Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με 15,39% πληθωρισμό η Τουρκία – Η λίρα σε ελεύθερη πτώση – Ο γαμπρός του Ερντογάν προσπαθεί να «πείσει»

Με 15,39% πληθωρισμό η Τουρκία – Η λίρα σε ελεύθερη πτώση – Ο γαμπρός του Ερντογάν προσπαθεί να «πείσει»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγορές Κεφαλαίου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, Τουρκία, Χρηματιστήριο,

Της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας υπεραμύνθηκε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο δεδομένης της οικονομικής πραγματικότητας και των συνθηκών στις Αγορές.

«Η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη. Εμείς θα στηρίξουμε την εφαρμογή μίας νομισματικής πολιτικής, που είναι πιο προβλέψιμη, απλή και αποφασιστική, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους της κεντρικής τράπεζας» τόνισε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού, που είναι γαμπρός του Ερντογάν, έρχονται με στόχο να κάμψουν τις νέες ανησυχίες, που πυροδότησε η επισήμανση του Τούρκου προέδρου ότι το προσεχές διάστημα τα επιτόκια θα μειωθούν.

Η λίρα διολίσθησε σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι αποδόσεις και τα cds των ομολόγων ακολούθησαν την ανιούσα στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν.

Η ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Αλμπαϊράκ, ένα πρόσωπο εν πολλοίς άγνωστο στις Αγορές, από τον στενό κύκλο του προέδρου, έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα.

Ο ίδιος ο 40χρονος υπουργός, ωστόσο, με τις δηλώσεις του επιχειρεί να πείσει ότι θα ακολουθήσει συνετή πολιτική.

Σύμφωνα με το Anadolu επανέλαβε τη δέσμευση για βήματα, που θα οδηγήσουν στην υποχώρηση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό, κοντά στον επίσημο στόχο του 5%.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα υψηλά 14 ετών του 15,39%.

«Οι πολιτικές μας θέτουν ως προτεραιότητα τη δημοσιονομική πειθαρχία, τον χαμηλό πληθωρισμό και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα διαμορφώσουν ένα μονοπάτι σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης για την τουρκική οικονομίας» τόνισε ο Αλμπαϊράκ.

Σχετικά άρθρα