί και εμείς δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει. Αν οι Ρώσοι επιμείνουν, πιστεύω ότι δεν θα είναι πολλοί αυτοί που θα καλλιεργήσουν. Απλά γιατί δεν θα έχει νόημα. Να καλλιεργήσεις για τις δυτικές χώρες; Κάνουμε και εκεί εξαγωγές αλλά για μας είναι ασύμφορο. Σε Γερμανία και Ιταλία η αγορά καλύπτεται από την παραγωγή της Ισπανίας και της Ιταλίας. Εμείς κατά 64-65 % διοχετεύουμε την παραγωγή μας στην δημοκρατία της Ρωσίας και μάλιστα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Αν η παραγωγή η Ελληνική, της Ισπανίας και της Ιταλίας μοιραστούν την ίδια αγορά, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για όλους μας».

Ο κ. Κυριαζής καλλιεργεί 200 στρέμματα φράουλας και ταυτόχρονα ως μεμονωμένος παραγωγός εμπορεύεται το προϊόν του.

Γνωρίζει ότι αν το εμπάργκο ισχύσει, τότε από τα 10 χιλ στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρυσι στην Ηλεία με φράουλες, είναι πιθανόν να επιστρέψουμε στα 3 χιλ στρέμματα, σε αυτά δηλαδή από τα οποία ξεκίνησε η καλλιέργεια στην Ηλεία, γιατί πρόκειται για πολύ ακριβή καλλιέργεια για να το ρισκάρει κανείς. Πολλοί και τώρα σκέφτονται να φυτεύουν λιγότερα στρέμματα φέτος ή και καθόλου.
Όταν τον ρωτούμε αν έχουν ενημέρωση από το υπουργείο ( δεδομένου ότι είναι προ της νέας καλλιέργειας) μας απαντά ότι μόνο ως ανέκδοτο θα εκλάβει μια τέτοια ερώτηση «Στο Ελαδιστάν ζεις!».

«Τα υπουργεία τα δικά μας εμπαίζουν ένα χρόνο τώρα που πηγαινοερχόμαστε για να λύσουμε το θέμα με τους εργάτες γης. Θα καταδεχθεί το υπ. Εξωτερικών να μας ενημερώσει;» Και όμως υπάρχουν θεσμικοί φορείς π.χ Επιμελητήριο το οποίο πριν από όλους θα έπρεπε να έχει ενημέρωση, όπως επίσης και οι Ομάδες Παραγώγων για να γνωρίζουν πως θα κινηθούν « Όλα αυτά ίσως να γίνονται στην Ελβετία…» θα μας αντιτάξει.

Ομάδα εργασίας χωρίς τη συμμετοχή μας;

Στο υπουργείο Εξωτερικών, αποφασίστηκε να συσταθεί ομάδα εργασίας, με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και τον συντονισμό των σχετικών δράσεων. Η ομάδα εργασίας θα αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους κλαδικών και εξαγωγικών φορέων και θα εξετάζει άμεσα, παράλληλα, τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα, υποβάλλοντας το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές προτάσεις της. Οι Ηλείοι παραγωγοί –εξαγωγείς φράουλας, του τρίτου κατά σειρά συναλλαγματοφόρου προϊόντος με μερίδιο 23,5 εκατ. ευρώ από τις εξαγωγές στην Ρωσία, δεν αντιπροσωπεύονται σε αυτή την επιτροπή ούτε γνωρίζουν κάτι σχετικό.

Καλλιεργούμε για τους Ρώσους

Ο γεωπόνος Τάκης Λαινάς, μέτοχος εταιρείας που δραστηριοποιείται στις εξαγωγές με έδρα τα Λεχαινά, μιλώντας μας για το ίδιο θέμα, τονίζει ότι αν και οι δικές τους εξαγωγές γίνονται κυρίως σε άλλες χώρες, το «εμπάργκο» από τους Ρώσους σημαίνει καταστροφή για τους Ηλείους παραγωγούς φράουλας.

«Η ρωσική αγορά απορροφά το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μας γι αυτό εξάλλου είχαμε φτάσει να καλλιεργούμε 12χιλ στρέμματα φράουλας. Και καθώς οι παραγωγοί μας είναι προσανατολισμένοι στη Ρωσία, καλλιεργούν ειδικές ποικιλίες, συσκευάζουν τη φράουλα βάσει των προδιαγραφών και των απαιτήσεων των Ρώσων. Είναι εξάλλου η ρώσικη αγορά που «έσωσε την παρτίδα» και φέτος, όταν οι τιμές είχαν πάρει την κατιούσα στα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου. Τώρα βρίσκονται σε αμηχανία οι καλλιεργητές για το τι να κάνουν. Να αλλάξουν προσανατολισμό είναι δύσκολο. Και το χειρότερο είναι ότι οι Ρώσοι θα στραφούν σε άλλες χώρες π.χ Τουρκία και η καλλιέργεια θα εγκαταλειφτεί με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οικονομία μας ….

Κρίση είναι

Το ίδιο πάνω κάτω μας απάντησε και ο κ. Βασίλης Πανταζής, αν και η επιχείρησή του δεν εμπορεύεται φράουλα και οι εξαγωγές φρούτων από μέρους τους, προορίζονται για χώρες της δυτικής Ευρώπης. « Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει ένας μεγάλος κύκλος που συνδέεται με την καλλιέργεια της φράουλας στο νομό. Και το χρήμα που διακινείται και αυτό που εισπράττουν οι παραγωγοί, ξοδεύεται πάλι εδώ. Εδώ καταναλώνεται και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο έλλειμμα αν τα πράγματα εξελιχθούν αρνητικά. Πιστεύω όμως ότι πρόκειται για μια κρίση που θα ξεπεραστεί σύντομα, γιατί τελικά δεν συμφέρει κανέναν».

Αναβολή συνάντησης επ’ αόριστον

Για το κλείσιμο του ρεπορτάζ, κρατάμε την αναβολή επ’ αόριστον, με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, της συνάντησης μεταξύ της ρωσικής υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου και αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας, που είχε προγραμματισθεί για χθες . Νωρίτερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η Ε.Ε θα λάβει ακόμη πιο σκληρά μέτρα εναντίον της Μόσχας, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για περισσότερα αντίποινα της Ρωσίας ! Είναι επίσης ο ίδιος που υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά δεν είναι σημαντικές «εφόσον το ποσοστό των προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία, φτάνει το 1,5%» ! Αφήνουμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους να εκτιμήσουν τη στάση του.

Σχετικά άρθρα