Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι προβλέπει το τρίτο μνημόνιο για τις συντάξεις: Σε ποιες και πότε θα γίνουν περικοπές

Τι προβλέπει το τρίτο μνημόνιο για τις συντάξεις: Σε ποιες και πότε θα γίνουν περικοπές

Με το επικαιροποιημένο μνημόνιο που ενέκρινε το Eurogroup και με το οποίο έκλεισε η τρίτη αξιολόγηση, επιταχύνεται η έκδοση νέων συντάξεων και καθορίζονται χρονοδιαγράμματα ελέγχου-εκκαθάρισης των συσσωρευμένων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Παράλληλα ορίζονται νέα χρονοδιαγράμματα για τον επόμενο κύκλο περικοπών, όπως επίσης και για την απορρόφηση από τον ΕΦΚΑ των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν μείνει εκτός.

Προβλέπει ακόμη και πλέγμα διασταυρώσεων των συνταξιοδοτικών παροχών για να διαπιστωθεί εάν κάποιοι τις λαμβάνουν παράνομα.

Ειδικότερα στα νέα κείμενα του μνημονίου προβλέπεται ότι τον Απρίλιο πρέπει:

-να έχει γίνει η επεξεργασία όλων των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016,

-να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 30% των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων που υποβλήθηκαν το 2017 και 13.800 αιτήσεων επικουρικών συντάξεων που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως 31/12/2016.

Το κόστος της απονομής των νέων συντάξεων καλύπτεται κατά 50% από τις δόσεις του μηχανισμού στήριξης, που προορίζεται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, όπου εντάσσοντια και οφειλές για νέες συντάξεις. Ήδη εκταμιεύτηκαν 800 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τον Φεβρουάριο αναμένεται η εκταμίευση ποσού ύψους 0,5 δισ. ευρώ.

Επίσης το Δημόσιο συμμετέχει με ίδια κεφάλαια ισόποσα, με αποτέλεσμα το ποσό της δόσης που προορίζεται για πληρωμές ληξηιπρόθεσμων να διπλασιάζεται.Τον Απρίλιο θα διατεθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ, από τον μηχανισμό, που σημαίνει ότι το ποσό που θα διατεθεί για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημο΄σιου, μεταξύ των οποίων είναι και τα ληξιπρόθεσμα, θα διαπλασιαστεί σε 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, θα πρέπει να γίνει ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων, με βάση τις νέες περικοπές που θα γίνουν από την 1-1-2019 και να σταλούν τα σχετικά ενημερωτικά εκκαθαριστικά στους δικαιούχους. Η διαδικασία του επανυπολογισμού έπρεπε να γίνει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αλλά πήρε ολιγόμηνη παράταση.

Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο του 2018, θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ του 2019.

Σε ότι αφορά στις συντάξεις, προβλέπεται και ανακατανομή των συνταξιοδοτικών παροχών. Η διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των ψηφιακών εγγραφών και των εγγράφων σε χαρτί θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου, με στόχο τον εντοπισμό όσων λαμβάνουν συντάξεις ή επιδόματα ή άλλες παροχές χωρίς να τις δικαιούνται.

Παράλληλα προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Εντός μηνός από την ημερομηνία κατά την οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει εκδώσει γνώμη σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα που σχετίζεται με το άρθρο 52 του ν. 4387/2016, οι αρχές θα οριστικοποιήσουν και θα εφαρμόσουν αυτό το Προεδρικό Διάταγμα.

Συγχωνεύσεις Ταμείων

Σε ότι αφορά στον EΦΚA, το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει «πλήρης συγχώνευση» και εξηγεί: Η πλήρης ένταξη όλων των ασφαλισμένων και των συναφών δεδομένων στο ενιαίο ταμείο συντάξεων του EΦKA, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών του αρμοδίου προσωπικού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς και όλων των νομικών ή διοικητικών βημάτων που απαιτούνται για την πραγματική μεταφορά βάσεων δεδομένων, λογισμικού και υποδομής πληροφορικής, θα ολοκληρωθεί πλήρως τον Μάιο του 2018.

Επίσης, «οι ελληνικές αρχές, σε διαβούλευση με τους θεσμούς και σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου (5/2002), θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα εντός ενός μηνός από την επίσημη γνώμη για τη στατιστική ταξινόμηση του ΕΔΟΕΑΠ από την EUROSTAT».

Μέχρι το Μάιο του 2018, ο EΦΚA θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα κατέχει ελέγχουσα συμμετοχή καμία ιδιωτική εταιρεία.

Σχετικά άρθρα