Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χάλυβας: Η Κίνα «δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ» αλλά «δεν θα κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα»

Χάλυβας: Η Κίνα «δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ» αλλά «δεν θα κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστραλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καναδάς, Κίνα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Φορολογία, Χάλυβας,

Η Κίνα δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες λάβουν μέτρα που είναι κατά των κινεζικών συμφερόντων, δήλωσε ο Ζανγκ Γεσουί, εκπρόσωπος του κινεζικού κοινοβουλίου, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα των ετήσιων εργασιών του σώματος, που ξεκινά αυτή την εβδομάδα.

Η Κίνα είχε ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται να λάβει μέτρα για να προστατέψει τα συμφέροντά της, μετά την δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή 25% φόρου στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο με σκοπό την προστασία των Αμερικανών παραγωγών.

Διεθνής αντίκτυπος

Την ίδια ώρα άμεση ήταν η αντίδραση και άλλων μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, που προειδοποιούν ότι δεν θα διστάσουν να προβούν σε αντίποινα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογράμμισε ότι οι δασμοί θα θέσουν χιλιάδες ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας σε κίνδυνο και διεμήνυσε:

«Δεν θα μείνουμε άπραγοι, εάν η βιομηχανία μας πληγεί από άδικα μέτρα».

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά δήλωσε ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Αμερικανούς αξιωματούχους στο θέμα αυτό.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική αναταραχή στις αγορές και στις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά είναι πεπεισμένος ότι κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί τον βιομηχανικό τομέα.

«Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που σχεδιάζει να επιβάλει ο Τραμπ θα διαστρεβλώσουν το παγκόσμιο εμπόριο και θα στοιχίσουν θέσεις εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Στίβεν Σιόμπο.

«Για εμάς, το χειρότερο σενάριο ήταν δασμοί ύψους 54%» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου της Νότιας Κορέας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ωστόσο, εάν ο Τραμπ προχωρήσει με την πρότασή του για δασμούς 25% στον χάλυβα, «αυτό θα επηρεάσει τις εξαγωγές μας σε χάλυβα προς τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Ανησυχούμε για το πώς θα αντιδράσουν άλλοι εξαγωγείς, τι θα συμβεί με τον χάλυβα που δεν θα μπορεί να πουληθεί στις ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters ο Βίκρομ Γουατσαρακρούπ, πρόεδρος της ομοσπονδίας βιομηχανιών χάλυβα και σιδήρου της Ταϊλάνδης. Η χώρα εξάγει χάλυβα κυρίως στην Ασία αλλά και στις ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα