Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην καρδιά του “κτήνους” για το χρέος – Διαψεύδονται παράταση μνημονίου και μέτρα

Στην καρδιά του “κτήνους” για το χρέος – Διαψεύδονται παράταση μνημονίου και μέτρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Γιάννης Δραγασάκης, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Σεντένο, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Ουάσιγκτον, Πιέρ Μοσκοβισί,

Διαψεύδονται ένα προς ένα τα όποια «fake news» άρχισαν να κυκλοφορούν κυρίως μέσω του εγχώριου και ξένου Τύπου σε σχέση με την πορεία εξόδου της χώρας μας από τα Μνημόνια, ενώ σήμερα ξεκινάει στην Ουάσιγκτον το κυρίως μενού των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς συνεδριάζει το Washington Group.

Ως φαίνεται, τα όποια σενάρια διακινήθηκαν από γερμανικές εφημερίδες περί παράτασης του Μνημονίου για λίγους μήνες διαψεύστηκαν από τα επίσημα χείλη των Βρυξελλών και από τον ίδιο τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Την ίδια ώρα, η επιμονή σε λήψη νέων πρόσθετων μέτρων από μερίδα του ελληνικού Τύπου διαψεύστηκε εν τη γενέσει της από ελληνικές κυβερνητικές πηγές αλλά και από την ίδια τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απέρριψε ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο ενός μεταμνημονιακού προγράμματος για τη χώρα μας. τονίζοντας πως το μόνο το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή είναι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας στα πρότυπα και των άλλων χωρών που εξήλθαν από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν τα σενάρια παράτασης του μνημονίου για λίγους μήνες, όπως διατυπώθηκαν σε γερμανική εφημερίδα, διαψεύδοντας μία τέτοια εξέλιξη.

Το περιβάλλον του Πρωθυπουργού αντιμετώπισε με έκπληξη και καχυποψία τα σχετικά δημοσιεύματα από ξένα μέσα ενημέρωσης και μάλιστα κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι ουδέποτε από την ελληνική πλευρά αλλά και από τους έξω τέθηκε ζήτημα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και εάν η κυβέρνηση ζητούσε κάτι τέτοιο-που δεν το επιθυμεί- και πάλι θα ήταν απίθανο να γίνει γιατί θα απαιτούνταν έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Όπως και να έχει η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να καλύψει τα χρονοδιαγράμματα και να ολοκληρώσει εγκαίρως την διαδικασία της τέταρτης αξιολόγησης. Για αυτόν εξάλλου το λόγο και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος ενέτεινε χθες τις πιέσεις που ασκούνται στους υπουργούς μέσω επιστολών, υπενθυμίζοντάς τους το σκληρό μήνυμα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για καθυστερήσεις και εμπόδια, τα οποία ενέχουν κινδύνους για το συνολικό έργο της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Λαγκάρντ: Οι αγορές επικροτούν την ελληνική πρόοδο

Την ίδια ώρα, στην έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε το θετικό μήνυμα πως οι αγορές επικροτούν την ελληνική πρόοδο, κάτι που αποτυπώνεται στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, διευκρινίζοντας μάλιστα πως το Ταμείο δεν ζητάει πλέον άλλες περικοπές δαπανών από την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε η ίδια, η οποία σημειωτέον θα έχει συνάντηση αύριο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, «ο ελληνικός λαός έχει περάσει οκτώ χρόνια πολύ δύσκολης εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση (της Ελλάδας)” και πρόσθεσε:

“Χρειαζόμαστε δείκτες. Όταν εξετάζουμε το δεκαετές ελληνικό ομόλογο, ήταν χθες κάτω από 4%, γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ό,τι πριν».

Όταν αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού, αναγνώρισε πως έχουν παραχθεί σημαντικά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό πεδίο και αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν ζητάει πλέον άλλες περικοπές δαπανών από την Ελλάδα. «Γνωρίζουμε τις επιτυχίες και πως υπήρξαν καλά αποτελέσματα -και συχνά καλύτερα από το αναμενόμενο. Οφείλονται σε πολύ δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα με τη συμβουλή του ΔΝΤ, διότι δεν υποστηρίξαμε πρόσθετες περικοπές δημόσιων δαπανών. Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές».

Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα πλήρως ολοκληρωθεί, τονίζοντας παράλληλα πως το ΔΝΤ θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους. «Γνωρίζουμε ότι η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το πρόγραμμα του ESM αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να τη βοηθήσει να επανακτήσει την εθνική οικονομική της κυριαρχία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής μας».

Π. Μοσκοβισί: Κανένα νέο πρόγραμμα

Επιπλέον “μεταμνημονιακή συμφωνία ναι, (κρυφό) νέο πρόγραμμα όχι”. Αυτό ήταν το σχήμα που προέταξε ο Πιέρ Μοσκοβισί στην ομιλία στο Peterson Institute of International Affairs στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής.

