Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κάνει πίσω η Μέρκελ για το ελληνικό χρέος: Τι αντιπροτείνει για την απομείωση του

Κάνει πίσω η Μέρκελ για το ελληνικό χρέος: Τι αντιπροτείνει για την απομείωση του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Süddeutsche Zeitung, Αναδιάρθρωση Χρέους, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Δημόσιο Χρέος, Διαγραφή Χρέους, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελάφρυνση Χρέους, Ελληνικό Χρέος, Κούρεμα Χρέους,

Μια συμβιβαστική πρόταση αναγκάζεται προφανώς να κάνει η Άνγκελα Μέρκελ για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους , βλέποντας την επιμονή του ΔΝΤ για ουσιαστική απομειωση του προκειμένου να μην αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, στη βάση της γερμανικής πρότασης είναι για κάθε 5 δισ. ευρώ που θα λαμβάνει η Ελλάδα από τα αδιάθετα του τρέχοντος προγράμματος του ESM η «στοχοθετημένη» ελάφρυνση του χρέους θα μειώνεται κατά δύο έτη.

Αυτό σημαίνει πως εάν η επέκταση της διάρκειας των δανείων του EFSF είναι 15 χρόνια και μείνουν αδιάθετα στο πρόγραμμα του ESM 25 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα αντλήσει και τα 25 δισ. ευρώ, η συνολική επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα μειωθεί στα πέντε έτη.

Να τονιστεί πως η Γερμανία πιέζει συστηματικά σε πενταετή επέκταση των δανείων του EFSF και η πρόταση που έχει καταθέσει οδηγεί δια της πλαγίας οδού σε αυτό το αποτέλεσμα.

Η πρόταση της Γερμανίας συγκεντρώνει κάποια θετικά για την Ελλάδα διότι καθιστά πιθανώς βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέσα από πολλούς συνδυασμούς χρηματοδότησης και επιμήκυνσης των ομολόγων.

Σημειώνεται πως για να θεωρείται βιώσιμο το χρέος οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος- δηλαδή τα χρήματα που πρέπει να δαπανά ετησίως η χώρα μας για πληρωμές χρέους- πρέπει να διατηρούνται χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ έως το 2040 και χαμηλότερα του 20% του ΑΕΠ έως το 2060.

Σχετικά άρθρα