Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Το δίλημμα του Σολτς με την Ελλάδα»

«Το δίλημμα του Σολτς με την Ελλάδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Όλαφ Σολτς,

«Το δίλημμα του Σολτς με την Ελλάδα» επιγράφεται άρθρο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που εξηγεί την αμφίσημη στάση του Βερολίνου απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η εφημερίδα του Μονάχου γράφει ότι στο τελευταίο Eurogroup ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είπε «όχι» σε δύο βασικές απαιτήσεις του ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα:

«Σύμφωνα με κύκλους της Ε.Ε ο Σολτς αρνήθηκε να παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής των ήδη δοθέντων δανείων στα 15 χρόνια.

»Κατά τη γερμανική άποψη μία παράταση έως τρία χρόνια θα ήταν αρκετά.

»Επίσης ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε κατά της απαίτησης του ΔΝΤ να συνδεθούν αυτομάτως οι διευκολύνσεις για το χρέος με τους μελλοντικούς δείκτες ανάπτυξης.

»Τη σχετική πρόταση είχε υποβάλει η Γαλλία από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

Συνεπώς, εκτιμά η Süddeutsche Zeitung, ο Σολτς βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: από τη μία πλευρά θέλει να συμμετάσχει το ΔΝΤ με κεφάλαια στο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα.

Από την άλλη πλευρά δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Ιδιαίτερη σημασία, σε όρους εσωτερικής πολιτικής, έχει το ότι η Ομοσπονδιακή Βουλή είχε συναινέσει στο δανειακό πρόγραμμα μόνο υπό τον όρο ότι θα παρέμενε το ΔΝΤ.

Επιπλέον η συμμετοχή του Ταμείου θα έστελνε ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες θα επιδοκίμαζαν το γεγονός ότι και το Ταμείο θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Σχετικά άρθρα