Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τραμπ πιέζει, η τουρκική λίρα «ζαλίζεται»

Ο Τραμπ πιέζει, η τουρκική λίρα «ζαλίζεται»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγορές Κεφαλαίου, Άντριου Μπράνσον, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Τουρκία,

Πτωτικά έναντι του δολαρίου κινείται η τουρκική λίρα, στον απόηχο της αμερικανικής προειδοποίησης για νέες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, σε περίπτωση που η τελευταία δεν αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Στις 8.35 σήμερα Παρασκευή, η ισοτιμία διαμορφωνόταν σε 5,84 τουρκικές λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ, από τα επίπεδα των 5,81 λιρών στα οποία έκλεισε χθες Πέμπτη.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 35% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, με τις απώλειες να τροφοδοτούνται από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Πάντως, έχει ανακάμψει από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών, στο οποίο είχε υποχωρήσει στις αρχές της εβδομάδας.

Η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεσή της στην Άγκυρα προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, προετοιμάζοντας την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, όπως δήλωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

«Έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας. Σχεδιάζουμε να κάνουμε περισσότερα, αν δεν απελευθερώσουν άμεσα τον πάστορα», ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κυβερνητικών στελεχών στον Λευκό Οίκο.

Μάλιστα, στην ίδια συνεδρίαση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είπε πως η Τουρκία «δεν αποδείχτηκε καλός φίλος».

Oι ΗΠΑ «δεν θα πληρώσουν τίποτα» στην Τουρκία για την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, διεμήνυσε εξάλλου ο Τραμπ μέσω Twitter, μετά από την συγκεκριμένη συνεδρίαση, προαναγγέλλοντας «περικοπές» στην Τουρκία, δίχως να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Την Τετάρτη, τουρκικό δικαστήριο απέρριψε νέο αίτημα για απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα. Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο δικηγόρος του πάστορα, για την υπόθεση μένει να αποφασίσει τώρα ανώτερο δικαστήριο.

Σχετικά άρθρα