Περιγράφοντας τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι, αποκρούοντας επί της ουσίας τα όποια σενάρια παράτασης του Μνημονίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, δημιουργία πλαισίου για συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, αξιόπιστη αναπτυξιακή στρατηγική και δεσμεύσεις για μείωση του χρέους.

Για το μεταμνημονιακό πλαίσιο ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε μια ρύθμιση για την περίοδο μετά το πρόγραμμα που να υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα κεκαλυμμένο νέο πρόγραμμα. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Σίγουρα δεν το θέλω αυτό».

Σχετικά με το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο σημείωσε: “Η ανάπτυξη της οικονομίας, η δημιουργία επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει τώρα να είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδας. Ο Τσακαλώτος θα παρουσιάσει αυτήν τη στρατηγική στο Eurogroup στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα».

Για τη συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ανέφερε χαρακτηριστικά:«Φυσικά πρέπει επίσης να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με ένα ισχυρό σύνολο δεσμεύσεων για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας. Αυτό θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνάντησής μας στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα».

Εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτοί οι τέσσερις βασικοί στόχοι θα επιτευχθούν και θα είναι «κάτι περισσότερο από ένα θερινό όνειρο», ο επίτροπος Μοσκοβισί ξεκαθάρισε πως τελικός στόχος παραμένει η επίτευξη μιας γενικής συμφωνίας «που θα ανοίξει τον δρόμο για μια πραγματικά επιτυχημένη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο».

Στην ίδια “γραμμή” κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που μιλούν για ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται πάνω σε πραγματικά γεγονότα και δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο επ’ αυτού.

Όλαφ Σολτς: Μετασχηματισμός του ESM σε Ευρωπαικό Ταμείο

«Καλή ιδέα» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς το υπαρκτό ενδεχόμενο μετασχηματισμού του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα υπάρχει η ανάγκη για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Ευρωζώνη στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα με στόχο την ενοποίηση, με το βλέμμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε πως, παρά την καθυστέρηση, «μεταρρυθμίσαμε το ευρώ και το βγάλαμε από την κρίση» προσθέτοντας ότι «η δουλειά βεβαίως δεν έχει τελειώσει ακόμη». Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν τόνισε την ανάγκη να «να οικοδομήσουμε -και να ενισχύσουμε- ξανά την εμπιστοσύνη μεταξύ μας και συγχρόνως να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου εξέφρασε την άποψη πως η δημοσιονομική εξυγίανση στην Ευρωζώνη ήταν υπερβολική, κυρίως ως προς τον χρόνο που εφαρμόστηκε, «δηλαδή την ώρα που η οικονομία θα έπρεπε αντιθέτως να μεγαλώσει».

Γ. Δραγασάκης: Έρχεται η ώρα της αύξησης μισθών

“Δεν υπάρχει θέμα παράτασης του προγράμματος. Λήγει τον Αύγουστο και συζητάμε να λήξει νωρίτερα, τον Ιούνιο”

Τα σενάρια παράτασης του ελληνικού προγράμματος απέρριψε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πιστοληπτική γραμμή, απαντώντας στο διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

«Δεν υπάρχει θέμα παράτασης του προγράμματος. Λήγει τον Αύγουστο, συζητάμε να λήξει νωρίτερα, τον Ιούνιο. Υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας που επένδυσαν στην καταστροφή της κυβέρνησης. Διαψεύστηκαν, θα διαψευστούν ξανά» τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο 24/7. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή πίστωσης, γιατί αυτό θα σήμαινε νέους όρους, λέγοντας χαρακτηριστικά: ότι αυτό το θέμα «τέθηκε, απορρίφθηκε, τελείωσε».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε «Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για προληπτική γραμμή. Η κυβέρνηση προχωράει, από πέρυσι αποφασίσαμε και συμφωνήσαμε να κάνουμε ό,τι έκαναν οι Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος, χωρίς ‘ουρές’. Έχουμε συμφωνήσει σε μια στρατηγική απεξάρτησης, δημιουργούμε αποθέματα ταμειακά αξιοποιώντας τις δυνατότητες από την αγορά, προσπαθούμε να έχουμε στον ‘κουμπαρά’ 20 εκατ. ευρώ σαν ασπίδα προστασίας».

Ακόμη ο Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε αυτονόητη την αύξηση των μισθών. «Οι μισθοί δεν πρέπει μόνο να μειώνονται, αλλά και να αυξάνονται» είπε και πρόσθεσε ότι η πτώση έχει τελειώσει και «πρέπει να πάμε σε αύξηση», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει αύξηση από φέτος.

Σχετικά άρθρα