Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαστούκι και από Standard & Poor`s: Αρνητικές οι προοπτικές της τουρκικής οικονομίας

Χαστούκι και από Standard & Poor`s: Αρνητικές οι προοπτικές της τουρκικής οικονομίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Standard & Poor's, Τουρκία,

Ο Standard & Poor`s επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα στο «ΒΒ» και «Β», αντίστοιχα, διατηρώντας παράλληλα τις προοπτικές της χώρας σε αρνητικό ορίζοντα.

Επιπλέον, ο οίκος επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε εγχώριο νόμισμα στο “ΒΒ+» και «Β», αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους αλλαγής των εξωτερικών χρηματοοικονομικών συνθηκών, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιορίσουν την οικονομική ικανότητα της Τουρκίας και των τουρκικών εταιρειών να διαχειριστούν το μεγάλο εξωτερικό τους χρέος, με αρνητικές επιπτώσεις για την μοχλευμένη οικονομία της χώρας.

Ένα εξωτερικό σοκ μπορεί επίσης να συμβεί μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως για παράδειγμα μέσω της επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε ένα ή περισσότερα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υπογραμμίζει ο S&P.

Αναφέρει επίσης ότι οι καθαρές και ακάθαρτες εξωτερικές οικονομικές υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι μεταξύ των μεγαλύτερων από το σύνολο των αναδυόμενων κρατών, τα οποία αξιολογεί ο οίκος.

Σε περίπτωση σχετικής οικονομικής επιβράδυνσης, ο διεθνής οίκος αναμένει ότι η Κυβέρνηση της Τουρκίας θα βασίζεται όλο και περισσότερο στον προϋπολογισμό και σε δημοσιονομικά κίνητρα για να στηρίξει την τουρκική οικονομία, όπως έπραξε το 2017 και το 2009, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων θα είναι να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τον οίκο να υποβαθμίσει την τουρκική οικονομία.

Επιπλέον, αναφέρει ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Τουρκία εάν η νομισματική πολιτική αποδειχθεί ανεπαρκής να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα.

Ο S&P τονίζει ότι θα συνεχίσει να αξιολογεί αυτούς τους κινδύνους τους επόμενους 12 μήνες και αναγνωρίζει ότι μια χώρα όπως η Τουρκία, με μεγάλες επενδυτικές ανάγκες, ένα νέο πληθυσμό, και λιγότερο ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές, θα δημιουργήσουν εξωτερικά ελλείμματα.

Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος θεωρεί ότι η σύνθεση της εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας και η χρήση των εσόδων (κυρίως επενδύσεις σε κατασκευές και δημόσια κατανάλωση) αποτελούν κίνδυνο για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της χώρας και την χρηματοπιστωτικής της σταθερότητα.

Σχετικά άρθρα