Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιστορικό χαμηλό στα ομόλογα – Προ των πυλών νέα έξοδος στις αγορές

Ιστορικό χαμηλό στα ομόλογα – Προ των πυλών νέα έξοδος στις αγορές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Ελληνικά Ομόλογα, Μνημόνιο, Πιέρ Μοσκοβισί,

Νέο ιστορικό ναδίρ αγγίζουν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων με το 10ετές να διαπραγματεύεται στο 3,74% το νέο πενταετές στο 2,69% και το διετές στο 1,23%, μία μόλις ημέρα μετά την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης για την άτυπη έναρξη της τέταρτης, που θα οδηγήσει και στον τερματισμό των μνημονίων.

Η νέα πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων δίνει ώθηση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για έκδοση νέου ομολόγου το προσεχές διάστημα, με πληροφορίες να θέλουν το οικονομικό επιτελείο να φέρει την νέα έκδοση κοντά στις αρχές Φεβρουαρίου προκειμένου να εκμεταλλευτεί την θετική είδηση της επικείμενης νέας αναβάθμισης της οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Οι αγορές άνοιξαν με όλες τις διάρκειες των ελληνικών κρατικών τίτλων να είναι πτωτικές. Η απόδοση του δεκαετούς υποχωρούσε κοντά στο 3,7% από 3,8% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδα το νέο πενταετές που εκδόθηκε το καλοκαίρι να διαπραγματεύεται σε απόδοση 2,69 – 2,71, από 2,,79 % την Παρασκευή και το διετές ( παλιό πενατετές ) να διαπραγματεύεται σε απόδοση 1,23 -1,25% από 1,31% την περασμένη Παρασκευή.

Μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από την S&P την Παρασκευή ήρθε χθες το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και – κυρίως – η αναγγελία από τον επίτροπο Πιέρ Μοσχοβισί για άμεση έναρξη των τεχνικών συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους .

Προσδοκίες για πιο ευνοϊκή από το αναμενόμενο λύση για την Ελλάδα δημιούργησε και η σημείωση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΕ που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα και αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο μαξιλάρι ρευστότητας προς την Ελλάδα από το δάνειο του ESM.

Θετική θεωρείται επίσης και η θέση του ΔΝΤ το οποίο παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην υλοποίηση του προγράμματος παραμένει σταθερό στην θέση του για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θέτοντας μάλιστα και χρονικό όριο για την λήψη αποφάσεων από τους ευρωπαίους μέσα στο Φεβρουάριο έστω και αν τα μέτρα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Σχετικά άρθρα