Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Die Welt: Το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση χρέους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Die Welt: Το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση χρέους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Die Welt, ESM, Αναδιάρθρωση Χρέους, Γερμανία, Δημόσιο Χρέος, Διαγραφή Χρέους, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελάφρυνση Χρέους, Ελληνικό Χρέος, Κούρεμα Χρέους, Όλαφ Σολτς,

Εκτενές ρεπορτάζ για την πορεία της Ελλάδας προς έξοδο από το πρόγραμμα, τις προοπτικές ελάφρυνσης χρέους και το ρόλο του ΔΝΤ φιλοξενεί η εφημερίδα Die Welt.

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση χρέους ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ ως όρο για την ενεργή συμμετοχή του στο πρόγραμμα, η οποία εφόσον έρθει θα ανέλθει σε επίπεδο χρηματόδοτησης στα 1,6 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, εάν το ΔΝΤ δεν είναι έτοιμο για παραχωρήσεις, τότε η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει εάν εξακολουθεί να θέλει τη συμμετοχή του.

«Ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο δίλημμα. Γιατί, ακόμα και εάν ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να μετατρέψει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θέλουν να παραιτηθούν από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Από την άλλη εκτιμάται ότι το ΔΝΤ «παρά το σκεπτικισμό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι περισσότερο ευέλικτο από πριν». Μένει να δούμε εάν η ευελιξία θα φανεί και στην πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι η Handelsblatt σε ρεπορτάζ της τόνιζε ότι ο Όλαφ Σολτς επιμένει στη γραμμή του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος.

Αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο δεν θέλει έναν μηχανισμό, που θα συνδέει την ελάφρυνση μόνο με τους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά απαιτεί να εξαρτώνται τα μέτρα ελάφρυνσης από την τήρηση των δεσμεύσεων.

Σχετικά άρθρα