Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ντράγκι ανακοίνωσε το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο

Ο Ντράγκι ανακοίνωσε το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Μάριο Ντράγκι,

Πρόοδο στην πορεία επίτευξης των στόχων του πληθωρισμού διαπίστωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.

«Υπάρχει πρόοδος προς την κατεύθυνση ενός βιώσιμου πληθωρισμού» τόνισε, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνοντας πως η Ευρωζώνη κινείται με σωστό τρόπο προς την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σύγκλιση με τους στόχους της ΕΚΤ θα συνεχιστεί» έσπευσε να προσθέσει, ενώ διαβεβαίωσε ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η «χαλαρή» νομισματική πολιτική εξακολουθεί να θεωρείται αναγκαία, με τα μη διευκολυντικά μέτρα να παραμένουν σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τερματισμός του QE τον Δεκέμβριο

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη διατήρηση των μηνιαίων αγορών στοιχείων ενεργητικού στα 30 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και στα 15 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2018, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

«Η ΕΚΤ θα παραμείνει προσηλωμένη και θα προσαρμόσει ανά πάσα στιγμή όλα τα εργαλεία της, προκειμένου να διασφαλίσει την πορεία του πληθωρισμού» επεσήμανε, επιπλέον.

Όσον αφορά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, εξέφρασε την άποψη πως οι ρυθμοί του ΑΕΠ παραμένουν «εύρωστοι» σ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, παρότι διευκρίνισε ότι η οικονομία εξαρτάται από προσωρινούς παράγοντες, όπως το εμπόριο και η αβεβαιότητα.

Ερωτηθείς για τα πρόσφατα μακροοικονομικά μεγέθη, τα οποία δεν ενθουσίασαν τους αναλυτές, ο Ντράγκι εξέφρασε την πεποίθηση πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν σε ένα «ισχυρό» μονοπάτι.

Άλλωστε, κατά τον ίδιο, σ’ αυτό θα συμβάλει η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία λαμβάνει ώθηση από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του πλούτου των νοικοκυριών.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ προχώρησε στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία του ΑΕΠ, θεωρώντας πως η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,1% φέτος, στο 1,9% το 2019 και στο 1,7% το 2020. Η αντίστοιχη εκτίμηση του περασμένου Μαρτίου ανερχόταν σε 2,4%, 19% και 1,7% αντίστοιχα.

«Οι κίνδυνοι της ανάπτυξης είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι, αλλά οι αβεβαιότητες, όπως το παγκόσμιο εμπόριο και η απειλή του προστατευτισμού, είναι παρούσες» εξήγησε, επιπλέον.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ θεωρεί ότι θα διαμορφωθεί στο 1,7% το 2018, στο 1,7% το 2019 και στο 1,7% το 2020. Η πρότερη πρόβλεψη έκανε λόγο για πληθωρισμό 1,4%, 1,4% και 1,7%, αντίστοιχα.

Επιπλέον, ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης -ιδίως όσες έχουν ζητήματα χρέους- να αξιοποιήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης και να φτιάξουν επαρκή δημοσιονομικά «μαξιλάρια».

Ερωτηθείς για την Ιταλία, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι «δεν βλέπει κανένα ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ», ενώ παράλληλα, διευκρίνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν συγκρίνεται με την κρίση του 2011-2012.

Πλέον, εξήγησε, υπάρχουν καλύτερα «μαξιλάρια προστασίας» ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης-χρέους.

«Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο γιατί είναι ισχυρό, ο κόσμος το θέλει και γιατί δεν ωφελεί κανέναν η συζήτηση για αλλαγή του» κατέληξε o κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.

Σχετικά άρθρα