Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαμηλότερες εισφορές καταβάλλουν πλέον οι μη μισθωτοί – Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Χαμηλότερες εισφορές καταβάλλουν πλέον οι μη μισθωτοί – Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

«Οι μη μισθωτοί καταβάλλουν πλέον χαμηλότερες και δικαιότερες εισφορές με βάση το εισόδημα και όχι επί πλασματικών και αυτόματα αυξανόμενων, ανά τριετία, ασφαλιστικών κλάσεων, που ήταν η αιτία για την αδυναμία πληρωμών, την αύξηση χρεών και την απώλεια κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Αυτό επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι διαψεύδονται «τα γνωστά κέντρα παραπληροφόρησης και η ανεύθυνη κινδυνολογία για δήθεν “υπέρογκες αυξήσεις”, “διπλασιασμό των εισφορών των 1,4 εκατομμυρίων αυτοαπασχολούμενων το 2018” και “κλείσιμο βιβλίων από εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, εξαιτίας του ασφαλιστικού”».

«Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε από τα γνωστά κέντρα παραπληροφόρησης ούτε από όσους συστηματικά επιχειρούν, εντός και εκτός Βουλής, να υποσκάψουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα ειδοποιητήρια που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για την κύρια ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη, με τη νέα βάση υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών για το 2018, (δηλαδή στο 85% του αθροίσματος του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του 2016 με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2017 συν τις καταβληθείσες εισφορές του 2016), τους αφήνουν έκθετους.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι, από την κατανομή των ειδοποιητηρίων για τις εισφορές του ΕΦΚΑ τον Ιανουάριο του 2018 και τον αντίστοιχο μήνα του 2017, προκύπτουν τα εξής:

«Το 2016, το ποσοστό των μη μισθωτών που πλήρωσε εισφορές έως 200 ευρώ, μηνιαίως, ήταν 27%. Το 2017, με την κατάργηση των ασφαλιστικών κλάσεων, το ποσοστό των μη μισθωτών που πλήρωσε εισφορές έως 200 ευρώ, μηνιαίως, ανήλθε στο 86,8% (περίπου 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένοι).

Το 2018, το ποσοστό των μη μισθωτών που καλείται να καταβάλει εισφορές έως 200 ευρώ, μηνιαίως, ανέρχεται στο 87,7% (περίπου 1,23 εκατομμύρια ασφαλισμένοι)».

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών δεν προκάλεσε καμία γενικευμένη τάση απόκρυψης εισοδημάτων, καθώς η διαστρωμάτωση των εισοδημάτων παρέμεινε για τη συντριπτική πλειονότητα των μη μισθωτών στα επίπεδα που ήταν πριν από την ψήφιση και εφαρμογή του Ν. 4387/16.

«Έτσι, το 75% του συνολικού αριθμού των αυτοαπασχολούμενων θα συνεχίσει να καταβάλει την κατώτατη εισφορά που αντιστοιχεί στον κλάδο του» διαπιστώνει το υπουργείο.

Σχετικά άρθρα