Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Μαύρη ημέρα» στην τουρκική οικονομία – Ένα ευρώ αντιστοιχεί σε σχεδόν πέντε λίρες

«Μαύρη ημέρα» στην τουρκική οικονομία – Ένα ευρώ αντιστοιχεί σε σχεδόν πέντε λίρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κύπρος, Τουρκία, Χρηματιστήριο,

Μια νέα «μαύρη ημέρα» βιώνει την Τετάρτη η οικονομία της Τουρκίας. Η άνοδος της τιμής των ξένων νομισμάτων στην τουρκική αγορά σε επίπεδα ρεκόρ, επηρεάζει με αρνητικό τρόπο και την οικονομία των Κατεχόμενων της Κύπρου, γράφει ο Νίκος Στέλγιας στην «Καθημερινή της Κύπρου».

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη στις 13.10 (ώρα Κύπρου), το αμερικανικό δολάριο αντιστοιχούσε με 4,0025 τουρκικές λίρες.

Πρόκειται για ένα επίπεδο-ρεκόρ που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για την σταθερότητα και το μέλλον της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, στην τουρκική αγορά, το ένα ευρώ αντιστοιχούσε με 4,9622 τουρκικές λίρες.

Στην περίπτωση της αγγλικής λίρας, ένα νόμισμα που αφορά τα Κατεχόμενα, καθώς πληρώνονται δόσεις και ενοίκια σε αυτό το νόμισμα, μια αγγλική λίρα αντιστοιχεί πλέον με 5.6627 τουρκικές λίρες.

Μια πρόχειρη ματιά στη μετεξέλιξη των τιμών και αναλογιών στην τουρκική αγορά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης στην τουρκική οικονομία.

Πέντε χρόνια πριν, όταν άρχιζαν να εμφανίζονται τα πρώτα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα της τουρκικής οικονομίας, δηλαδή την περίοδο της υπόθεσης Γκεζί, ένα ευρώ αντιστοιχούσε με κάτι λιγότερο από 2,5 τουρκικές λίρες.

Το ευρώ ξεπέρασε το φράγμα των τριών τουρκικών λιρών το 2014 όταν ήρθαν στο προσκήνιο τα σκάνδαλα, στα οποία αναμειγνυόταν η τουρκική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το ευρώ ξεπέρασε και το φράγμα των τεσσάρων τουρκικών λιρών.

Σήμερα, δε «φλερτάρει» με το φράγμα των πέντε τουρκικών λιρών.

Αρνητικός αντίκτυπος στα Κατεχόμενα

Η όλη εξέλιξη βρίσκει αρνητικό αντίκτυπο και στα Κατεχόμενα, με οικονομολόγους και αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της τουρκοκυπριακής οικονομίας.

Στην περίπτωση αυτή η ανέλεγκτη πορεία της αγγλικής λίρας στην τουρκική αγορά, είναι η βασική εστία προβληματισμού, καθώς η αγγλική λίρα χρησιμοποιείται σε πολλές συναλλαγές στα Κατεχόμενα.

Ας σημειωθεί ότι στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στα Κατεχόμενα ξεκινά η συζήτηση για άμεση μετάβαση στο ευρώ, με ή δίχως την λύση του Κυπριακού.

Σχετικά άρθρα