Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Wall Street Journal: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ανακάμπτει – Επιστρέφουν και οι επιχειρήσεις

Wall Street Journal: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ανακάμπτει – Επιστρέφουν και οι επιχειρήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για AEGEAN - Αεροπορική Εταιρεία, Επενδυτικό Σχήμα, Εφημερίδα Wall Street Journal, Λιτότητα, Μνημόνιο, Οικονομική Ανάπτυξη,

«Καθώς επανακάμπτει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία κρίσης, επιστρέφουν και κάποιες από τις επιχειρήσεις που κάποτε είχαν ξεγράψει τη χώρα» γράφει η Wall Street Journal.

«Ξεκινώντας την επέκτασή της στην Ελλάδα, η επιχείρηση τροφίμων Spar εγκαινίασε δύο νέα supermarkets σε Κρήτη και Σκιάθο, τα πρώτα από τα 350 που έχει προγραμματίσει. Δύο μόλις χρόνια πριν, ο όμιλος είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα μετά την χρεοκοπία του Έλληνα εταίρου της» σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει με έμφαση: «Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι πολύ πιο ευοίωνες σήμερα».

Παράλληλα, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι «το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 1,4% το 2017, που είναι η πρώτη σημαντική άνοδος μετά το 2007.

Οι έρευνες δείχνουν επίπεδα δραστηριότητας, νέων παραγγελιών και προσλήψεων που είχαν να σημειωθούν χρόνια. Οι αναλυτές αναμένουν ανάπτυξη 2% για το 2018.

Μετά από την μακρότερη και βαθύτερη οικονομική ύφεση στη σύγχρονη ιστορία, η Ελλάδα αρχίζει επιτέλους να ανακάμπτει. Εφόσον διατηρηθεί, η ανάκαμψη αυτή θα κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο της κρίσης της ευρωζώνης με τρόπο που ταιριάζει περισσότερο και από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης».

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας. Οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει και είναι εύλογο για τους επενδυτές να επιστρέψουν. Αν διατηρηθεί η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, τότε θα δούμε ανάπτυξη», δήλωσε ο Φ. Καρακίτσος, εκτελεστικός διευθυντής της Spar Hellas.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «η ταλαιπωρημένη χώρα έχει να διανύσει μακρύ δρόμο ακόμη για να συνέλθει από την τραυματική δεκαετία. Ο δραστικός δημοσιονομικός περιορισμός με αντάλλαγμα δάνεια στήριξης προκάλεσε οικονομική ελεύθερη πτώση. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 28% και η ανεργία, αν και αποκλιμακώνεται, παραμένει άνω του 20%… Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί το πρόγραμμα των πιστωτών. Η λιτότητα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η αρνητική της επίδραση στην ανάπτυξη εξασθενεί. Οι σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές είναι πιο ήρεμες.

«Κανείς πλέον δεν συζητά για Grexit. Το ερώτημα ωστόσο είναι αν αυτή η αντίδραση της οικονομίας είναι βραχυπρόθεσμη, ή αποτελεί την έναρξη μιας μακράς περιόδου βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος στην EFG Eurobank.

Η Aegean Airlines SA ένιωσε αρκετή αυτοπεποίθηση για να παραγγείλει 42 νέα αεροσκάφη αξίας 4 δισ. ευρώ, προχωρώντας στην μεγαλύτερη επένδυση από την έναρξη της κρίσης.

Η TeslaInc. κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρόκειται να λειτουργήσει ένα μικρό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα.

Οι μικρές επιχειρήσεις είναι οι κυριότεροι εργοδότες στην Ελλάδα και κρίσιμος παράγοντας για την διατήρηση της ανάπτυξης. Στο κέντρο της Αθήνας, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων έπεσε στο 25% από το ένα τρίτο στη διάρκεια της κρίσης, καθώς αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Ακόμη και ο κωματώδης κατασκευαστικός τομέας δείχνει σημάδια ζωής, ενώ κάποιοι νέοι Έλληνες επιστρέφουν από το εξωτερικό μετά από μια δεκαετία μέσα στην οποία η χώρα έχασε μια γενιά πτυχιούχων» καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.

Σχετικά άρθρα