Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οικονομολόγος ESM: Η Ελλάδα μπορεί να είναι το νέο success story των προγραμμάτων διάσωσης

Οικονομολόγος ESM: Η Ελλάδα μπορεί να είναι το νέο success story των προγραμμάτων διάσωσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, Ευρωζώνη, Μνημόνιο,

Την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το επόμενο «success story» των προγραμμάτων διάσωσης στην Ευρωζώνη, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM,Ρολφ Στράους.

Σύμφωνα με τον Στράους, τέσσερις από τις πέντε χώρες που εφάρμοσαν προγράμματα προσαρμογής αποτελούν σήμερα οικονομικά success stories: μπορούν και πάλι να αυτοχρηματοδοτούνται από την αγορά, η ανεργία μειώνεται ραγδαία και οι οικονομίες τους είναι από τις πιο δυναμικές στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα πρόκειται να εξέλθει από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018 και θα μπορούσε να γίνει το επόμενο «success story» των προγραμμάτων διάσωσης στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στράους, σε ομιλία του σε συνέδριο για τη νομισματική ένωση στην Μπολόνια.

«Αυτές οι επιτυχίες αποτελούν σημαντικές υπενθυμίσεις ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν, και όχι μόνο πολύ μακροπρόθεσμα.

Δείχνουν τι μπορεί να συμβεί όταν οι χώρες εκμεταλλεύονται τα περιθώρια βελτίωσης», πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM.

Όπως ανέφερε, από το 2011, πέντε χώρες έλαβαν οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 280 δισ. ευρώ: η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι ο ESM εξακολουθούμε να έχουμε αχρησιμοποίητη πιστωτική ικανότητα ύψους περίπου 400 δισ. ευρώ.

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, η Ευρωζώνη σημείωσε έντονη ανάπτυξη τα τελευταία τρία χρόνια.
Τα επίπεδα του χρέους σταθεροποιήθηκαν ή μειώθηκαν και τα δημοσιονομικά ελλείμματα μειώθηκαν.

«Τα υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών – που συνέβαλαν στην κρίση – έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί. Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για τη νομισματική ένωση, δεδομένου ότι ανέκαμψε από τη σοβαρότερη κρίση από τη δημιουργία της.

Σύμφωνα με τον Strauch, η καλή οικονομική κατάσταση, σε συνδυασμό με την πολιτική βούληση, προσφέρουν ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την περαιτέρω ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

Όπως συνέχισε ο οικονομολόγος, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο ESM θα αποτελεί το οικονομικό αποθεματικό για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF).

Εάν τα κεφάλαια χρησιμοποιηθούν, το SRF θα πρέπει να αποπληρώσει αυτά τα χρήματα μέσω συνεισφορών από ευρωπαϊκές τράπεζες, δήλωσε ο Strauch.

«Ένας ενισχυμένος ESM μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικότερο ρόλο στον σχεδιασμό και στην παρακολούθηση των μελλοντικών προγραμμάτων βοήθειας, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Στράους, το Eurogroup θα συνεχίσει να επιθεωρεί την εργαλειοθήκη του ESM, ώστε να προχωρά ενδεχομένως σε τροποποίηση των εργαλείων χρηματοοικονομικής βοήθειας του ESM.

‘Όπως ανέφερε, ο ESM διαθέτει διάφορα χρηματοδοτικά μέσα για να βοηθήσει τα κράτη της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής χρησιμοποιήθηκαν μόνο δύο από τα έξι εργαλεία: η χορήγηση δανείων με πρόγραμμα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, και η χορήγηση δανείων προς την ισπανική κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Παράλληλα, ο Στράους τόνισε ότι σχετικά με το εάν μια χώρα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος πριν λάβει υποστήριξη από τον ESM, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά περίπτωση.

«Αν όμως το χρέος θεωρηθεί μη βιώσιμο, όπως συνέβη στην Ελλάδα το 2012 – το οποίο θα παραμείνει εξαίρεση – θα πρέπει να έχουμε περισσότερη διαφάνεια και σαφήνεια όταν χειριζόμαστε μια τέτοια κατάσταση.

Ο ESM μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία, παρέχοντας Αναλύσεις Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) και συνεισφέροντας στις συζητήσεις.
Η διαδικασία θα πρέπει να είναι ευέλικτη και οι αποφάσεις θα πρέπει να αξιολογούνται κατά περίπτωση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM.

Σχετικά άρθρα