Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χουλιαράκης: Τελειώνει η μεγάλη εποχή της λιτότητας- Εφικτή η δημοσιονομική επέκταση της οικονομίας

Χουλιαράκης: Τελειώνει η μεγάλη εποχή της λιτότητας-  Εφικτή η δημοσιονομική επέκταση της οικονομίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Χουλιαράκης, Λιτότητα, Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας, Μνημόνιο,

Εφικτή χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5%, όπως και τη δημοσιονομική επέκταση της οικονομίας.

«Και είναι ακριβώς αυτή η δημοσιονομική επέκταση που σηματοδοτεί το τέλος μιας μεγάλης περιόδου παρατεταμένης λιτότητας» σημείωσε, μιλώντας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές όπου εξελίσσεται η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου.

Ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε πως θα περίμενε από την αξιωματική αντιπολίτευση «να χαιρετίσει τις μόνιμες μειώσεις φόρων, που προαναγγέλλει το Μεσοπρόθεσμο», αλλά και να πει «πού θα βρει πόρους για να κάνει περισσότερα».

Πρόσθεσε πως εκείνο που αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο, είναι ότι η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, για πρώτη φορά από το 2010, επιτρέπει τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου

Όπως τόνισε, «δεν πρόκειται για παροχές, όπως υποτιμητικά τις χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση. Είναι μέτρα μόνιμα που θα προϋπολογιστούν στους προϋπολογισμούς 2019-2022, δεν θα δοθούν απολογιστικά και είναι μέτρα που ως το 2022 θα σωρεύονται στα 3,6 δισ. Από αυτά, το 65% αφορά μόνιμες μειώσεις φόρων και το άλλο 1/3 αφορά μόνιμες αυξήσεις δαπανών, σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη νέων δαπανών, για τη μείωση της παιδικής φτώχειας, την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στόχος είναι, λοιπόν, πλεονάσματα στο 3,5% και δημοσιονομική επέκταση, σημαντική δημοσιονομική επέκταση, συμβατή με το στόχο πλεονάσματος 3,5%».

Ο κ. Χουλιαράκης χαρακτήρισε μύθο πως ο δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στον υπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020.

Είπε ειδικότερα ότι η κατάργηση των προσωπικών διαφορών και η μείωση του αφορολόγητου θα εξισορροπηθούν ένα προς ένα από ισόποση δέσμη επεκτατικών μέτρων.

Σχετικά άρθρα