Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Λαγκάρντ (ΔΝΤ) κατηγόρησε τον Ερντογάν ως υπεύθυνο που γκρεμίζεται η τουρκική λίρα

Η Λαγκάρντ (ΔΝΤ) κατηγόρησε τον Ερντογάν ως υπεύθυνο που γκρεμίζεται η τουρκική λίρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Νέα μέτρα για τη στήριξη της τουρκικής λίρας, που έχει υποτιμηθεί περίπου 20% από τις αρχές του έτους, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα, καθώς όπως αποδείχθηκε η αύξηση των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης δεν ήταν αρκετή.

Όπως ανακοινώθηκε οι επιχειρήσεις, που έχουν λάβει δάνεια με ευνοϊκούς όρους από την κεντρική τράπεζα, μπορούν από σήμερα έως τις 31 Ιουλίου να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές τους σε τοπικό νόμισμα.

Αναλυτές σχολίαζαν στο Bloomberg ότι και αυτή η κίνηση θα προσφέρει βραχυπρόθεσμο στήριγμα στο τουρκικό νόμισμα, που έχει υποχωρήσει 5% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Και τούτο γιατί βασική πρόκληση παραμένει ο υψηλός πληθωρισμός και το φουσκωμένο έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών- απόρροια των Εrdoganomics και των συνεχών επιθέσεων του Τούρκου πρόεδρου στην κεντρική τράπεζα, ενόψει των εκλογών.

Σήμερα παρενέβη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg σχολίασε πως ο κατήφορος του τουρκικού νομίσματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ερωτηματικά για το εάν η κεντρική τράπεζα είναι απαλλαγμένη από πολιτικές παρεμβάσεις.

«Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, είναι πάντα καλύτερο για όλους τους πολιτικούς ηγέτες να αφήνουν τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών να κάνουν τη δουλειά που πρέπει και να διατηρούν και να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους» σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι ορισμένες δηλώσεις σήμαναν συναγερμό στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στους επενδυτές ότι ξαφνικά η τουρκική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από κατευθύνσεις, οδηγίες ή επιρροή.

«Αυτό δημιούργησε μία αίσθηση αβεβαιότητας και ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης, που αποτυπώθηκε στην αγορά» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, δηλωμένος «εχθρός των επιτοκίων», εξέφρασε σε προεκλογική συγκέντρωση την πρόθεσή του να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί της νομισματικής πολιτικής μετά τις εκλογές.

Σχετικά άρθρα